Recept: Stoofpeertjes van Lisa

Toen ik jullie een tijd geleden op Instagram vroeg welk gerecht er niet mag ontbreken tijdens het kerstdiner, was er een ding wat heel vaak genoemd werd: stoofpeertjes. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik vaak gewoon een pot stoofpeertjes koop, dus een expert op dat gebied ben ik niet. Gelukkig was Lisa van Foodmelodies zo lief om het recept van haar oma’s stoofpeertjes met ons te delen.

Kerst

Voordat we verder gaan met het recept, vroeg ik Lisa wat kerst voor haar betekent.

“Kerst is voor mij het meest gezellige eetfestijn van het jaar. Samen met de hele familie aan tafel en veel te veel eten, maar het toetje gaat er altijd nog wel in! Bij mij is het toetje op beide kerstdagen hetzelfde, wat absoluut geen probleem is, want het is mijn favoriete kerstgerecht. Namelijk, stoofpeertjes!! Ik heb het geluk dat mijn beide oma’s dit fantastisch kunnen maken (ze kunnen sowieso beide heerlijk koken). Ik weet nog goed dat we op de basisschool altijd kerstdiner op school hadden, dan moesten een paar ouders eten maken en meenemen. Mijn oma had toen voor de hele klas stoofpeertjes gemaakt, die waren serieus binnen no-time op. Ik was toen echt trots, omdat die schaal als eerste leeg was.”

Stoofpeertjes

En dan nu Lisa’s recept!

“Ik wil het authentieke stoofpeertjes recept graag met jullie delen en daarom ben ik samen met mijn oma de keuken ingedoken. Dit zou ik eens vaker moeten doen, want in het receptenboek staan ook nog andere kerstfavorieten van mij, zoals varkenshaas met warme kersen(saus). Een hele fijne kerst  gewenst, lieve groetjes, Lisa”

Wil je meer van Lisa’s recepten zien? Kijk dan even op haar blog of instagram.

stoofpeertjes

stoofpeertjes


Stoofpeertjes van Lisa’s oma

Ingrediënten

– 2 kilo stoofperen (Giezer Wildeman)
– 500 ml rode wijn naar keuze
– 4 kaneelstokjes
– 6 theelepels suiker (naar smaak meer toevoegen)

Bereiding

Eigenlijk is het allemaal heel simpel. Schil de peertjes en snij ze in vieren. Doe de wijn erbij, totdat de peren bijna onderstaan. Als het te weinig is, kan je het aanvullen met water. Stop de kaneelstokjes bij de peertjes en de wijn, breng het aan de kook met de deksel op de pan. Zodra het kookt, zet je het vuur wat lager en laat je de peertjes zachtjes rood stoven. Voeg na een uur wat suiker toe, begin met 4 theelepels suiker. De peertjes zijn van zichzelf al zoet. Als de saus warm is dan smaakt het zuurder dan dat je het koud zou opeten. Let op dat je daarom niet te veel suiker toevoegt. Laat de peertjes ongeveer 2 uur stoven met de deksel op de pan, de stoofperen moeten in ieder geval zacht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *