Recept: Zoete aardappel chocomousse taart

Het schijnt vandaag International Chocolate Day te zijn. Nu is dat natuurlijk complete onzin. Volgens mij is elke dag voortaan wel een ‘speciale’ dag. Dag van de pizza, dag van de bloemkool en nu dus dag van de chocolade. Aan de andere kant is ieder excuus om jezelf even lekker te verwennen met een reep Tony’s of wat blokjes Hands Off My Chocolate natuurlijk welkom! Daarom besloot ik dit jaar gewoon ongegeneerd mee te doen met International Chocolate day en ik bakte deze heerlijke (en stiekem best wel healthy) zoete aardappel chocomousse taart.

Na het succes van zoete aardappel brownies ben ik dit keer weer aan de slag gegaan met zoete aardappel en chocolade. Ik maakte een krokante taartkorst van havermout en vulde die met een hemels mengsel van zoete aardappelpuree, cacaopoeder en agavesiroop. Dat mengsel op zich is al heerlijk, maar gecombineerd met zo’n krokante korst, mmmmm…. dat is het zeker waard om je in te houden en niet alle mousse in één keer uit de kom te lepelen.

Zoete aardappel chocolade taart 1.jpg


Zoete aardappel chocomousse taart

Ingrediënten (voor een taart ter grootte van een cakeblik)

Voor de bodem
– 1 rijpe banaan
– 2 eetlepels kokosolie
– 2 eetlepels agavesiroop
– 120 gram havermeel
– 25 gram amandelmeel
– 50 gram pure chocolade

Voor de vulling
– 300 gram zoete aardappelpuree*
– 2 eetlepels cacao
– 1 eetlepel agavesiroop

Extra: een cakeblik, bakpapier, een deegroller en blindbakvulling**

*Zoete aardappelpuree maak je super snel in de magnetron. Neem een zoete aardappel en prik hier met een vork gaten in. Leg hem op een bordje en plaats deze in de magnetron. Gaar de aardappel 4 minuten op vol vermogen. Keer hem vervolgens om en gaar hem nog eens 4 minuten tot de aardappel helemaal zacht is. Als het goed is kun je dan de puree gemakkelijk uit de aardappel lepelen. Als dit nog niet zo is, doe de aardappel dan nog even terug in de magnetron.

**Deze vulling voorkomt dat de randen van de taartbodem in de oven naar beneden zakken. Er bestaan speciale blindbakkorrels, maar ik gebruik altijd wat oude gedroogde kikkererwten.

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier.
2. Pureer de banaan met de staafmixer of prak hem fijn met een vork.
3. Voeg vervolgens de kokosolie en agavesiroop toe en meng dit tot een glad papje.
4. Meng hier het amandel- en havermeel door en kneed het geheel tot een plakkerig deeg.
5. Bestuif het aanrecht met wat havermeel en rol hier het deeg op uit. Probeer het deeg uit te rollen tot een grote rechthoekige plak. Dit is het gemakkelijkste door het deeg eerst tot dikke rol te vormen en deze vervolgens met de deegroller uit te rollen tot een plak.
6. Pak het deeg voorzichtig op en leg het in het met bakpapier beklede cakeblik. Zorg dat de bodem van het cakeblik goed bedekt is en maak een mooi opstaand randje. Het deeg zal hier en daar misschien wat scheuren, maar je kunt het gemakkelijk aan elkaar plakken.
7. Bedek het deeg met een stuk bakpapier en verdeel hier de blindbakvulling over.
8. Bak de bodem 10 minuten met de blindbakvulling. Verwijder vervolgens de vulling en bak hem nogmaals 10 minuten. Laat de bodem na het bakken op een rooster afkoelen terwijl je de vulling maakt.
9. Meng de zoete aardappelpuree met het cacaopoeder en de agavesiroop.
10. Smelt de pure chocolade au bain marie of in de magnetron. Giet de gesmolten chocolade in de afgekoelde (!) taartbodem en strijk hem met een bakkwast of lepel uit. Zorg ervoor dat de hele binnenkant van de bodem, ook de randen, goed bedekt zijn met de chocolade. Als de chocolade hard geworden is vormt deze een soort coating zodat de bodem niet slap wordt door het vocht uit de aardappelpuree. Laat de chocoladelaag even hard worden in de koelkast.
11. Vul de bodem met de zoete aardappel chocolade puree en garneer je taartje met een lekkere topping. Ik gebruikte geroosterde boekweitkorrels, blauwe bessen en munt, maar je kunt ook gaan voor ander fruit, stukjes chocolade, noten, discodip, whatever you want…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *