How to: Avocadoplant kweken

Avocadolovers met groene vingers opgelet, ik heb een how to speciaal voor jullie. Dit keer geen how to make guacamole of how to make an avocado rose, maar how to grow an avocado tree. Oke, een tree zal het misschien niet worden, maar een heuse avocadoplant kun je prima op de vensterbank van je keuken of slaapkamertje kweken. Hoe, ik leg het je uit aan de hand van wat foto’s, dus lees snel verder.

Als je van plan bent een echte avocadoplant te kweken hoop ik dat je graag avocado’s eet, want het kweken van zo’n plantje is niet altijd een succesverhaal. Twijfel dus niet aan jezelf als de eerste paar pogingen mislukken. Sla gewoon een nieuwe voorraad avocado’s in, maak een lading guacamole en stop opnieuw wat liefde in de avocadopit. Wie weet staat er na een tijdje een echt plantje op je vensterbank.

avocadoplant 3.png

Hoe begin je? Het begint natuurlijk met het openen van de avocado. Haal de pit voorzichtig uit de avocado, hak er dus niet met een mes op in en houdt hem zo heel mogelijk. Nu komt een priegelwerkje, pel de bruine schil van de pit af zodat je een lichtere pit overhoudt. I know, het is een rotklusje, maar het levert bij mij echt het beste resultaat op. Ik heb geprobeerd een aantal pitten te laten ontkiemen met dit velletje eraan, maar dat werkte bij mij niet zo goed. Als de pit eenmaal ontdaan is van zijn jasje, steek je er drie à vier prikkertjes in. Vervolgens hang je de pit, steunend op de prikkertjes boven een glaasje met water. De onderkant van de pit moet in het water hangen. Na één tot twee weken zul je zien dat de pit begint te barsten. Dit is de bedoeling, de pit splijt in tweeën zodat hier een worteltje uit kan groeien.

avocadoplant 6.jpg

Laat het potje met de pit gewoon op je vensterbank staan. Ververs het water zo nu en dan. Ik doe dit één keer per week. Zorg ervoor dat de onderkant van de pit altijd in het water hangt. Na enkele weken zal het worteltje steeds verder groeien, maar er zal ook een klein plantje uit de bovenkant van de pit tevoorschijn komen. Zoals je ziet wordt het wortelnetwerk ook steeds groter. Als je het water ververst ben dan ook erg voorzichtig met deze worteltjes, probeer ze niet af te breken.

avocadoplant 7.jpg

Als het plantje er op een gegeven moment sterk uitziet en het een groot wortelnetwerk heeft, is het tijd om het plantje te verhuizen naar een pot met potgrond. Gebruik hiervoor het liefste een pot met een gat onderin, zodat je plantje geen natte voeten krijgt. Neem het avocadoplantje voorzichtig uit het glas met water en hang hem in de bloempot. Vul de pot vervolgens met potgrond. Laat de pit nog een stukje boven de potgrond uitsteken.

Je hebt nu je eigen avocadoplant gekweekt! Gefeliciteerd! Als je nu elke dag liedjes voor je plantje zingt of hem elke avond welterusten wenst wordt het vanzelf een grote sterke avocadoplant. Oh ja, je moet hem naast al die liefde natuurlijk ook water geven. Ik doe dat ongeveer één keer per week, maar soms sla ik ook wel een week over. Een avocadoplant houdt niet van natte voeten, geef hem dus vooral niet te veel en te vaak water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *