NoFoodwaste: Apps tegen voedselverspilling

Let’s talk about foodwaste again! Tijdens de Foodwaste Battle vertelde ik jullie al dat we nog steeds massaal eten weggooien. Een derde van het wereldwijde geproduceerde voedsel wordt verspild. In Nederland komt dat neer op 41 kilo per persoon per jaar. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om dat getal terug te dringen. Op 20 maart is het nieuwe initiatief ‘samen tegen voedselverspilling’ gelanceerd door de taskforce circulaire economie. Het doel: het verminderen van de voedselverspilling in 2030 met 50% ten opzichte van 2015. Dat is een hele opgave, maar met slimme oplossingen komen we er wel. Vandaag laat ik je een aantal leuke, apps zien die jou helpen voedsel te redden. 

Eten delen via facebook
Wanneer ik druk aan het koken ben voor mijn blog heb ik vaak eten over. Natuurlijk eet ik zelf een hoop op en mijn huisgenootjes helpen daar ook goed bij, maar soms is het zo veel dat er wat overblijft. Dan zet ik een foto van het eten op de Facebookgroep ‘Tilburgs kliekjes doorgeefluik’. In deze Facebookgroep kun je gratis eten aanbieden dat iemand vervolgens komt ophalen. Zo’n Facebookgroep is er niet alleen voor Tilburg, ik ben er al veel meer tegengekomen in andere steden zoals: ‘prakkie eten over 075’ en ‘Kliekjes 058 Leeuwarden’. Is er bij jou in de omgeving nog niet zo’n groep? Maak er eentje!

To good to go
Lekker eten zonder te veel te betalen, let’s be honest, dat willen we toch allemaal. Met de app ‘to good to go’ kan het. De app is inmiddels al in Amsterdam en Utrecht gelanceerd. Winkels en horeca gelegenheden die eten over hebben bieden dit via de app aan in een ‘magic box’ en jij kunt het met een flinke korting kopen. Een van mijn favorieten winkeltjes is al bij de app aangesloten: STACH! Een ‘magic box’ bij STACH kost 3,99 euro en daar krijg je dan een verrassingspakket voor dat kan bestaan uit onder andere kant-en-klare maaltijden, soepen, juices, vers brood en zoetigheid. Maar je kunt ook kiezen voor een lekkere ‘magic box’ van De Drie Graefjes, Het Vlaamsch Broodhuys, De Bakkerswinkel en Peperwortel. Meer dan genoeg lekkers dus! Op dit moment heeft de app alleen nog maar winkels en horeca zaken in Amsterdam en Utrecht, maar het plan is om dit door heel Nederland uit te rollen. In onder andere Frankrijk en Denemarken is het al gelukt om de app landelijk beschikbaar te maken. Ik zeg: Zet Tilburg maar op de lijst hoor!

Too-Good-To-Go-App.jpg
Bron: smart-restaurants.co.uk

A good opportunity
Bewaar je appels in de koelkast of daarbuiten? Hoe lang kun je een aubergine bewaren? Hoeveel rijst heb je nodig voor 3 personen? De app A Good Opportunity geeft je het antwoord op al die vragen. Dat helpt natuurlijk om thuis minder eten te verspillen. Daarnaast heeft de app ‘anti-waste recipes’ en tips om restjes te gebruiken.

Cool Pinguin
Deze app is nog niet ontwikkeld, maar het idee is er. Cool Pinguin is een enorm complete app, eigenlijk is het een soort boodschappen coach, receptenmaker en voorraadbeheer in één. Wanneer je online boodschappen doet, registreert de app wat je allemaal in huis hebt (als je old school in de winkel boodschappen doet, net als ik, dan moet je zelf de producten scannen zodat ze in de app verschijnen). De app weet dus precies wat jij in huis hebt en geeft jou op tijd een seintje als producten tegen hun houdbaarheidsdatum aanlopen. Daarnaast geeft de app je suggesties voor lekkere recepten die je met die producten kunt maken. Dat probleem van ‘wat zal ik vanavond eens eten’ wordt dus ook meteen opgelost. Heb je een product gebruikt? Dan verwijder je dit uit de app zodat jouw voorraad weer helemaal up to date is. Omdat de app op deze manier weet wat je allemaal in huis hebt, kan hij je ook een melding geven als iets bijna op is. Dat zou wel handig voor mij zijn, want ik kom er ’s ochtends vaak achter dat mijn melk op is en dan zit er niets anders op dan een havermoutje met water. Het enige wat jij hoeft te doen is braaf aan te geven wat je al gebruikt hebt zodat je voorraad kloppend is in de app. Mocht je daar geen zin in hebben, dan vraagt de app je na het verstrijken van de houdbaar vanzelf of je het product al gebruikt hebt.

o-SPRING-CLEAN-KITCHEN-facebook.jpg
Bron: huffingtonpost.com

Wat vinden jullie van deze apps? Welke ga jij downloaden?

Bronnen:
– https://www.wur.nl/nl/nieuws/Nationale-agenda-tegen-voedselverspilling-moet-verspilling-gaan-halveren.htm
– https://toogoodtogo.nl/
– https://www.rtlz.nl/business/ondernemen/sushi-en-cupcakes-voor-een-prikkie-met-nieuwe-app-tegen-voedselverspilling
– https://www.coolpinguin.com/

Bron eerste afbeelding: https://www.huffingtonpost.com/john-whyte-md-mph/how-to-store-fruits-vegetables-_b_7433460.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *