Het havermoutje van… Oh My Pie

Laatst vroeg Marike van Oh My Pie, me of ik een receptje op haar blog wilde delen. Voor wie haar nog niet kent, Marike maakt de mooiste glutenvrije taarten. Ik vond het wel een ding hoor, een van mijn baksels tussen al haar pareltjes. Gelukkig vielen mijn ontbijtmuffins met aardbeien en rabarber in de smaak. Vandaag draaien we de rollen om en plaatst Marike een gastblog op mijn site. In deze ‘Het havermoutje van….’ lees je alles over haar havermoutontbijtjes en ze deelt het recept voor een heerlijk ontbijttaartje met abrikozen en walnoten.

Nou Marike, ik heb je al een beetje voorgesteld, maar wil je misschien nog wat meer over jezelf vertellen?Natuurlijk wil ik dat! Ik ben Marike, 30 lentes jong en ik woon in Katwijk. Je kunt mij wakker maken voor cheesecake en ontbijttaartjes, dat is dan ook één van de redenen waarom ik Oh My Pie! heb opgericht. Eerder dacht ik dat een glutenintolerantie en taart niet samen zouden gaan, het tegendeel blijkt waar. Op mijn website www.ohmypie.nl en in mijn boek deel ik mijn passie en wil ik andere mensen inspireren om met pure ingrediënten gezonde taartjes en andere baksels te maken.

Docent in hart en nieren, dat ben ik nouja tot 1 januari. Ik heb het roer omgegooid en nu werk ik volledig voor mijzelf. Doordeweeks ben ik heel wat uren bij The Body Studio in Amsterdam te vinden waar ik de horeca aan het opzetten ben en geef ik met veel plezier workshops en lezingen.

Oh my pie _ 8.jpg

Eet je ook havermout of behoor je tot de categorie havermouthaters?
Om heel eerlijk te zijn zou ik mij een leven zonder havermout niet voor kunnen stellen. Dol ben ik op dit veelzijdige goedje! Doordat ik glutenvrij moet eten zorg ik er altijd voor dat ik genoeg glutenvrije havermout in huis heb. Het liefste eet ik havermout in de vorm van een ontbijttaartje, al moet ik zeggen dat ik het ook enorm kan waarderen in een cake of brood. Glutenvrij eten hoeft geen straf te zijn, het kan ook heel erg smaakvol zijn!

Wat is jouw favoriete recept met havermout? En zou je dat met ons willen delen?
Yes, uiteraard! Mijn favoriete ontbijttaartje is toch wel het ontbijttaartje met havermeel, abrikozen en walnoten. Het recept kun je onderaan het artikel vinden. Ook kan ik onwijs genieten van een appelcake met havermout. Dit zijn toch wel mijn favorieten!

Hoe zit jouw dagelijkse ontbijtje eruit? Of skip jij je ontbijt om stiekem wat langer te snoozen?
Eigenlijk is iedere dag anders. Het liefste sta ik de ochtend rustig op en begin ik de dag met een kop gemberthee. Meestal rond 10 uur maak ik tijd voor een ontbijtje. Ik zal niet ontkennen dat er dan ook regelmatig een ontbijttaartje op mijn ontbijtbord verschijnt. Dan kan ik de dag weer trotseren met veel energie. Op warme dagen kies ik eerder voor een smoothiebowl als ontbijt met zelfgemaakte granola, uiteraard van havermout.

BeFunky-collage (1).jpg

Wat is jouw perfecte lazy Sunday ontbijt?
Keuzestress ieder weekend weer! Meestal krijg ik als ik wakker word spontaan een idee wat ik graag zou willen maken. Dan duik ik de keuken in om een feestontbijt op tafel te toveren. De ene keer is dat een vers gebakken ontbijtcake, de andere keer een homemade glutenvrije boterham met avocado, tomaatjes en humus. Dol ben ik op deze combinatie!

Mijn favoriete ingrediënt is havermout. Welk ingrediënt is in jouw keuken onmisbaar?
Voor smeuïge Medjoul dadels kun je mij ’s nachts wakker maken. Deze zijn dan ook niet weg te denken bij mij in de keuken. De structuur en smaak vind ik waanzinnig én je kunt het ook nog eens prima combineren in een heleboel recepten. Met een beetje fantasie geven ze de smaaksensatie van karamel in een sticky brownie. Hier teken ik voor!

Dankjewel Marike voor de leuke antwoorden en het lekkere recept! Dat heerlijke taartje ga ik snel maken.
Wil je meer van Marike weten of ben je benieuwd naar haar prachtige taarten, neem dan even een kijkje op haar site of Instagram. Of koop haar boek hier als je elke dag wilt genieten van al dat lekkers.


Ontbijttaartje met abrikozen en walnoten van Marike

Wat heb je nodig?
– 2 springvormpjes dia 12 cm
– bakpapier
– pannetje
– mengkom
– spatel

Ingrediënten
– 150 g abrikozen (ontpit)*
– 40 g Erythritol of 30 g ahornsiroop
– 50 g glutenvrij havermeel
– 50 g amandelmeel of kastanjemeel
– 2 tl bakpoeder
– Snufje zeezout
– 1 tl Ceylon kaneel
– optioneel: 1 tl  Chai tea kruiden 
– 2 eitjes**
– 4 abrikozen
– enkele walnoten

*Ongezoete appelmoes kun je ook prima gebruiken i.p.v. abrikozenmoes.
**Eivrij of vegan? Gebruik eens 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 5 eetlepels water.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.

Ontpit de abrikozen. Snijd deze in stukjes en kook de abrikozen tot moes met enkele eetlepels water. Voeg het zoetmiddel toe en roer dit door elkaar.

Doe de melen, bakpoeder, zeezout, specerijen en de eitjes in een mengkom en spatel hier de abrikozencoulis doorheen.Proef even of het beslag op smaak is, voeg zo nodig nog wat zoetmiddel toe.

Schep het beslag in de springvormpjes. Snijd de abrikozen in partjes en duw deze in het beslag. Top de taartjes af met de walnoten voor een stevige bite!

Schuif de kleurrijke bolides de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 25 minuten. Wil je de taart bakken in de Airfryer? Dat kan! Bak de taartjes dan zo’n 15 minuten goudbruin.

 

Foto’s: Marike Ohmypie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *