Koken volgens het boekje: 5 ingrediënten – Jamie Oliver + recept voor Super groene spaghetti

Dat Jamie Oliver mijn held is, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik denk echt dat hij de reden was dat ik ben gaan koken. Geen gedoe met nauwkeurige weegschaaltjes of moeilijk keukengerei, gewoon lekker koken op gevoel. Daar houd ik van. Toen Jamie laatst weer een nieuw kookboek uitbracht MOEST ik dat hebben. Inmiddels heb ik al verschillende recepten uit Jamie’s ‘5 ingrediënten’ gemaakt, dus het is tijd voor een review. En ik deel het recept van mijn versie van Jamie’s Super groene spaghetti.

Het boek
Het boek ‘5 ingrediënten – Snel en simpel koken’ is ingedeeld in categorieën zoals salades, pasta, groenten, rund, rijst & noedels en zoetigheid. Zoals Jamie zelf schrijft in de inleiding is 70 procent van de gerechten gezond. Daar ben ik het deels mee eens. Veel van de gerechten bestaan inderdaad uit gezonde ingrediënten, wel denk ik dat je aan sommige recepten zelf wat extra ingrediënten moet toevoegen om er een volwaardige maaltijd van te maken. Met een handje rijst of portie groente extra zijn de meeste recepten inderdaad hartstikke gezond. Verder zijn de gerechten ‘snel en simpel’. Voor Jamie betekent dit dat je ze in 10 tot 30 minuten kookt (soms komt er nog extra rust- of oventijd bij). Inmiddels heb ik verschillende recepten geprobeerd, en deze belofte klopt. Binnen no time zit je met je bordje op schoot voor de tv.

En dan de grootste belofte… kun je deze gerechten echt maken met maar 5 ingrediënten? Ja, dat kan! Wel gaat onze vriend Jamie er vanuit dat je bepaalde basisingrediënten in je kast hebt. Deze zijn: Olijfolie om in te bakken, Extra vergine olijfolie, rode wijn azijn, zeezout en zwarte peper. Fair enough denk ik zo. Elke kookliefhebber heeft dat in zijn keukenkastje staan. Verder heb je echt alleen de 5 ingrediënten uit het recept nodig om een lekkere maaltijd te maken. Toegegeven, Jamie maakt daardoor wel regelmatig gebruik van kant-en-klare producten zoals curry pasta, maar daar vind ik helemaal niets mis mee. Die korte ingrediëntenlijstjes zijn echt heerlijk! Je slaat het boek open, zoekt iets wat je lekker vindt en je hoeft niet eerst de hele supermarkt leeg te kopen voordat je gaat koken. I love it!

Oh, en nog een laatste dingetje voor de fitgirls onder ons, onder alle recepten vind je netjes alle macro’s uitgeschreven in een tabel.

23421097_1752104101761420_8920603935140478976_n(1).jpg
De Geschroeide spruiten met knoflook

Op de to-make-list
Eigenlijk is dit hele boek een to-make-list voor mij. Het liefste zou ik elke dag een ander gerecht maken. Maar ik zal even wat van mijn favoriete recepten noemen:
– Linguine met courgette en citroen
– Farfalle met peer en gorgonzola
– Koreaanse rijstomelet
– Aziatische salade met tonijsteak
– Gekruide bloemkool uit de oven
– Portobello’s met knoflook uit de oven
– Chocolade roggekoekjes

Smaakt ‘t
Ik heb al verschillende recepten uit dit boek gemaakt:

Geschroeide spruiten met knoflook
Ik beveel dit gerecht echt aan aan IEDEREEN die geen spruiten lust. Kijk, van gekookte spruiten wordt ik ook niet warm of koud, maar deze geschroeide spruiten met knoflook, de frisse cottage cheese, zoete granaatappel pitjes en zoute pistache nootjes is echt heerlijk! Ik at de spruitjes met een stuk flatbread.

Pappa al pomodoro
Hoewel al Jamies foto’s er echt prachtig uitzien, is dit niet het meest aantrekkelijke gerecht. Het is namelijk een soort van tomatensoep met zompig brood. Oke, dat klinkt ook niet aantrekkelijk. Maar geloof me, dit is puur comfort food! Je maakt een soort van tomatensaus en hier gooi je stukken ciabatta in. Die ciabatta wordt helemaal zompig en neemt alle tomatensaus op waardoor je een kom vol zachte pap krijgt. Ik houd ervan! Ps. voor de studenten onder ons… Dit gerecht is ook nog eens lekker goedkoop!

Grandioze eenpans-visschotel
Gerechten die je in één pan kan maken hebben bij mij al een voorsprong, want he, minder afwas. Deze visschotel bestaat uit basmatirijst, cherry tomaatjes, witvis en olijven tapenade als smaakmaker. Het is een super easy gerechtje, maar door de tapenade zit het wel bomvol smaak. Zelf voegde ik nog wat extra doperwtjes toe aan het gerecht, want die kunne overal bij.

23098540_551371915213884_8786072979470548992_n(1).jpg
De Grandioze eenpans visschotel

Super groene spaghetti
En tot slot de Super groene spaghetti. Dit is spaghetti in een saus van cavalo nero (fancy boerenkool) met knoflook en Parmezaanse kaas. Een super goede manier om die gezonde groene bladgroente te eten vind ik. Ik gaf wel mijn eigen twist aan het recept. Het recept voor mijn versie van Jamies Super groene spaghetti lees je hieronder.


Super groene spaghetti

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 120 gram volkoren spaghetti
– 3 teentjes knoflook
– 200 gram gesneden boerenkool
– 30 gram Parmezaanse kaas
– 1 eetlepel olijfolie
– zout en peper
– 30 gram cottage cheese
– 150 gram diepvries doperwtjes

Extra: een blender of keukenmachine

Bereiding
Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen ook de doperwtjes gaar.

Schep de spaghetti uit de pan maar bewaar het kookvocht. Doe hierin de boerenkool en de teentjes knoflook. Kook deze 5 minuten en doe ze vervolgens samen met de parmezaanse kaas, olijfolie en wat zout en peper in de blender of keukenmachine. Voeg een flinke scheut kookvocht toe en blend alles tot een saus.

Doe de saus bij de spaghetti en doperwtjes en verdeel dit over twee borden. Garneer de borden met de cottage cheese en eventueel wat extra geraspte Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *