Recept: Chocolate avocado truffles

Je kent ze vast, die chocolade slagroomtruffels. Laatst maakten we ze op school en man wat zijn die dingen lekker! Thuis ging ik ook aan de slag, maar ik gaf er wel mijn eigen Miss Havermout draai aan en maakte ze semi-gezond. Ze zijn niet low-calorie, niet low fat, maar wel high in flavour! Oh, en ze hebben nog een extra secret ingredient. Een tipje… het lijkt op popcorn.Zoals gezegd, deze truffels zijn niet low calorie, niet low fat maar wel heul lekker! En ondanks die calorieën en vetten zijn deze truffels toch gezond. Ze zijn gemaakt van alleen maar goede ingrediënten zoals avocado en pure chocolade. Avocado bevat veel vetten, maar dit zijn vooral verzadigde vetten die goed zijn voor je lichaam en die je ook echt nodig hebt. Zelf eet ik soms wat te weinig vet en dan is zo’n truffel de perfecte manier om je lichaam van wat extra goede vetjes te voorzien.

avocado chocolate truffles 1.jpg

Avocado en pure chocolade dus, maar wat is het secret ingredient? Dat is gepofte amaranth. Amaranth is een graansoort. Het zijn allemaal hele kleine bolletjes. Net als popcorn kun je amaranth poffen in een droge pan. Het geeft dezelfde geur en ook een beetje die smaak van gepofte popcorn. Volgens mij kun je gepofte amaranth kant en klaar kopen in gezondheidswinkels, maar je kunt het eenvoudig zelf poffen door een koekenpan met deksel heet te laten worden op het vuur. Doe vervolgens 1 eetlepel amaranth in de hete pan en dek deze meteen weer af met de deksel. De amaranth gaat nu poffen. Herhaal dit telkens met 1 eetlepel amaranth tot je genoeg hebt. De gepofte amaranth geeft de truffels een beetje die popcorn smaak, helaas blijven de korrels niet lekker knapperig in de truffels. Na een tijdje nemen ze het vocht uit de avocado op en worden ze wat slapper, maar ze houden hun lekkere smaak.


Avocado chocolate truffles

Ingrediënten (voor 8 truffels):
– 1 avocado
– 50 gram extra pure chocolade (ik gebruikte 81%)
– 30 gram (ongepofte) amaranth
– grof gemalen zeezout
– cacao om de balletjes in te rollen

Bereiding:
1. Pof eerst de amaranth. Dat doe je als volgt. Verwarm een koekenpan met deksel op het vuur tot deze loeiheet is. Doe 1 eetlepel amaranth per keer in de pan en leg meteen de deksel er weer op. Schud de pan een beetje heen en weer en wacht tot de meeste korrels gepoft zijn. Doe de gepofte amaranth in een bakje en herhaal dit tot alle amaranth gepoft is.
2. Pureer de avocado met een staafmixer, blender, foodprocessor of prak hem fijn met een vork.
3. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie.
4. Roer de chocolade en wat grof gemalen zeezout door de avocadopuree. Meng hier ook de gepofte amaranth door.
5. Zet het mengsel in de koelkast zodat de chocolade weer hard wordt.
6. Haal het avocadomengsel uit de koelkast en rol er balletjes van. Ik maakte balletjes ter grote van een volle theelepel, zo kon ik er 8 uit het mengsel halen. Rol de balletjes door wat cacao en leg ze op een bord of leg ze in een klein cupcake papiertje. Bewaar de avocadotruffels in de koelkast. Helaas kan ik niet vertellen hoe lang ze houdbaar zijn, want meer dan drie dagen overleefden ze het niet in mijn koelkast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *