Recept: Pompoen-linzen maaltijdsoep

Pompoen is een van mijn favoriete groenten (dat zeg ik volgens mij heel vaak, maar deze hoort zeker in mijn lijstje favorieten). Het is niet alleen een lekkere groente, maar ook super budgetproof! Voor een grote pompoen betaal je vaak maar 1,50 tot 2 euro en daar kun je echt wel een paar keer van eten. Wat dacht je van deze pompoen-linzen maaltijdsoep?

Zo’n maaltijdsoep is de ideale maaltijd voor die dagen dat je eigenlijk geen tijd of zin hebt om te koken. Ik maak in het weekend vaak een grote pan soep en die vries ik dan in porties in. ’s Ochtends haal je een bakje uit de vriezer om te ontdooien en dan kun je ’s avonds meteen opscheppen. Je kunt deze soep trouwens ook prima eten als lunch. Tip: serveer een snee geroosterd brood of een tortilla wrap bij de soep, dan kun je lekker dippen

pompoen linzensoep 1.jpg

Erg spannend ziet zo’n pompoen-linzen soepje er niet uit, maar je kunt het wel spannend maken. Garneer je soep bijvoorbeeld met wat crème fraîche of kookroom, verse kruiden zoals koriander of peterselie, wat pompoenpitten of met wat chilliflakes voor een écht spannende soep. Ik gebruikte hiervoor de chipotle chilliflakes van Marks & Spencer. Mocht je ooit in de buurt van die winkel komen, haal die flakes!! Ze zijn zo lekker. Niet goedkoop, maar het geld meer dan waard.


Pompoen-linzen maaltijdsoep

Ingrediënten (voor een grote pan soep, ongeveer 6 porties):

– 250 gram rode linzen (gedroogd, dus niet uit blik)
– 1/2 pompoen
– 2 wortels
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 blikje tomatenpuree
– 1,5 kippenbouillonblokje (neem groentebouillon voor een vega soepje)
– 1 afgestreken eetlepel curry (madras) poeder
– 2 theelepels paprikapoeder (ik gebruikte gerookte paprika poeder, aanrader!!)
– 1 theelepel (chipotle) chilliflakes (of meer als je durft)
– ter garnering (optioneel): chipotle chilliflakes, verse kruiden zoals peterselie of koriander, crème fraîche of kookroom
– olie om in te bakken
– een broodje of wrap om erbij te serveren

Extra: een rasp, een bakplaat met bakpapier en een staafmixer of blender

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de pompoen in blokjes en breng deze op smaak met wat peper en eventueel wat zout.
3. Leg de pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven. Bak de pompoenstukjes in de oven tot deze zacht worden en lichtjes bruin kleuren. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.*
4. Snipper de ui en pers de knoflook uit met en knoflookpers (of snijd de knoflook fijn). Rasp de wortels op een grove rasp (als je geen rasp hebt kun je de wortels ook in fijne stukjes snijden).
5. Verhit wat olie in een pan. Fruit hierin de uien tot ze glazig zien. Doe dan ook de knoflook in de pan en voeg de chilliflakes en het curry- en paprikapoeder toe. Bak de knoflook en specerijen kort mee, ongeveer 2 minuten is voldoende, kijk uit dat de knoflook en specerijen niet aanbranden.
6. Doe de tomatenpuree in de pan en bak ook deze kort mee zodat de puree wat zoeter van smaak wordt.
7. Voeg de geroosterde pompoenblokjes, de rode linzen en geraspte wortel toe. Giet vervolgens water in de pan tot de groenten onder water staan. Doe ook de bouillonblokjes in de pan en roer het even door.
8. Laat de soep onder af en toe doorroeren rustig pruttelen. Na ongeveer 25 minuten merk je dat de linzen zacht worden, dan kun je het vuur uitzetten.
9. Pureer de soep met een staafmixer of gebruik hiervoor de blender. Als je de soep te dik vindt kun je nog wat extra water toevoegen. Proef ook even of de soep goed op smaak is. Je kunt eventueel nog wat extra zout, peper of specerijen toevoegen.
10. Garneer de soep met wat chilliflakes, verse kruiden of crème fraîche. Serveer naast de soep een broodje of tortilla wrap om lekker te soppen.

*Als je dit te veel werk vindt kun je pompoenblokjes uit de vriezer kopen. Deze hoeft je alleen even kort te koken. Je kunt dan meteen doorgaan met stap 4.)

0 gedachten over “Recept: Pompoen-linzen maaltijdsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *