Review: Kipster hanenburger

Een paar maanden geleden verschenen de eerste Kipster eieren in de Lidl. 5 schattige, kleine eitjes in een langwerpig blauw doosje. Voor die 5 kleine eitjes betaal je 1,19 euro. Best veel, maar dat heeft een reden. De Kipster eieren hebben alle drie de sterren van het Beter Leven keurmerk. Waarom dat zo is en wat dat te maken heeft met deze hanenburger leg ik je uit. En natuurlijk laat ik even weten of die burger ook smaakt, want dat is ook wel zo belangrijk toch?

SKOO20171009-9907
Foto: Stefan Koopmans. De Limburger

Kipstereieren worden op een natuur- en diervriendelijke manier geproduceerd. De Kipster kippen kunnen rondlopen in een binnentuin, met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken gegeven. Ook als het regent kunnen ze hierin scharrelen. Hier kunnen ze Verder hebben ze een hele fijne uitloop rond de boerderij. Ook aan het milieu wordt gedacht, zo worden de kippen gevoerd met met resten van bakkerijen, zoals gebroken beschuit en rijstwafels, en met afvalstromen van het land zoals zonnebloemschroot. Daarnaast is de blauwe verpakking van de eitjes erg milieu vriendelijk. Deze wordt grotendeels gemaakt van aardappelzetmeel en kan dus gewoon in de gft bak weggegooid worden.

Kipster_Borden_V7A_gesleept_sqdbyw.png
Bron: kipster.nl

Is het dan echt allemaal zo rooskleurig? Eerst even een lesje kip en ei. Om eieren in de supermarkt te krijgen zijn legkippen nodig. Deze worden op broedbedrijven geboren. Niet al die kuikentjes zijn natuurlijk hennen, de helft van hen is een haantje. Voorheen werden die haantjes direct nadat zij uit het ei kwamen vergast. Binnen het Kipster concept pakken ze dat anders aan. De haantjes worden vijftien weken oud waarna zij geslacht worden en verwerkt worden tot hanenburgers. Wakker Dier is blij met deze nieuwe ontwikkelingen, in hun reclamespotje laten zij weten: “Vaak zijn we boos over supermarkten, maar nu zijn we juist blij. Blij met het Kipster-ei”.

Maar is dat dan echt beter? Een haantje eerst 15 weken oud laten worden voordat je hem slacht. Kun je hem dan niet beter meteen doden? Ik weet het niet. Een haantje heeft natuurlijk ruimte en voedsel nodig die eerste 15 weken van zijn leven, wat ook weer zijn invloed kan hebben op het milieu. Aan de andere kant, nu kunnen we het vlees van die haantjes wel eten. Hierdoor hoeven we op de lange termijn misschien minder vleeskippen te houden en dan besparen we daar weer op onder andere voer en energie. Ik ben geen deskundige, al heb ik 15 jaar op een kippenboerderij gewoond, dus je mag lekker zelf bepalen wat je ervan vind. Ik vind het in ieder geval goed om te zien dat er over dit soort dingen nagedacht wordt.

P2222938.jpg

Zo, na dat essay over hanen, eieren en het milieu is het dan nu tijd om die burgers te proeven. De hanenburgers zijn bij de Lill te koop voor 2,50 euro per 2 stuks. Ze zijn er in de smaken mild en pittig gekruid. Als echte Hollander die niet tegen pittig eten kan koos ik voor de milde variant.

Een burger op een droog broodje is natuurlijk geen échte burger, daarom belegde ik mijn broodje met plakjes komkommer, veldsla, guacamole, gegrilde courgette en een eitje. De hanenburger zelf bakte ik in de airfryer. 10 minuutjes op 180 graden. De buitenlaag van de burger was erg knapperig. Verder was de smaak van de burger ook goed. Ik proef geen verschil tussen deze hanenburger of een kipburger (geen idee of dat uberhaupt anders zou moeten smaken). De burger is op smaak gebracht met oregano, basilicum, peterselie, knoflook en ui. Ik moet zeggen dat ik die smaken niet helemaal kon herkennen en het even op de verpakking moest terugzoeken, maar het smaakte goed.

Conclusie? Ik vind het super tof dat de Lidl aan de slag is gegaan met dit ‘mannenvlees’. Natuurlijk gaan er nog steeds dieren dood en zitten er nog steeds kippen opgesloten, maar ik betwijfel of een volledig vegetarische wereldbevolking realistisch is. Mochten we daar ooit komen, dan is dat alleen maar mooi. Tot die tijd hoop ik dat steeds meer mensen even stil staan bij wat het allemaal betekent om vlees of andere dierlijke producten te eten en ben ik blij dat er dit soort initiatieven als Kipster zijn. Verder was het gewoon een heerlijke burger, dus ook op dat vlak kan ik je hem zeker aanraden.

Bronnen:
https://www.wakkerdier.nl/persberichten/wakker-dier-prijst-eitjes-aan/
http://www.kipster.nl

2 gedachten over “Review: Kipster hanenburger

  • februari 23, 2018 om 6:05 pm
    Permalink

    Jammer dat er alleen burges van Kipster zijn. Zou graag gewoon een heel haantje kopen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *