Review: Desem basis van Robèrt

Aan het begin van dit jaar maakte ik een bucketlist. 17 dingen die ik in 2017 wilde doen. Van 10 kilometer hardlopen en een week elke dag mediteren tot zelf bouillon trekken en desem brood bakken. Dat laatste puntje bleek lastiger dan ik dacht. Want keer op keer mislukte mijn desem starter. Nu het einde van het jaar in zicht komt en ik mijn lijst bijna moet afronden besloot ik wat hulp in te schakelen van de meesterbakker himself: Robèrt van Beckhoven. Dus ik ging naar de Appie en kocht een zakje desem basis. 

Zoals gezegd, zo’n desem starter maken is geen makkie. Je mengt wat water met bloem en geeft dat vervolgens een week lang, elke dag wat liefde. Even roeren of voeden met wat extra bloem en water, je moet er wat voor over hebben. Helaas mislukte het keer op keer, hoeveel liefde ik het papje ook gaf. Ik denk zelf dat het komt door de temperatuur in mijn kamer. S nachts koelt het hier erg af en overdag kan het best wel warm worden. Whatever it may be, ik was er wel klaar mee, dus ik speelde een beetje vals.

De desem basis van Robèrt bevat tarwebloem, desempoeder, bakkergist en roggebloem. Eigenlijk verbaasde met dat een beetje, want het kenmerk van desembrood is juist dat het een brood is dat niet rijst met gist. Natuurlijk snap ik dat je gebonden bent aan beperkingen wanneer je zo’n instant-poedertje wilt maken, maar ik vond het een beetje teleurstellend. Ach, als het brood uiteindelijk lekker is, ben ik die teleurstelling snel weer vergeten waarschijnlijk. Dus ik stroopte mijn mouwen op en ging aan de slag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het kost je 4 uur om van de desem basis 2 desem broden te maken. Natuurlijk bestaat een groot deel van die tijd uit rijstijd, maar je moet er wel rekening mee houden. De eerste stap is natuurlijk het mengen van de ingrediënten. Naast de desem basis heb je water, zout en bloem of meel nodig. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende soorten bloem of meel. Omdat de hoeveelheid water die je nodig hebt afhangt van de gekozen bloem of meel, staat op de verpakking een duidelijke tabel met de hoeveelheden per soort. In een ideale wereld kneed je het deeg 10 minuten met een mixer met deeghaken. Tja, mijn studentenkeuken is alles behalve ideaal, dus er zat voor mij niets anders op dan mijn mouwen op te stropen en een kwartier lang het deeg met de hand te kneden.

Na het kneden moet het deeg twee keer een half uur rijzen. Tussendoor vouw je het deeg volgens de duidelijke instructies op de verpakking. Na die twee rijzen geef je het deeg zijn uiteindelijke vorm en laat je het nog eens een uur rijzen. Om het deeg perfect te shapen heeft Robèrt verschillende video’s gemaakt waarin hij laat zien hoe je een deeg ‘oppunt’ of ‘lang maakt’. Super handig!

En dan is het tijd voor het moment supreme, het deeg mag in de oven. Na een half uurtje op 200 graden heb je niet alleen twee goudbruine broden, maar ook een keuken die heerlijk ruikt. Het enige wat je dan wilt doen is aaaanvallen!! Begrijpelijk, maar ik heb slecht nieuws voor je. Het is beter voor de structuur van het brood om het brood af te laten koelen voordat je het aansnijdt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijd om te proeven! Bij het aansnijden valt meteen op dat het brood een mooie kruim heeft. Ik heb vaker volkoren brood gemaakt en vaak was de kruim daarvan erg vast en compact. Dit brood was daarentegen vrij luchtig voor een volkorenbrood. 1 – 0 voor Robèrt dus! Ook de korst scoort punten! Die was namelijk lekker krokant. Als laatste puntje de smaak. Daar was niets mis mee, maar het was ook niet erg speciaal. Ik vind desem broden juist lekker omdat ze veel intenser van smaak zijn dan ‘normaal’ brood. Dit brood was lekker, maar echt uitgesproken van smaak was het niet.

Mijn eindoordeel? Zelf een desem brood maken met deze mix kost je wat tijd, maar als je, net als ik, niks te doen hebt op je zondagmiddag is het een leuke bezigheid. De structuur van het brood vind ik erg mooi en qua smaak is het brood prima, niet erg uitgesproken. Wel vind ik het nog steeds een beetje valsspelen, want een écht desem brood wil ik het nog niet noemen. Maar hé, een beetje cheaten op zijn tijd mag wel toch?

De desem basis is te koop bij de Albert Heijn en kost 0,99 euro.

Eén gedachte over “Review: Desem basis van Robèrt

 • december 19, 2018 om 12:27 pm
  Permalink

  Bij mij wilde het starter maken ook niet lukken.Ik heb de Robert desempoeder gebruikt om
  een starter mee te maken , dat gaat fantastisch (verhouding 1gr Robert op 100 gr meel ).
  Zo nu en dan gaat mijn starter ter ziele.Geen nood het zakje Robert is schier onuitputtelijk.
  veel succes .

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *