Gewoon gezond

3x avocado

Afgelopen week ontving ik een doos vol eetrijpe Eat Me avocado’s. Eetrijp, dus dat betekende dat ik een beetje door moest eten, want voordat je het weet is zo’n perfect rijpe avocado een grote bruine smurrie. Dat resulteerde in een soort van all day avocado’s. Een chocolate avocado oats als ontbijt, heerlijke chocolade avocado koekjes als snack tussendoor en een romige avocado courgette soep als lunch. 

24177795_1534375026599990_2212100498960416768_n

Voordat we beginnen met koken, eerst nog wat weetjes over de avocado. Avocado’s zijn gezond, maar dat betekent niet dat ze calorie-arm zijn. Avocado’s bestaan namelijk voor een groot deel uit vetten. Ho wacht! Geen paniek, dit zijn goede, enkelvoudig, onverzadigde vetzuren. Ook bevat zo’n groene vetbom veel vezels, vitamine B en E. Kortom, avocado’s zijn goed voor je! Helaas geldt dat niet voor het milieu. Avocado’s zijn namelijk niet het meest milieuvriendelijke product. Om 1 kilo avocado’s te kweken is er 1000 liter (!) water nodig! Ter vergelijking, om een kilo tomaten te kweken heb je ‘maar’ 180 liter nodig. Daarnaast moeten de avocado’s gekoeld naar Nederland getransporteerd worden. Dit kost een hoop energie. (NOS, Juni 2017) Betekent dit dat je geen avocado’s meer mag eten? Nee, ik denk het niet, maar ik denk wel dat je hierbij stil moet staan wanneer je je winkelwagentje volgooit met bergen avocado’s. Zo af en toe een avocado kan geen kwaad, het gaat, denk ik, over je gehele eetpatroon en leefstijl. Want, om het even in perspectief te plaatsen, het produceren van een kilo rundvlees kost 150.000 liter water. (Voedingscentrum, zonder datum) Alles met mate dus…

Chocolate avocado oats

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediënten (voor 1 portie)
– 40 gram havermout
– 1/2 eetrijpe avocado (gebruik 1/4 avocado voor een wat minder vullend ontbijt)
– 200 milliliter (plantaardige) melk
– 1 volle theelepel cacaopoeder
– agave- of ahornsiroop naar smaak
– toppings (optioneel): muesli, boekweit, gehakte noten, blaadjes munt

Bereiding
Verwarm de havermout samen met de melk en het cacaopoeder in een pannetje. Kook de havermout net zo lang tot jij de textuur perfect vind. Ik heb het liefste een wat dunnere pap, maar wil je een dikke havermoutpap, verwarm je pap dan wat langer.

Prak ondertussen de avocado en voeg deze toe aan het havermoutmengsel. Proef even en voeg naar smaak wat agave- of ahornsiroop toe.

Doe de havermoutpap in een kom en garneer hem met de toppings die jij lekker vindt.

TIP: wil je een extra smooth ontbijtje, pureer de pap dan even met de staafmixer voordat je hem in je kommetje schept. Ik vind dat bij dit romige avocado havermoutje erg lekker.

Romige courgettesoep met avocado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediënten (voor 4 kommen soep)
– 1 avocado
– 1 courgette
– 1 dunne prei
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 liter water
– 1 groente bouillon blokje
– olijfolie
– ter garnering (optioneel): kookroom, basilicum en pitten

Bereiding
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Snijd ondertussen de prei in ringetjes en de courgette in stukjes. Voeg deze toe aan de ui en bak ze enkele minuten mee.

Giet het water in de pan en voeg een bouillonblokje toe. Laat de soep 10 tot 15 minuten pruttelen.

Pureer de soep samen met de avocado met de staafmixer of blender tot een romige gladde soep.Verdeel de soep over vier borden of kommen en garneer deze met wat kookroom, basilicum en pitten.

Chocolade avocado koekjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediënten (voor 8 koekjes)
– 50 gram avocado
– 1 rijpe banaan
– 1 ei
– 70 gram volkoren (spelt)meel
– 15 gram cacaopoeder
– 30 gram grof gehakte pure chocolade
– zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Pureer de banaan en de avocado met de staafmixer of prak deze fijn met een vork. Meng de avocado-banaanpuree met het ei, het meel en de cacaopoeder. Roer de gehakte chocolade erdoor.

Verdeel het beslag in 8 hoopjes op de bakplaat en strijk het beslag plat tot ronde koekjes. Strooi wat zout over de bovenkant van de koekjes en bak ze 20 tot 25 minuten op 200 graden.


 

NOS. (juni 2017). Avocado: goed voor jou, door de hype minder voor het milieu. Geraadpleegd op: https://nos.nl/op3/artikel/2172093-avocado-goed-voor-jou-door-de-hype-minder-voor-het-milieu.html

Voedingscentrum. (zonder datum) Watergebruik. Geraadpleegd op: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/watergebruik.aspx

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Britt
    juni 14, 2018 at 2:08 pm

    Kun je de avocado oats ook koud eten? Zo ja, hoe zou je ze het dan bereiden en hoe lang in de koelkast laten staan?

    • Reply
      misshavermout
      juni 15, 2018 at 4:58 am

      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Als je dat wilt doen zou ik het de avond van tevoren maken en dan de volgende ochtend opeten. Ben wel benieuwd! Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt?

    Leave a Reply