Koken volgens het boekje: Gezond fastfood – Nora French

Dingen volgens het boekje doen is zegmaar niet echt mijn ding. En al helemaal wanneer het aankomt op koken, doe ik dat het liefste op mijn manier. Toch heb ik de rubriek ‘Koken volgens het boekjes’ in het leven geroepen om eens wat vaker recepten uit kookboeken te koken. En als ik dan toch bezig ben, dan kan ik jullie net zo goed meteen een review van dat kookboek geven. Dus bij deze: Koken volgens het boekje Gezond Fastfood. 

Het boek
‘Gezond Fastfood’ bevat 100 snelle, smakelijke en simpele recepten, ten minste, dat staat op de cover. Of de recepten ook daadwerkelijk snel, smakelijk en simpel zijn, dat heb ik natuurlijk even getest. Nora is gezondheidscoach en moeder. Haar kinderen, en zijzelf, zijn gek op fastfood – herkenbaar! In het boek ‘Gezond Fastfood’ geeft Nora al die echte guilty pleasures een gezonde twist.

Na wat bladeren door het boek valt me meteen op dat de recepten inderdaad simpel zijn – of er in ieder geval erg simpel uitzien. Nergens kom ik ellenlange ingrediëntenlijsten of exotische ingrediënten tegen. Buiten wat lijnzaad, kokosolie of kurkuma zijn het allemaal ingrediënten die je oma ook in haar keukenkastje heeft staan. Wel moet ik toegeven dat ik de recepten zelf wat aan de eenvoudige kant vind, maar misschien ligt dat meer aan het feit dat ik zo’n enorme foodie ben. Als jij van lekker en simpel koken houd, maar soms wat inspiratie mist om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, dan is dit boek misschien wel iets voor jou.

P6010510.jpg

Op de to-make list
Ook in dit boek staan weer een aantal recepten die zeker op mijn to-make list moeten – je weet wel, die lange lijst met recepten die je nog een keer wilt maken. De volgende recepten verdienen zeker een plekje op die lijst:
– Avocado- & friendssalade: een fruitsalade met avocado als ontbijt. Iets compleet anders dan wat ik normaal eet als ontbijt, maar juist daarom ben ik wel nieuwsgierig naar dit receptje.
– Warme salade met champignons: Ik ben gek op champignons, dus deze salade met champignons gebakken in roomboter met knoflook zie ik wel zitten.
– Snelle bietensoep: Op zich wordt ik niet echt wild van een bietensoep, maar in deze bietensoep zit wasabi en dat vind ik wel een spannende twist!
– Aubergine- & doperwtencurry: Tja, wat moet ik daar over zeggen, ik houd gewoon van curry’s.
– Kokos-rozijnenmakronen: Ik ben gek op kokos – jep, ik was dat enige meisje in de klas vroeger dat wel de Bountys lustte. Deze kokos-rozijnmakronen komen dus ook op de to-make list.

P6010525.jpg

Aan de slag
Surprise, surprise, ik koos de ‘Pizza Margherita’ uit! Pizza is mijn all time favorite guilty pleasure, dus ik was wel erg benieuwd hoe deze gezonde variant zou smaken. De basis van de pizza bestaat uit een homemade boekweitpannenkoek. Deze beleg je vervolgens met tomaten saus en kaas, waarna je hem even in de oven schuift. Ook dit recept maakte de belofte snel en simpel waar, want binnen 10 minuten lag mijn pizza in de oven. Ik was wel weer een beetje eigenwijs, want ik voegde nog wat Italiaanse kruiden toe aan het beslag van de boekweitpannenkoeken en ik deed wat extra olijven en tomaatjes op mijn pizza. Maar verder volgde ik braaf het recept hoor!

De pizza was lekker, maar hij smaakte wel naar een ‘gezond alternatief’. Dat komt volgens mij vooral door de boekweit, ik vind dat dat altijd een apart smaakje heeft. Een vergelijking met een ‘Ristorante pizza pollo’ (my favorite), is dus niet helemaal op zijn plaats, maar als fijne weekend lunch zie ik deze pizza helemaal zitten.


Boekweit pizza Margherita

Boekweitpannenkoeken

Ingrediënten (voor 6 tot 8 pannenkoeken)
– 200 gram boekweitmeel
– 4 eieren
– 400 milliliter water
– 1 eetlepel kurkuma (of Italiaanse kruiden, mijn twist)
– 1/2 theelepel zout
– roomboter om in te bakken

Bereiding
Mix alle ingrediënten in een beslagkom. Verhit wat boter in een koekenpan. Schenk  een beetje beslag in de pan en bak hiervan een pannenkoek. Draai de pannenkoek om en bak hem nog even aan de andere kant. Herhaal dit tot het beslag op is.

Pizza Margherita

Ingrediënten (voor 6 pizza’s)
– 6 boekweitpannenkoeken
– 8 eetlepels tomatenpuree
– 200 gram geraspte kaas
– 1 eetlepel oregano
– 1 handvol basilicumblaadjes
– toppings (optioneel): tomaatjes, olijven en alle andere pizza toppings die jij lekker vindt

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Smeer een laagje tomatenpuree op de pannenkoeken en bestrooi ze met kaas en oregano. Beleg de pizza’s met wat toppings naar keuze. Ik koos voor tomaatjes en olijven.

Leg de pizza’s op een bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven. Garneer met wat verse basilicumblaadjes.

 

 

Bron header afbeelding rechts: Instagram Noralicious

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *