Food Innovation: Kruidige worteljam

Laatst deelde ik dit aardappeltaartje dat ik voor een schoolopdracht moest maken. Ook deze periode zijn we weer lekker uitgedaagd in de keuken. We kregen de opdracht om een jam te maken die voor minimaal 35% uit groenten bestaat en daarnaast voldoet aan alle warenwettelijke eisen die aan een jam gesteld worden. Ik kan je vertellen, dat was een hele uitdaging. Na 16 (geen grapje) pogingen had ik eindelijk een jam waar ik een soort van tevreden mee was, mijn Very Veggie kruidige worteljam met gember en kaneel. 

Dit was niet de eerste keer dat ik jam maakte. Ik doe dat wel vaker, gewoon wat fruit koken, een lepeltje chia zaad erbij voor de binding en je hebt een jam. Nou, nee dus. Dan heb je een spread. Wat een jam moet een minimale Brix waarde van 63 hebben. Dat betekent dat hij 63 gram suiker per 100 gram bevat. Wat ik dus altijd maakte was een fruitspread. Voor deze opdracht moest ik dus toch een beetje afstappen van mijn ‘matig met suiker policy’ en trok ik zakken suiker open.

Poging 1 werd en jam met bietjes en pure chocolade. Mocht je nu denken ‘wat is dat voor combinatie’ dan kan ik je vertellen, wacht maar, want volgens mij wordt dit dé nieuwe ‘karamel zeezout’, oftewel dé nieuwe smaakcombinatie. Helaas heb ik het bietjes-chocoladeplan na 5 pogingen opgegeven. De jam bleef te dik en plakkerig, hij was niet erg smeerbaar, en dat was nu net een van de criteria waar je op beoordeeld werd.

Tijd voor plan B dus. Dat werd een jam met kaneel, gember en five spice. Je raad het misschien al, deze jam inspireerde ik op de welbekende carrotcake. Na een hoop pogingen om de juiste dikte en een hoog genoeg suikergehalte te krijgen is het me dan uiteindelijk toch gelukt. Mijn ‘Kruidige worteljam’ was geboren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar daar eindigde de opdracht niet, want er moest ook een etiketje op de jampot komen. Een ook dat etiketje moest natuurlijk aan alle wettelijke eisen omtrent etikettering voldoen. Dus een nette ingrediëntendeclaratie en een kloppende voedingswaardetabel. Al met al een hoop werk, maar ik vind het eindresultaat geslaagd. Helaas kreeg ik een matig zesje voor mijn jam. Ik was er al een beetje bang voor, want ik had al zo’n gevoel dat ik op een aantal criteria puntjes had laten liggen, maar ach, ik heb het punt ruim gecompenseerd met het punt dat ik voor het tentamen van dat vak haalde, dus who cares. Het belangrijkste is dat ik al 1 tevreden klant heb. Mijn stiefpapa is namelijk helemaal weg van de worteljam.

Wil je ook eens proberen een jam te maken van groente? Hieronder heb ik mijn recept uitgewerkt.


Kruidige worteljam

Ingrediënten (voor ongeveer 500 gram):
– 175 gram bospeen
– 225 gram geleisuiker (Van Gilze)
– 90 gram kristalsuiker
– 5 gram kaneel
– 3 gram five spice (of koekkruiden)
– 3 gram gemberpoeder
– 50 gram water

Extra: 2 jampotten

Bereiding:
1. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de jampotten en deksel 15 minuten om ze te steriliseren.
2. Was de bospeen en rasp deze op een fijne rasp.
3. Doe de bospeen samen met de geleisuiker, suiker, kaneel, five spice, gemberpoeder en het water in een steelpannetje.
4. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 4 minuten doorkoken.
5. Giet de hete jam in de schone jampotten en draai de deksels op de potten. Keer de potten om en laat ze op hun kop afkoelen. De jampotten trekken daardoor vacuüm waardoor ze langer houdbaar zijn. Mocht het vacuüm trekken mislukken, dan bewaar je die pot in de koelkast en eet je die als eerste op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *