Gewoon gezond/ Gezonde lunch

Luchtige bruine bolletjes uit ‘Bakken zonder tarwe’ van Marike

Na haar eerste boek Oh My Pie, heeft Marike, van Ohmypie.nl, niet stil gezeten, ze heeft namelijk alweer een heerlijk bakboek uitgebracht. Dit keer geen taarten om bij te kwijlen, maar een boek met baksels van verschillende bijzondere meelsoorten: Bakken zonder tarwe. Handig voor iedereen met een glutenallergie of -intolerantie, maar ook leuk voor iedereen die op zoek is naar wat variatie in de keuken. Ik kreeg het boek van Marike en ging er meteen mee aan de slag. 

Bakken zonder tarwe

Net als alle recepten op de blog van Marike, zijn ook alle recepten in dit boek glutenvrij. Er wordt gewerkt met allerlei bijzondere meelsoorten zoals kastanjemeel, tijgernotenmeel en hazelnootmeel. Wees gerust, je wordt niet meteen in het diepe gegooid. Voordat Marike de recepten met deze meelsoorten deelt, geeft ze eerst per meelsoort wat meer informatie. Hoe kun je bakken met die specifieke meelsoort? Waardoor kun je het eventueel vervangen? En hoe smaakt het, ook wel fijn om te weten. Ook worden allerlei andere ‘hulpingrediënten’ besproken die jouw glutenvrije baksel tot een succes maken, denk aan xanthaangom of psylliumvezels. Want ja, bakken zonder tarwe, en dus zonder gluten, vergt soms wat extra liefde en aandacht, maar daar krijg je dan wel een heerlijk resultaat voor terug.

Na de uitleg over de bijzondere meelsoorten vind je de recepten. Van brood en bolletjes tot hartige en zoete snacks. En natuurlijk mogen Marike’s befaamde ontbijttaartjes ook niet ontbreken in dit boek!

De recepten zijn overzichtelijk en goed te volgen. Naast ingrediëntenlijstjes hebben alle recepten een lijstje met benodigdheden, dit zijn de basics die iedere hobby bakker in huis heeft. Denk aan een oven, mengkom en bakplaat. De ingrediëntenlijstjes zijn soms wat minder gangbaar. Eerder had ik het al over xantaangom en psylliumvezels, maar er worden ook meelsoorten gebruikt die niet in iedere Appie te vinden zijn. Als je wat verder zoekt en een bio- of natuurvoedingswinkel binnenstapt vind je deze producten meestal wel.

Op de to-make list

Ook dit boek heb ik alweer vol geplakt met plakkertjes bij recepten die op mijn to-make list staan. Zeg nou zelf, dit wil je toch gewoon proberen:

– Hazelnoot- & chocolade ontbijttaartje, kortom, nutella, maar dan gezond
– Say Cheesecake, alleen van die naam word ik in de ochtend al vrolijk
– Speculaas & hazelnootkoeken
– No bake chocolade repen, deze repen zijn gemaakt met kikkererwten, dat maakt mij erg nieuwsgierig naar het resultaat
– Hummus eierkoeken!
– Romige mokkataart, met veeeuuul chocolade!

Aan de slag

Natuurlijk kon ik het boek pas echt beoordelen nadat ik een receptje uit het boek gebakken had. Ik bond mijn kookschort dus weer voor en ging aan de slag. Als eerste maakte ik de prinsessentaart, een prachtige blauw-roze taart. De blauwe kleur is afkomstig van spirulina en het roze deel is gekleurd met bietenpoeder. Geen kunstmatige toevoegingen dus! Mijn prinsessentaart was niet zo’n plaatje als die van Marike, en stiekem had ik hem ook al op voordat ik er een fatsoenlijke foto van kon maken. Maar goed, dat hij lekker was, dat kan ik jullie ook wel zo zonder foto vertellen.

Na een geslaagde taart besloot ik ook eens aan de slag te gaan met een recept voor brood. Sinds kort eet ik namelijk zelf geen tarwe meer. Niet dat ik doodga als ik tarwe eet of dat ik het super mega strikt moet mijden, maar op advies van mijn mesologe eet ik het even niet meer. Geen probleem voor mij, want nu kan ik lunchen met havermout, hoera! Er zijn twee dingen die ik wel mis: pizza’s en hamburgers… Gelukkig staat er in het Bakken zonder Tarwe boek ook een recept voor luchtige bruine bolletjes. Dat was mijn redding, nu kan ik weer heerlijke hamburgers bouwen!

Het recept voor de bruine bolletjes is er gemakkelijk. Omdat je niet werkt met gluten, hoeft het deeg niet gekneed te worden en hoeft het niet uren te rijzen. Wel heb je er psylliumvezels voor nodig, die vond ik bij de Ekoplaza. Ik volgde precies het recept en werd beloond met mooie, super luchtige, bruine bolletjes. Die ga ik nog veel vaker maken, dat weet ik nu al. Het recept voor deze bolletjes mocht ik met jullie delen, je vind het onderaan deze blogpost.

Bakken zonder tarwe - Marike Bol

Marikes Prinsessen taart, is het geen plaatje!? Bron: Instagram @oh.my.pie

Bakken zonder tarwe - Marike Bol

Mijn glutenvrije, tarwevrije bruine bolletjes. Niet verkeerd toch? Het recept vind je onderaan deze pagina.

Bakken zonder tarwe - Marike Bol


Luchtige bruine bolletjes uit ‘Bakken zonder tarwe’ van Marike

Ingrediënten (voor 4 bolletjes)

– 100 gram hazelnootmeel (te vervangen door amandelmeel)
– 3 eiwitten
– 25 gram psylliumvezels (o.a. te koop bij Ekoplaza)
– 2 theelepels bakpoeder
– 1 theelepel zeezout
– 200 milliliter water
– 30 gram pompoenpitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed vervolgens de bakplaat met bakpapier. Mix alle droge ingrediënten. Spatel de eiwitten hier doorheen. Kook het water en roer dit vervolgens ook door het mengsel. Laat het deeg even rusten als het nog te nat is. Het deeg is goed als je het knut kneden zonder dat er deeg aan je handen blijft plakken.

Maak 4 bolletjes van het deeg, en plaats deze op de bakplaat. Je zal zien dat ze nog toenemen in volume. Bestrooi de broodjes met pompoenpitten.

Schuif de bakplaat zo’n 50 minuten in de oven. Laat de broodjes afkoelen en geniet!

 

Benieuwd naar meer van mijn boekreviews, je leest ze hier.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Riny
    november 9, 2018 at 5:22 pm

    Dit recept ga ik uit proberen ziet er in ieder geval lekker uit

  • Reply
    Rosina
    november 9, 2018 at 5:24 pm

    Ik eet nu de romige mokka taart. Die is echt geweldig!

  • Leave a Reply