Q&A: No more boring mealpreps

Het is jullie vast niet ontgaan, twee weken geleden kwam mijn Ebook ‘No more boring mealpreps’ online. De afgelopen maanden heb ik aan dit project gewerkt en in die tijd heb ik een hoop vragen van jullie gekregen over mealpreppen. Nu het mealprep Ebook af is heb ik alle tijd om die te beantwoorden. 

No more boring mealpreps maaltijden
Een aantal van de maaltijden uit het Ebook

Wat is mealpreppen?

Ja, die vraag had ik natuurlijk kunnen zien aankomen. Mealpreppen is eigenlijk niets meer of minder dan het voorbereiden van je maaltijden. Vroeger deden we dit stiekem allemaal al. We smeerden onze boterham en namen die mee in onze K3 broodtrommel. Maar mealpreppen zoals je het tegenwoordig vaak voorbij ziet komen op social media, betekent vaak het maken van eten voor een aantal dagen vooruit. Je maakt bijvoorbeeld een hele grote pan pasta en verdeelt die over een aantal bakjes zodat je gedurende de week een aantal dagen niet meer hoeft te koken. Dat is erg handig wanneer je een drukke agenda hebt en toch gezond wilt eten.

Hoe lang kun je zo’n mealprep maaltijd bewaren?

Dat vind ik een lastige vraag. Ik ben geen microbioloog, maar ik heb wel een paar ogen, neus en wat gezond verstand. Ik bewaar mijn mealprep maaltijden 4, maximaal 5, dagen in de koelkast. Hierbij is het wel belangrijk dat je koelkast goed koelt – het oude geval dat wij in ons studentenhuis hebben staan werkt niet altijd even goed mee – en dat je het eten bewaart in bakjes die goed afsluiten. Veel maaltijden kun je bovendien ook invriezen, zo blijven ze enkele maanden goed. Nu moet je natuurlijk geen salades gaan invriezen, maar met maaltijden zoals pasta, soep, curry of snacks zoals bananabread gaat dit erg goed. En tot slot mijn ultieme advies: gebruik je gezond verstand! Ruikt je mealprep na 2 dagen al vreemd of smaakt het raar, jammer, maar dan kun je het beter niet meer opeten. Andersom geldt ook, ziet jouw mealprep er op dag 5 nog prima uit, ruikt het niet zuur en is de smaak nog helemaal prima, dan kun je het waarschijnlijk gewoon nog eten.

Wat voor bakjes heb je nodig om te mealpreppen?

Er zijn honderden bakjes in alle soorten en maten in de winkel te vinden. Ik vind het zelf altijd fijn om 4 bakjes met dezelfde inhoud te hebben. Daarnaast vind ik glazen bakjes fijner dan plastic. Ik weet dat ze een stuk duurder zijn, maar plastic bakjes verkleuren na enige tijd. Wanneer je bijvoorbeeld pastasaus in zo’n bakje bewaard, krijgt het bakje binnen no-time een rode waas. Verder is het erg belangrijk om erop te letten of je bakje goed (luchtdicht) sluit. Dit is niet alleen belangrijk omdat je eten zo langer goed blijft, maar een goed sluitend bakje is ook wel zo fijn als je je mealprep in je tas wilt meenemen naar school of je werk. In het Ebook gebruik ik zelf de bakjes uit de Tefal Masterseal reeks. De mensen bij Tefal waren zo lief om mij deze bakjes te geven.

Zijn de maaltijden uit het Ebook gezond?

Tja, wat is gezond? Ik vind de maaltijden gezond, maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Ik heb er in ieder geval voor gezorgd dat de maaltijden veel groente, veel eiwitten en veel vezels bevatten en heb ik geprobeerd de hoeveelheid suikers en zout zo laag mogelijk te houden. Daarnaast heb ik gelet op de portie grootte. Grofweg bevatten de ontbijtjes 300, de lunches 400 en de avondmaaltijden 500 calorieën. Maar ja, het is behoorlijk afhankelijk van jouw behoefte of dit voor jou ‘gezond’. Als je net als ik studeert en de hele dag zit, en daarnaast graag een aantal tussendoortjes eet, dan is dit prima. Loop je tijdens je werk de hele dag veel of sport je vaak, dan heb jij wellicht iets meer nodig. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om wat extra eiwitten, in de vorm van vlees, vis, peulvruchten of zuivel, of extra koolhydraten, in de vorm van pasta, rijst, havermout of aardappelen, toe te voegen.

Zijn de maaltijden vegetarisch of veganistisch?

Ja en nee. Het Ebook is grotendeels vegetarisch, maar er staan ook enkele recepten met vlees en vis in. Bij deze recepten staat echter wel een tip om het vlees of vis te vervangen voor een vegetarisch alternatief. Andersom kun je overigens ook aan de vegetarische gerechten vlees of vis toevoegen als je dat zou willen. Verder zijn een aantal recepten in het Ebook ook geheel plantaardig, maar ook veel van de vegetarische maaltijden kun je gemakkelijk vegan maken. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je me gerust even een berichtje sturen en dan help ik je om het recept te ‘veganizen’.

Komt het Ebook ook nog uit als echt boek?

I wish! Dat is namelijk echt wel mijn ultieme droom, een echt boek. Dat je dan de boekwinkel binnenloopt en daar jouw boek ziet staan. Dus mochten er uitgevers meelezen….. Maar nee, dit Ebook komt niet uit als ‘echt’ boek. Je kunt hem natuurlijk wel zelf printen. Ik heb zelf een geprint exemplaar in de vorm van een fotoboek. De Fotofabriek benaderde mij namelijk met de vraag of ik een fotoboek bij hen wilde ontwerpen. Aangezien ik ‘toevallig’ nog een Ebook op de planning had staan leek het me wel leuk om mijn Ebook als fotoboek te maken. Dat ging erg gemakkelijk op de site van Fotofabriek. Ik kon alle afbeeldingen rechtsstreeks in een fotoboek laden en hoefde deze niet plaatje voor plaatje naar de juiste plek te slepen. Binnen een half uur was mijn fotoboek dus besteld. Toen het boek door de brievenbus viel en ik het opensloeg werd het opeens wel heel erg ‘echt’. De foto’s zijn super mooi gedrukt, dat maakte het wel heel bijzonder om mijn maandenlange werk op deze manier in handen te hebben. Thanks Fotofabriek!

Wil jij ook je eigen recepten vereeuwigen in een mooi fotoboek, check dan snel deze link: Fotofabriek fotoboek maken.

Mealprep ebook: No more boring mealpreps
No more boring mealpreps, gedrukt bij De Fotofabriek

Bestellen

Dat was de Q&A, mocht je nog vragen hebben, stel ze dan vooral! Het Ebook inclusief de gratis mealplanner kun je kopen via deze link.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *