Het havermoutje van… Healthymaartje

Een tijdje geleden vroeg Maartje me of ik een recept op haar blog goodfood-goodvibes wilde delen. Tuurlijk, wilde ik dat, dus mijn heerlijke Pulled Jackfruit Bapao’s vind je nu ook op Maartjes blog. Maar Maartje maakt zelf ook heerlijke recepten, daarom vroeg ik haar naar haar favoriete havermout recept. Dat, en al haar ochtendgeheimen, lees je in deze ‘Het havermoutje van…’. 

Hoi Maartje, leuk dat je jouw ochtendgeheimen wilt delen in een nieuwe ‘Het havermoutje van…’. Kun je jezelf even voorstellen voor degenen die je nog niet kennen?
Mijn naam is Maartje. Ik woon in Rotterdam, een stad waar ik echt gek op ben! Ik heb hier gestudeerd en ben hier na mijn afstuderen ook gaan werken. Ik heb een drukke kantoorbaan, dus mijn gemiddelde werkdag ziet er niet zo healthy uit. Daar wilde ik wat aan doen, dus besloot ik hier na een paar maanden verandering in te brengen! Ik loop sindsdien iedere dag van en naar mijn werk – twee keer een half uur, een fijne dosis beweging voor en na dat stilzitten – én ik ben gezonder gaan eten. Ik haalde veel inspiratie van instagram en deel op insta en mijn blog mijn eigen tips, tricks en favorieten, zodat ik hopelijk ook anderen weer kan inspireren!

het havermoutje van maartje 1.jpg

Eet je ook havermout of behoor je tot de categorie havermouthaters?
Ik ben een groot fan! Havermout is nou iets waarvan ik standaard bergen in huis heb. Ik gebruik het vaak als meel – gewoon in de blender en je hebt in een paar seconden havermeel! – voor mijn baksels. Ik ben een ontzettende zoetekauw en maak sinds mijn switch naar gezond eten veel taarten, koekjes, cakes en ander lekkers.. mét havermout! Het is heerlijk veelzijdig en zo voedzaam en gezond. Love it!

Wat is jouw favoriete receptje met havermout?
Dit is een tough one! Hoe kan ik nou kiezen tussen een apple crumble, bananencake of brownies? Ik heb besloten mijn oven-baked oats te delen. Ik ben zelf niet zo gek op havermoutpap als ontbijt en dit receptje is de ideale easy peasy variant. Ik bak mijn havermout in de oven. Het is zo net een taartje! En net als met een taart zijn er talloze varianten denkbaar. Ik ben gek op carrot cake oats. Of de variant met banaan en bosbessen!

het havermoutje van maartje.jpg
Twee van Maartjes oven baked oats varianten. Jummie jummie!

Welke dag het ook is, hoe druk ik het ook heb, ik maak altijd tijd voor een ontbijt met havermout. Hoe ziet jouw doordeweekse ochtend eruit?
Ik ben een echt ochtendmens! Ik sta gerust een uurtje extra op voor een fijne ochtendwork-out of om nog een cake of taart te bakken. Ontbijt overslaan is voor mij echt een no go. Ik heb mijn ontbijtje nodig om op te starten. Dit is juist een van mijn favoriete maaltijden van de dag!

Hoe ziet jouw perfecte lazy Sunday ontbijtje eruit?
Dat is het liefst een nieuw ontbijtje! Als ik echt de tijd heb, rommel ik graag wat aan in de keuken om wat nieuws te creëren. Als het experiment dan niet lukt, heb ik ook nog alle tijd om alsnog een oud vertrouwd receptje te maken!

We weten inmiddels allemaal wat mijn favoriete ingrediënt is, maar welk
ingrediënt is voor jou onmisbaar?
Havermout! Daar sluit ik me graag bij aan! Als je kijkt op mijn blog, zie je meteen dat havermout het meest gebruikte ingrediënt in mijn recepten is. Andere favorieten? Bananen, appels en diepvriesfruit om mijn ontbijtjes en baksels mee te zoeten. En bakken met groente! Nu het herfst is, zijn de zoete aardappels (stamppot!) en pompoen niet aan te slepen.

Leuk dat je een kijkje in je ochtend wilde geven Maartje! Wil je meer van Maartjes creaties zien? Kijk dan even op haar Instagram of blog.


Maartjes oven-baked oats

Ingerdiënten (voor 1 persoon):
– 25 gr havermout
– 20 gr havermeel
– 100 ml water of plantaardige melk
– een snufje zout
– (kokos)olie om je ovenschaaltje in te vetten

Alleen al in deze basis kan je dus al flink variëren. Zo kan je kiezen voor water, maar ook voor gewone of plantaardige melk (zoals kokos-, amandel- of sojamelk). Melk heeft mijn voorkeur. Amandelmelk vind ik het lekkerst!

Bereiding:
Voeg alle ingrediënten samen in een kom en roer alles goed door. Voeg hierbij ook je favoriete smaken toe. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden!

Vet een hittebestendig schaaltje in met (kokos)olie. Vul het schaaltje vervolgens met je havermoutmengsel. Het liefst doe je dit de avond van tevoren en laat je de schaal een avond in de koelkast staan, zodat alle smaken gedurende de nacht goed in je havermout te trekken.

De volgende dag zet je het ovenschaaltje in de oven. Je bakt je oven-baked oats ongeveer 15 minuten op 180 °C

Ik wil van mijn havermoutontbijt een taartje maken, dus met wat havermout en melk ben ik er nog niet. Ik voeg natuurlijk ook nog mijn favoriete smaken toe. En daarin ben je helemaal vrij! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze varianten?
– Appeltaartoats: een geraspte of klein gesneden appel, rozijnen en kaneel.
– Zomeroats: kokosmelk, geraspte kokos, blokjes ananas en perzik.
– Bosbes-banaanoats: snufje kaneel, (diepvries)bosbessen en een halve banaan.
– Carrotcake-oats: geraspte wortel, een half appeltje in stukjes en koek-/speculaaskruiden.

Alle combinaties zijn mogelijk. Experimenteer en maak je powerontbijt tot een feestje!

Tip: maak de stukjes appel, banaan, wortel, etc. klein, zodat je havermoutmengsel glad blijft. Snijd het in niet te grote stukken of gebruik een rasp. Op die manier krijgen je oven-baked oats meer de structuur van een taartje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *