Recept: kikkererwtenmeel crackers

Ik ben mijn genen erg dankbaar dat ik geen last heb van voedingsintoleranties of -allergieën. Gelukkig kan ik eten wat ik wil (met mate dan, want ik ben helaas niet gezegend met de genen van een mega snelle stofwisseling). Toch moest ik me voor mijn studie voor het vak Voeding en Gezondheid eens verdiepen in de mensen die dit niet kunnen. In groepjes bereidden we een presentatie voor over een allergeen. Mijn groepje en ik hadden het allergeen tarwe. We moesten niet alleen alle ins en outs over dit allergeen opzoeken, maar we moesten ook met een voorstel komen voor een nieuw en innovatief product dat mensen met deze allergie wél konden eten. Deze crackers van kikkererwtenmeel zijn het resultaat!

Ik heb door deze opdracht een hoop bijgeleerd over de tarweallergie. Allereerst is een tarweallergie niet hetzelfde als een glutenallergie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, maar ook in veel andere granen. Mensen met een allergie voor tarwe zijn allergisch voor meerdere eiwitten uit de tarwe. Soms kunnen zij wel andere glutenbevattende granen verdragen. Verder is een tarweallergie gelukkig een allergie die vrij zeldzaam is. Het komt vooral voor bij kinderen die er vaak op latere leeftijd overheen groeien. Toch is het vervelend als jij net dat zeldzame geval bent en helaas tarwe moet mijden. Ontbijten zonder tarwe is tegenwoordig goed mogelijk. In plaats van die boterham met pindakaas kun je tegenwoordig kiezen uit een heel assortiment aan lekkere ontbijtjes zoals yoghurt met fruit of natuurlijk havermout. Ook een avondmaaltje bereiden zonder tarwe is goed mogelijk. De lunch blijft daarentegen een dingetje. De meeste Nederlanders nemen een lunchpakketje met brood mee naar hun werk of school. En ja, wat moet je dan als je dat nu net niet kunt eten? Natuurlijk is een salade ook lekker als lunch, maar om nu elke ochtend vroeg op te staan om zo’n salade in elkaar te knutselen… Daarom bedachten wij dit gemakkelijke alternatief voor brood: crackers gemaakt van kikkererwtenmeel. bakje mee kunt nemen naar je werk of school.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Je kunt de crackers in grote versie maken zoals je op de eerste foto ziet, ideaal als lunch of je maakt ze in deze kleine versie, lekker bij de borrel. Ik maakte deze kleine crackertjes voor de presentatie zodat iedereen er van kon proeven (en we misschien een bonuspuntje konden sprokkelen bij de docent).

Kikkererwtenmeel is letterlijk het meel van gemalen gedroogde kikkererwten. Aangezien dit een peulvrucht is en geen graansoort is het ook een geschikt meel voor mensen die glutenvrij moeten eten. Ook voor mensen met een tarweallergie is dit een veilige optie omdat zij soms ook een overgevoeligheidsreactie kunnen vertonen op andere verwante graansoorten. Verder bevat kikkererwtenmeel in verhouding tot andere meelsoorten meer eiwitten (19 gram eiwitten per 100 gram) en vezels (16 gram vezels per 100 gram) en minder koolhydraten (44 gram per 100 gram).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zelf werk ik wel vaker met kikkererwtenmeel. Ik gebruik het om wraps of pizzabodems van te maken, maar dit keer verwerkte ik het tot crackers. Buiten het feit dat de crackers vrij van tarwe, gluten, ei en lactose zijn moesten ze vooral ook gewoon heel lekker zijn. Het is ten slotte al vervelend genoeg om zo’n allergie te hebben. Ik bedacht drie smaken crackers: Mediterranean herbs, Indian curry en Cinnamon five spice. Buiten de smaakmakers bestaan de ingrediënten uit kikkererwtenmeel, water en olie. That’s it. Meer heb je niet nodig voor deze smaakvolle en heerlijk knapperige crackers. Een puntje ter verbetering nog. De crackers hebben een vrij droge nasmaak. Wanneer je ze eet met een likje hummus, plakje kaas of beetje rauwkost is dit geen probleem, maar als je zo een crackertje wilt snoepen heb je toch wel een glaasje water nodig.

Benieuwd geworden naar kikkererwtenmeel? Je kunt het kopen bij de toko (daar heet het ook wel gram flour of besan), de gezondheidswinkel en in sommige grotere supermarkten. Hieronder vind je het recept voor de kikkererwtenmeel crackers zodat je meteen aan de slag kunt.


Kikkererwtenmeel crackers

Ingrediënten (voor 9 groter crackers of ca. 30 kleine crackertjes):
– 100 gram kikkererwtenmeel
– 30 gram water
– 15 gram zonnebloem olie of andere neutrale olie
– snufje zout en peper
– kruiden en specerijen, zie hieronder welke je nodig hebt voor de drie verschillende varianten

Voor de Mediterranean herbs variant: 1 afgestreken eetlepel Provençaalse kruiden en 1/2 theelepel knoflookpoeder

Voor de Indian curry: 1 afgestreken eetlepel curry madras poeder, een snufje cayenne peper en 1/2 theelepel kurkuma

Voor de Cinnamon five spice: 1/2 theelepel five spice (of speculaaskruiden), 1 theelepel kaneel, 1 eetlepel ahornsiroop

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng het kikkererwtenmeel met het zout, peper en de kruiden/specerijen.
3. Voeg het water en de olie toe aan het meel en meng alles tot een kruimelig deeg.
4. Kiep het deeg op het aanrecht en kneed het tot een bal. Rol de bal uit met een deegroller tot een dikte van 2 à 3 millimeter. Leg deze plak op een vel bakpapier en snijd crackers van de plak. Alleen voor de Cinnamon five spice crackers: bestrijk de crackers met de ahornsiroop.
5. Til het bakpapier op en leg dit op een bakplaat. Bak de crackers 5 tot 10 minuten in de oven op 175 graden tot de randjes ietsjes bruin beginnen te kleuren. Haal de crackers uit de oven en laat ze volledig afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *