Recept: Chili sin carne

Laatst hoorde ik hoeveel recepten de gemiddelde Nederlander kent en regelmatig maakt. Dat aantal was echt schokkend laag 5 of 7 ofzo. Ik kook bijna nooit twee keer hetzelfde gerecht – maar goed ook, anders zouden er niet zoveel receptjes op mijn blog verschijnen. Maar dit gerecht is een uitzondering. Chili sin carne staat sowieso elke maand wel een keer op tafel bij mij. Gewoon omdat het zo gemakkelijk en lekker is. Ik verbaasde me er dan ook over dat ik het recept nog niet op mijn blog gedeeld had. Tijd om daar verandering in te brengen.

Chili is iets dat wij vroeger thuis ook regelmatig aten. Trek een pot bonen open, wat gehakt en tomatensaus erbij en that’s it basically. Zelf eet ik vaak vegetarisch, dus van mijn moeders chili con carne maakte ik een chili sin carne. Ik gebruik daar het vegetarisch kruimgehakt van Vivera voor. Net zo simpel, net zo snel en net zo lekker!

chili sin carne 1.jpg

Zo’n lekkere chili is een maaltijd op zich. Door de bonen zitten er voldoende koolhydraten in en hoeft je er eigenlijk geen rijst, aardappelen of pasta meer bij te eten. Toch vind ik het altijd wel lekker om er mini wraps bij te serveren. Dan kun je die lekker in je chili soppen. En mocht je nu per ongelijk iets te enthousiast geweest zijn met de chili, no worries, doe dan wat yoghurt, kwark of crème fraîche door je chili, daar wordt hij wat milder van.


Chili sin carne

Ingrediënten (voor 3 personen):
– 175 gram vegetarisch kruimgehakt (ik gebruikte die van Vivera)
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 rode paprika
– 250 gram mais
– 250 gram kidney bonen
– 1 theelepel gerookte paprikapoeder (gewone paprikapoeder kan ook)
– 1/2 theelepel gedroogde chilivlokken (proef even voorzichtig hoe scherp ze zijn, dit kan nogal variëren en voeg eventueel wat meer of minder toe)
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– Olijfolie om in te bakken
– Ter garnering (optioneel): wat kwark/yoghurt/crème fraîche of wat blaadjes peterselie

Bereiding:
1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes.
2. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui. Voeg als de ui glazig begint te zien ook de knoflook toe en bak deze zo’n 2 minuutjes mee.
3. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de specerijen toe. Bak deze kort mee (zo’n 3 minuten). Hierdoor wordt de tomatenpuree wat minder zuur en wordt de smaak van de specerijen wat intenser. Roer goed door zodat het niet aanbrandt.
4. Giet de mais en kidneybonen af en spoel ze even onder stromend water. Doe deze samen met de paprika, het vegetarisch gehakt en de tomatenblokjes in de pan. Roer alles goed door elkaar. Laat de chili een kwartiertje onder af en toe doorroeren pruttelen op een middelhoog vuur. Mocht de saus te ver inkoken, voeg dan een scheutje water toe.
5. Serveer je chili eventueel met wat kwark, yoghurt of crème fraîche om hem wat milder te maken.

Tip: Je kunt de chili serveren met een wrap, pitabroodje of wat rijst. Maar hij is ook erg lekker en vullend om zo te eten.

0 gedachten over “Recept: Chili sin carne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *