Recept: Vegan coffeemuffins

Nee, ik ben geen vegan geworden en nee, ik heb de documentaire What the health niet gezien. Ik heb geen Amerikaanse docu nodig om me te vertellen dat een vegan dieet beter is voor je gezondheid en voor de wereld. Ik geloof dat plantaardig eten goed voor je is, maar ik denk niet dat een strikt vegan dieet nodig is om gezond te zijn. Alles met mate. Daarom eet ik zelf vaak plantaardig, maar eet ik wel graag mijn dagelijkse bakje kwark of neem ik zo nu en dan een eitje bij mijn lunch. Toch vind ik het wel altijd een uitdaging om vegan recepten te maken. De ingrediënten die je niet mag gebruiken zie ik niet als een restrictie, maar als een uitdaging om creatief te zijn. Daar komen vaak de lekkerste recepten uit voort, zoals deze vegan coffeemuffins.

De laatste tijd zijn er steeds meer vegan producten die je helpen meer plantaardig te eten. Ik ben zelf echt fan van de Go-On plantaardige kwark van Alpro en van de plantaardige kokosdrink van het AH huismerk. Tijdens mijn vorige bezoekje aan de Appie kwam ik een nieuwe plantaardige drink tegen, de Ooomega lijnzaadrink. Een melkvervanger op basis van lijnzaad. Door het gebruik van lijnzaad bevat deze ‘melk’ veel omega-3 vetzuren, en zoals we allemaal uit de Becel reclames weten, die zijn goed voor je! Ik kocht de Ooomega drink in de smaak macchiato en maakte daar deze heerlijke muffins van.

Vegan coffeemuffins 2.jpg


Ingrediënten (voor 10-12 muffins):
– 3 rijpe bananen
– 200 milliliter Ooomega macchiatto lijnzaaddrink
– 150 gram havermout
– 2 theelepels oploskoffie
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel baking soda
– 1 eetlepel (appelcider) azijn
– snuf zout
– 50 gram pecannoten of cashewnoten
– kokosolie of boter om het bakblik in te vetten

Extra: een blender of keukenmachine en een muffinbakvorm voor 12 muffins

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de muffinbakvorm in met de kokosolie of boter.
2. Doe de bananen samen met de Ooomega lijnzaaddrink in de blender of foodprocessor en mix alles tot een gladde massa.
3. Voeg de havermout, het koffiepoeder, zout en bakpoeder toe en mix tot de havermout helemaal fijn is.
4. Voeg nu de baking soda en azijn toe. De baking soda reageert op het zuur van het azijn en gaat schuimen. Meng dit door het beslag, hierdoor worden je muffins lekker luchtig. De trucje heb ik overigens gejat van het fluffy bananabread recept van Lisagoesvegan.
5. Hak de noten in grove stukken en meng de helft van de noten door het beslag.
6. Giet het beslag in de muffinvormpjes (doe ze niet tot de rand vol, want in de oven rijzen ze nog). Strooi de overgebleven gehakte noten over de bovenkant van de muffins en bak de muffins 45 minuten in de oven. De muffins zijn gaar wanneer je er met een prikker in kunt prikken en deze er schoon (dus zonder deegresten) uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *