Foodwaste battle: DIY je eigen eetmeter

Ken je dat? Je gaat nasi maken. Je mikt wat rijst in de pan en het ziet er toch wel heel weinig uit… Je besluit nog maar een handje rijst in de pan te doen. Oke, nog een klein beetje dan. Uiteindelijk heb je voldoende rijst gekookt om een weeshuis mee te voeden. Oeps, dat was nu ook weer niet de bedoelen. Helaas belandt die rijst (of pasta, couscous of noodles) vaak in de vuilnisbak. Komende weken geef ik je lekkere receptjes om die restjes toch nog te verwerken tot lekkere gerechten. Maaaar minder foodwaste begint eigenlijk met een heel simpel en ietwat oubollig gezegde: Meten is weten!

Je kunt op een keukenweegschaal al je ingrediënten afwegen, maar het kan ook nog eenvoudiger, met een eetmeter! Het Voedingscentrum heeft eetmaatjes waarin je precies kunt aflezen hoeveel pasta of rijst je per persoon moet koken. Zo’n eetmeter kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. Dus laten we deze Foodwastebattle goed beginnen met het maken van onze eigen eetmeters.

P1150503.jpg

Het idee is simpel. Je neemt een pot en zet hier streepjes op bij de juiste hoeveelheden pasta, rijst, couscous, quinoa, gedroogde peulvruchten of zelfs havermout. Maar hoeveel heb je dan nodig per persoon? Ook daar komt het Voedingscentrum to the rescue! Op hun site vind je een encyclopedie waarin heel veel voedingsmiddelen zijn opgenomen. Je kunt er alles lezen over de producten, hun houdbaarheid, bereidingswijze, gezondheidseffecten en de juiste hoeveelheden.


DIY je eigen eetmeter

Nodig:
– al jouw favoriete koolhydraten zoals rijst, pasta, quinoa, gedroogde peulvruchten of havermout
– een schone glazen pot
– een keukenweegschaal
– een watervaste stift

Stap 1: Zoek van jouw favoriete producten op wat een goede portie is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de encyclopedie van het Voedingscentrum.

Stap 2: Zet de glazen op de weegschaal en doe een van de producten erin. Weeg bijvoorbeeld 80 gram pasta af. Zet vervolgens met de stift een streepje bij de hoogte van het product en schrijf erbij wat het is.

Stap 3: Herhaal dit voor al je favoriete producten. Afwegen, streepje zetten, naam opschrijven.

Heb jij ook een DIY eetmeter of een van de andere Foodwaste Battle recepten gemaakt? Of heb jij zelf nog geniale tips, tricks en recepten om voedselverspilling te voorkomen? Deel ze op Facebook of Instagram met #foodwastebattle.

Eén gedachte over “Foodwaste battle: DIY je eigen eetmeter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *