Recept: Luchtige chocolade bietjes cake

Zoek voor de grap eens in de zoekbalk hier rechts op het woord ‘biet’. Wat zie je dan? Minstens 8 recepten met bietjes (en opvallend vaak in combinatie met chocolade, als je het mij vraagt is dat echt een match made in heaven!). Ik had mijn blog net zo goed Lady Beetroot kunnen noemen. Misschien moet ik eens aankloppen bij de Nederlandse Bietenlobby of ze mij niet kunnen sponsoren… Maar goed even serieus. Dit keer is het een luchtige chocolade cake geworden mét bietjes. 

Om deze bietjes cake zo luchtig te krijgen moet je wel even wat liefde en aandacht in je eitjes stoppen. Die zorgen namelijk voor de luchtigheid van de cake. Eerst scheidt je de eidooiers en eiwitten. De dooiers meng je gewoon met je beslag, maar de eiwitten moet je luchtig kloppen. Ik kan je nu alles vertellen over het proces dat dan plaatsvindt in die eiwitten, iets met denaturatie en coagulatie, heb ik op school geleerd, maar dat vinden jullie natuurlijk niet interessant. Belangrijker is hoe je die cake luchtig krijgt. Je klopt dus je eiwitten luchtig met een mixer (of met de hand met een garde maar dan sta je wel even te kloppen). Vervolgens vouw je de luchtige eiwitten met een spatel voorzichtig door het beslag. Ga dus niet als een gek staan roeren, dan sla je er alle lucht weer uit en dat willen we nu net niet…

Luchtige chocolade bietjes cake. 1jpg.jpg

Als je je beslag netjes hebt gemaakt op deze manier hebt gemaakt is dat nog geen garantie voor een luchtige cake. In de oven kan nog een hoop mis gaan. Je hebt het misschien wel eens meegemaakt. Je kijkt door het ovenraampje en bent helemaal gelukkig, je cake is super mooi gerezen! Maar dan haal je hem uit de oven en pats boem, opeens stort hij volledig in. Tja, zo’n luchtig cakebeslagje is nu eenmaal vrij gevoelig. Om zo veel mogelijk lucht in je cake te behouden na het bakken kun je je cake na de baktijd het beste nog even in de oven laten staan met de ovendeur open. Haal de cake na een kwartiertje uit de oven en laat hem vervolgens in het cakeblik afkoelen. Doe ondertussen een schietgebedje en met een beetje geluk heb je dan een cake die niet zo plat als een dubbeltje is.


Luchtige chocolade bietjes cake

Ingrediënten (voor 1 cake van ongeveer 10 stukken):
– 2 voorgekookte bietjes
– 2 rijpe bananen
– 3 eieren, gesplitst
– 3 eetlepels cacaopoeder
– 100 gram volkoren meel (of een andere meelsoort naar keuze zoals tarwebloem, speltmeel of havermeel)
– 1 theelepel bakpoeder
– een handje ongezouten noten
– een snufje zout

Extra: een blender, staafmixer of foodprocessor, een mixer en een cakevorm met bakpapier

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed je cakevorm met bakpapier.
2. Pureer de bananen en bietjes met de staafmixer, foodprocessor of blender. Roer hier de cacao, de eidooiers, het volkorenmeel, het bakpoeder, de noten en een snufje zout door.
3. Klop de eiwitten luchtig met een mixer. Wanneer je stijve pieken kunt vormen van de eiwitten zijn ze goed.
4. Spatel een beetje van het eiwitschuim door het chocolade bietjes beslag. Dit heet familiemaken. Spatel vervolgens ook de rest van het eiwitschuim voorzichtig door het beslag. Probeer het beslag zo door elkaar te vouwen dat je zo min mogelijk lucht verliest.
5. Doe het beslag in de cakevorm en zet je cake in de oven op 175 graden. Bak de cake 45 minuten. Om te testen of hij gaar is prik je er met een satéprikker in. Als deze schoon uit de cake komt, zonder klontjes beslag, is de cake gaar. LET OP! Haal de cake niet meteen uit de oven. Laat hem nog zo’n 15 minuten in de oven staan met de deur open. Zet de cake vervolgens op het aanrecht en laat hem in het cakeblik afkoelen. Dit alles voorkomt dat de cake meteen volledig instort. Iets inzakken zal hij altijd wel doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *