Food Facts: Hoe worden havermout, havervlokken en muesli gemaakt?

Maandag kreeg ik een kijkje achter de schermen bij de Meesters van de Halm. Bij de Halm komen granen van verschillende boeren uit Nederland binnen, die vervolgens verwerkt worden tot havermout, havervlokken en muesli. Misschien heb je de producten wel eens gezien, want ze worden onder andere verkocht bij de Ekoplaza. En je staat er dan misschien niet bij stil, maar er moet een hoop gebeuren voordat de haver-, spelt- en boekweitkorrels in die zakjes muesli terecht komen. Eigenaar Rob van de Berg liet mij zien wat daar allemaal voor nodig is. 

Ingrediënten
De Halm werkt uitsluitend met biologische ingrediënten. Van de haver en gerst tot de rozijntjes en noten, alles is van biologische oorsprong. Daarnaast probeert De Halm zo veel mogelijk granen van Nederlandse bodem te gebruiken. Wanneer deze aanvoer op raakt wijken ze uit naar andere landen.

Van korrel tot vlok
De granen die binnen komen worden eerst schoongemaakt. Er kunnen altijd restjes onkruid of andere vervuilingen met de granen meekomen. Vervolgens moeten sommige granen gepeld worden. Granen zoals gerst en haver zijn omgeven door een pel, een hard, onverteerbaar vliesje. In een grote centrifuge worden de haverkorrels rondgeslingerd waardoor de pel losraakt van de haverkorrel. De pellen en haverkorrels zijn dan nog niet gescheiden van elkaar, dit gebeurt in een grote schudmachine. De lichte pellen worden door het heen en weer schudden gescheiden van de zwaardere korrels.

_MG_8427_1.JPG

De schoongemaakte haverkorrels worden gemengd met water. Hierdoor worden de korrels vochtiger en zijn ze gemakkelijker te pletten. Na het bevochtigen gaan de korrels naar de laatste stap. Een grote wals. De korrels worden eerst lichtjes geroosterd en worden daarna tussen twee grote, dikke walsen fijn geplet. Het resultaat: havervlokken!

_MG_8541_1.JPG

Hoe zit het dan met havermout?
Nu vraag je je misschien af, hoe zit het dan met havermout? Havervlokken bestaan uit de hele haverkorrel die geplet is. Havermout is daarentegen veel kleiner. Het zijn allemaal stukjes havervlokken. Om havermout te maken worden de haverkorrels voordat ze gemengd worden met water geknipt. Hierdoor krijg je kleinere stukjes haver die veel sneller garen.

De geknipte haverkorrels hebben ook een naam: Steel cut oats. Je bent ze misschien wel eens tegen gekomen in Amerikaanse recepten, want hier in Nederland is het nog een vrij onbekend product. In tegenstelling tot havervlokken en havermout zijn steel cut oats niet geroosterd en geplet. De korrels hebben hierdoor een iets langere bereidingstijd, maar je kunt er veel leuke dingen mee doen. Binnenkort deel ik een paar leuke recepten met steel cut oats, dus stay tuned!

_MG_8767_1.JPG

Mengen maar!
De geplette granen worden gemengd met allerlei andere ingrediënten zoals noten, zaden, gedroogde vruchten en allerlei smaakmakers. Hierdoor ontstaan de appel-kaneel muesli, de fruit muesli, maar ook spannendere smaken zoals citroen-gember en choco-sinaasappel.

P3013918.jpg
En die choco-sinaasappel is een aanrader hoor!

Glutenvrije haver
Er bestaat vaak wat verwarring over de gluten in haver. Want eigenlijk zijn die er niet! Haver is van nature een glutenvrij graan. Toch kan niet alle haver(mout) zomaar glutenvrij genoemd worden. Tijdens het oogst-, opslag- en verwerkingsproces kan haver besmet worden met de gluten uit andere granen. Denk bijvoorbeeld aan een combine die de vorige dag tarwe heeft geoogst en nu een veld haver oogst. Of aan een machine in de fabriek die een paar uur geleden tarwevlokken heeft geplet en nu aan de slag gaat met haver. Dit soort kleine dingetjes leiden ertoe dat de haver niet volledig schoon is. Daarom heeft Luud Gilissen, dé haverprofessor van Wageningen Universiteit, het initiatief genomen om een Nederlandse glutenvrije haverketen op te zetten. Het zaaigoed voor deze haver komt van een specifiek bedrijf dat niet werkt met gluten bevattende granen, de haver wordt geoogst door combines die geen gluten bevattende granen hebben geoogst óf die erg goed schoongemaakt worden en de haver wordt verwerkt door bedrijven zoals de Halm waar erop wordt toegezien dat de machines allemaal helemaal schoon zijn. Bij de Halm hebben ze hier zelfs een aparte productie ruimte voor met apparatuur die alleen voor de glutenvrije haver gebruikt wordt.

_MG_8320_1.JPG

Ik ben trouwens niet de enige die een kijkje in de fabriek kreeg, Het Klokhuis was er ook op bezoek in 2016 en maakte er dit filmpje:

 

Eén gedachte over “Food Facts: Hoe worden havermout, havervlokken en muesli gemaakt?

  • april 17, 2018 om 8:35 pm
    Permalink

    Wat een mooie ambachtelijke arbeid! Ik koop altijd heel lekkere muesli van Delhaize (staan hier: https://www.folderbode.be/nl/delhaize/). Ik wist trouwens helemaal niet van steal cut oats.. heel interessant om te zien hoe haver kan gemaakt worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *