Koken met Stapleton: Frozen yogurt ice cream sandwiches

Sinds kort heb ik frozen yogurt ontdekt. Super lekker, maar niet ideaal voor mijn portemonnee helaas. Toen Stapleton Yogurt me laatst vroeg of ik hun yoghurt wilde proberen en er iets leuks mee wilde maken, wist ik precies wat dat moest worden. Frozen yogurt natuurlijk. Maar aangezien iets goeds altijd beter kan en lekker altijd lekkerder kan, transformeerde ik die frozen yoghurt in echte frozen yogurt ice cream sandwiches. 

First things first, wat is Stapleton yoghurt eigenlijk. Stapleton yoghurt wordt gemaakt in Noord-Devon in Engeland. De melk voor de yoghurt komt van Jersey koeien die 10 maanden per jaar buiten lopen. De yoghurt zou daardoor lekker romig en mild van smaak worden. Natuurlijk heb ik even voor jullie onderzocht of dat werkelijk zo is. Ik kreeg niet 1 pot yoghurt om te proeven, ik kreeg een hele maandvoorraad. 10 kleine portie bakjes en 2 grote potten yoghurt. De yoghurt is inderdaad erg mild van smaak. Helemaal niet zuur wat vaak wel het geval is bij magere yoghurt. De fruitsmaakjes zorgen ervoor dat de yoghurt erg lekker is. Qua romigheid viel het me een beetje tegen. De yoghurt is inderdaad romiger dan ‘normale’ magere yoghurt, maar ik had er misschien toch iets meer van verwacht. Meer iets in de richting van Griekse yoghurt, maar dat was niet het geval. Al met al toch een super lekkere yoghurt!

Stapleton ice cream sandwiches 1.jpg
Ik kreeg een maandvoorraad aan yoghurt. Helaas kun je op dit moment in Nederland alleen nog de kers en blauwe bes varianten kopen, maar ik kan je vertellen, die kersen yoghurt is wel erg lekker.

En dan nu mijn creatie. Zoals gezegd was ik vastbesloten een frozen yogurt te maken. Ik kocht er zelfs een ijsmachine voor (oke, hij was 4 euro bij de kringloopwinkel, dus zo’n investering was het ook niet). Ik draaide wat proefrondjes, maar echt ‘frozen’ wilde mijn yogurt niet worden. Op internet las ik dat je voor frozen yogurt een yoghurt nodig hebt met een hoog vetgehalte en een flinke hoeveelheid suiker. Daar ging mijn plan om een healthy treat te maken. Maar zo snel geef ik niet op, dus ik zette mijn ijsmachine terug in de kast en pakte mijn blender erbij. Daar deed ik 2 bevroren bananen, 50 gram frambozen en 1 pot Stapleton blauwe bessen en aardbeien yoghurt in. Even blenden en that’s it. Of ja, ook deze froyo moest nog wat verder bevriezen in de diepvries, maar het begon al ergens op te lijken. Na twee uurtjes in de vriezer had ik échte frozen yogurt die ook nog eens heerlijke smaakte.

Stapleton ice cream sandwiches 3.jpg

Mission completed, of toch niet? Ik besloot wat havermoutkoekjes te bakken zodat ik heuse Frozen Yogurt ice cream sandwiches kon maken. Niet dat mijn froyo dat nodig had, want hij was op zichzelf al heerlijk, maar als je een extra half uurtje de tijd hebt moet je dit echt proberen. Je zult er geen spijt van krijgen. Promised!


Frozen yogurt ice cream sandwiches

Frozen yogurt

Ingrediënten (voor ongeveer 500 gram):
– 2 bevroren bananen in plakjes
– 50 gram diepvries frambozen
– 400 gram Stapleton blauwe bessen en aardbeien yoghurt (of een andere smaak naar keuze)

Extra: een krachtige blender of keukenmachine

Bereiding:
1. Doe alle ingrediënten in de blender. Mijn blender had wat moeite met het bevroren fruit, dus ik moest hem tussendoor een handje helpen. Dit doe je door de blender uit te zetten en met een lepel het mengsel even goed door te roeren. Herhaal dit meerdere keren als je merkt dat je blender vast loopt op een groot stuk bevroren fruit.
2. Schep het mengsel in een schaal en spreid het uit tot een dunne laag (dit bevriest sneller). Zet de schaal 2 à 3 uur in de vriezer om de frozen yogurt harder te laten worden. Om te voorkomen dat er grote ijskristallen in je froyo komen kun je het ijs elk half uur even snel met een lepel doorroeren.
3. Als de frozen yogurt hard genoeg is kun je hem in een schaaltje scheppen en er lekker van genieten, of je bakt nog even de  havermoutkoekjes uit het recept hieronder en je maakt van jouw froyo echte frozen yogurt ice cream sandwiches (je mag ook koekjes uit de winkel gebruiken hoor). Doe hiervoor een flinke eetlepel frozen yogurt op een koekje en leg er een ander koekje bovenop. Oh enuhhh, snel opeten, want de froyo smelt snel!

Havermoutkoekjes

Ingrediënten (voor 12 koekjes):
– 150 gram havermout
– 50 gram ontpitte dadels
– 25 gram gesmolten kokosolie
– 1 ei
– 1/2 theelepel bakpoeder
– een snufje zout
– een klein scheutje vanille aroma (ik gebruik altijd die van Dr. Oetker)
– ter garnering (optioneel): havervlokken

Extra: een blender of keukenmachine

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Maal de havermout in de blender tot havermeel. Voeg vervolgens de dadels toe en blend net zolang tot deze helemaal vermalen zijn.
3. Doe het havermengsel in een kom en meng hier het snufje zout en het bakpoeder door.
4. Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, het ei en het vanille aroma toe en roer deze goed door het deeg.
5. Maak je handen een beetje nat (hierdoor plakt het deeg minder aan je vingers) en rol 12 balletjes van het deeg. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat (ik maakte de mijne lekker dun, zo’n 4 à 5 millimeter dun). Strooi eventueel nog wat havervlokken over de koekjes en druk deze goed in het deeg.
6. Bak de koekjes 15 minuten op 175 graden.
7. Mocht je van de koekjes ice cream sandwiches willen maken, laat ze dan volledig afkoelen voordat je er ijs op schept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *