How to: Pompoenpuree

Als er iets is dat ik de laatste tijd veel gebruikt heb in mijn recepten dan is het wel pompoenpuree. Pompoensoep, pompoen pancakes, Zwarte bonen-pompoenbrownies en pompoenhavermout. In plaats van in elk recept uit te leggen hoe ik die pompoenpuree maak, leek het me wel handig om het gewoon even uitgebreid te beschrijven in een how to. Dus bij deze, een how to pompoenpuree. 

Pompoenpuree kun je op twee manieren maken: koken en roosteren. Pompoenstukjes koken is de snelle manier, maar als je even tijd hebt zou ik gaan voor geroosterde pompoen uit de oven. Door het roosteren in de oven karameliseren de suikers in de pompoen waardoor de puree een erg lekkere smaak krijgt.

Ik koop elk weekend een pompoen en rooster deze dan in de oven. De puree verdeel ik in portie zakjes van zo’n 150 gram en die vries ik in. Zo heb ik altijd pompoenpuree bij de hand voor mijn favoriete havermoutje of voor een lekker pompoenbaksel.

How to pompoenpuree

Gekookte pompoenpuree

Nodig:
– 1 pompoen (of een zakje pompoenstukjes, nog gemakkelijker)
– Groot mes
– Pan
– Staafmixer, blender of keukenmachine

Neem 1 pompoen en snijd deze in stukjes. Het is niet nodig de schil er eerst af te halen, maar dit mag natuurlijk wel (al is dat een heel gedoe dus ik zou het vooral niet doen). Breng een grote pan water aan de kook en gaar hier de pompoenstukjes in. Na zo’n 15 minuten zijn de pompoenstukjes gaar en kun je ze afgieten. Doe ze in een kom en pureer ze met de staafmixer tot een zachte puree, je kunt hiervoor ook de blender of staafmixer gebruiken. Bewaar de pompoenpuree enkele dagen in een bakje in de koelkast of vries hem in porties in.

how to pompoenpuree 2.jpg

Geroosterde pompoenpuree

Nodig:
– 1 pompoen
– Groot mes
– Oven
– Bakplaat met bakpapier
– Staafmixer, blender of keukenmachine

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pompoen en haal de pitten en draderige binnenkant eruit. Leg de pompoenhelften met de snijdkant naar boven op de bakplaat met bakpapier. Zet de pompoen in de oven en rooster hem 1 tot 1,5 uur tot de bovenkant bruin begint te kleuren en het vruchtvlees zo zacht is dat je het er gemakkelijk met een lepel uit kunt lepelen. Haal de pompoenen uit de oven en lepel er voorzichtig het warme vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een zachte puree. Bewaar de pompoenpuree enkele dagen in een bakje in de koelkast of vries hem in porties in.

Recepten met pompoenpuree

Zwarte bonen-pompoenbrownies
Havermoutje met pompoen en wortel
Pompoenmugcake met pindakaas

2 gedachten over “How to: Pompoenpuree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *