Recept: Gezonde witte koolsalade

Hebben jullie de weerberichten gevolgd? Het wordt weer warm!! Oke, dat roep ik nu wel, maar eigenlijk houd ik helemaal niet van warm weer. Voor mij mag het de rest van het jaar zo’n 23 graden zijn. Maar goed, bij warm weer kunnen we wel weer de BBQ aansteken en daar houd ik dan weer wel van. Niet zo’n barbecue met tientallen speklappen en worsten, maar gewoon een stukje lekker vlees of een hele vis met daarbij een tafel vol salades. Daar houd ik van. Daarom deel ik vandaag het recept voor deze klassieker: een gezonde witte koolsalade. Vroeger was bij ons de witte koolsalade van Johma een vast onderdeel op de BBQ tafel. Best te eten, maar het kan altijd beter. En in dit geval kan het ook een stuk gezonder. Daarom maakte ik mijn eigen witte koolsalade met lekker veel kool, wortel en wat augurkjes. Voor het sausje gebruikte ik magere kwark, oke, en een lekker grote lik mayonaise, want dat maakt het gewoon net iets beter.

gezonde witte koolsalade 1.jpg

Mocht je nu geen BBQ op de planning hebben staan, dan is de witte koolsalade ook gewoon een lekker bijgerechtje bij je warme maaltijd of een lekkere salade om als lunch mee te nemen naar je werk. Je kunt de salade ook gebruiken als beleg op een broodje zoals ik deed. Ik vulde twee pitabroodjes met een flinke berg koolsalade en wat vegetarische gehaktballetjes. Echt een aanrader!


Gezonde witte koolsalade

Ingrediënten (voor een flinke saladeschaal):
– 1/2 witte kool
– 5 wortels
– 10 augurken (of meer als je een augurkenfan bent zoals ik)
– 1-2 eetlepels mayonaise
– 6 eetlepels (magere) kwark
– 2 eetlepels augurkenvocht of azijn
– 2 theelepels grove mosterd
– eventueel naar smaak wat peper of zout

Extra: een rasp of keukenmachine

Bereiding:
1. Rasp de witte kool in fijne slierten en rasp de wortel in sliertjes. Hier kun je een rasp (of mandoline) of een foodprocessor/keukenmachine gebruiken. Heb je dit niet, dan kun je de kool en de wortel ook zo fijn mogelijk snijden met een mes.
2. Snijd de augurken in plakjes en meng deze door de kool en wortel.
3. Meng in een kommetje de mayonaise, kwark, augurkenvocht of azijn, grove mosterd en eventueel wat peper en zout. Proef de dressing en pas de smaak eventueel nog wat aan aan je eigen voorkeuren.
4. Meng de dressing door de koolsalade.

Variatietips:
– Gebruik ook eens een kwart witte kool en een kwart rode kool voor een nog kleurrijkere salade
– Voeg een handje rozijnen toe aan je salade
– Snijd een appel in stukjes en meng deze door je salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *