Guilty pleasure: Vega gehaktbroodjes uit de airfryer

Als mensen mij vragen van wie ik mijn culinaire skills heb, dan is het antwoord niet van mijn moeder of oma. Begrijp me niet verkeerd oma maakt heerlijke groentesoep en mama kan ook echt wel koken, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes (sorry mams). Toch is deze guilty pleasure wel geïnspireerd op mama’s special: gehakt brood!

Dit gehaktbrood is geen Amerikaans ‘meat loaf’, wat meer vlees dan brood bevat. Het is letterlijk een broodje gevuld met gehakt. Mama’s recept bestaat uit afbakstokbroden gevuld met een mengsel van gehakt, ui, knoflook en ketjap, afgemaakt met een flinke laag geraspte kaas. Ik hield deze basis aan, maar gaf er wel mijn eigen, vegetarische, draai aan.

Vega gehaktbroodjes 1.jpg

Zoals je in de titel kunt lezen, bakte ik de broodjes af in mijn airfryer. Ik ben nog steeds helemaal fan van dat ding! Je doet je groenten, aardappeltjes, broodjes, kroketten, whatever, in de airfryer, stelt de temperatuur in en zet de timer aan. Vervolgens plof je met een boekje op de bank en wanneer je ‘ping’ hoort is het tijd om de bordjes uit de kast te halen en aan te vallen. Mocht je geen airfryer hebben, dan kun je deze broodjes ook in de oven maken. Ik zou ze dan zo’n 5 tot 10 minuten in de oven doen op 175 graden. Eigenlijk zijn alle ingrediënten al klaar, alleen de kaas moet nog even lekker smelten.


Vega gehaktbroodjes uit de airfryer

Ingrediënten (voor 2 broodjes)
– 2 harde broodjes
– 1 sjalotje (of kleine ui)
– 1 teentje knoflook
– 100 gram vegetarisch gehakt
– 100 gram champignons
– 1 lente ui
– 1 theelepel soja saus
– 1/2 theelepel sambal
– een snuf gember
– 1 eetlepel olie
– 2 handjes geraspte kaas

Bereiding:
1. Snijd de sjalot in halve ringetjes en snijd de knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook.
2. Snijd ondertussen de champignons in plakjes en voeg deze na zo’n 3 minuten toe aan de ui. Bak de champignons 2 tot 3 minuten mee tot ze lichtjes bruin kleuren.
3. Voeg het vegetarische gehakt toe en breng het mengsel op smaak met de soja saus, sambal en gember. Meng alles goed door elkaar en proef of het goed op smaak is. Voeg eventueel naar smaak wat extra soja saus of sambal toe. Bak alles nog even kort, tot ook het gehakt verwarmd is en zet dan het vuur uit.
4. Snijd het lente uitje in fijne ringetjes en meng deze door het gehaktmengsel.
5. Neem de harde broodjes en snijd een rondje uit de bovenkant. Hol het brood met je vingers uit.
6. Vul de broodjes met het gehaktmengsel. Zorg dat de broodjes helemaal gevuld zijn, een beetje aanduwen mag best. Hoe meer vulling hoe beter toch? Mocht je wat van het gehaktmengsel overhouden, doe dit dan in een bakje en eet het bijvoorbeeld de volgende dag op je boterham, erg lekker! (of snoep het op terwijl de broodjes in de airfryer staan, dat doe ik altijd)
7. Strooi wat kaas over de broodjes en plaats de broodjes in de airfyer (of oven). Bak ze 7 minuten op 160 graden (of 5 a 10 minuten in de oven op 175 graden). Wanneer de kaas lekker gesmolten is, zijn de broodjes klaar.

Eén gedachte over “Guilty pleasure: Vega gehaktbroodjes uit de airfryer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *