Recept: Mango overnight oats met kurkuma, gember en kaneel

Het normale leven is weer begonnen. Gisteren had ik de eerste schooldag van mijn nieuwe opleiding Food Innovation. Dat betekent weer de wekker zetten, treinreizen en mealpreppen. Vandaag heb ik een mealprep ontbijtje voor je: Spicy mango overnight oats. Je kunt dit ontbijtje maken voordat je gaat slapen en het de volgende ochtend opeten of meenemen voor in de trein of op kantoor. 

Overnight oats zijn een lifesaver voor mensen die ’s ochtends elke extra minuut kunnen gebruiken. Je maakt het ontbijtje ’s avonds al dus je hoeft er ’s ochtends alleen nog maar een lepel in te stoppen en aan te vallen. Je kunt een bakje overnight oats zelfs meenemen zodat je het onderweg kunt opeten. Op mijn blog heb ik al verschillende overnight oats receptjes gedeeld, bijvoorbeeld deze kokos blauwe bessen overnight oats of deze overnight oats gemaakt van drinkyoghurt. Ook is overnight oats met stukjes appel en wat kaneel echt een aanrader.

mango overnight oats.jpg
Zoals je ziet, prima trein ontbijtje!

Vandaag heb ik een wat exotischer receptje voor jullie. Overnight oats met mango en specerijen. Specerijen gebruik je misschien alleen in hartige gerechten, maar je kunt ze ook prima verwerken in een zoet ontbijtje. In dit potje overnight oats deed ik naast mango wat kurkuma, gemberpoeder en kaneel. Dit geeft je ontbijtje wat meer pit en maakt het een echt power breaky, specerijen zijn namelijk super goed voor je. Waarom? Ik pakte het Powerfood boek van Rens Kroes er even bij om de gezondheidsvoordelen van deze specerijen op te zoeken:

– Kurkuma: “Hij helpt griep verminderen en wonden en acne genezen. Heeft een ontstekingsremmend effect en ontgift de lever. … Ook goed voor de spijsvertering. Prima remedie tegen maagzuur. Het kruid heeft ook een vetverbrandend effect en geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.” (Powerfood deel 1, p. 166)
– Gember: “Gember werkt vochtafdrijvend en is koortswerend. Helpt bovendien bij verkoudheid en hoest.” (Powerfood deel 1, p. 166)
– Kaneel: “Voorkomt schommeling van de bloedsuikerspiegel. Kaneel heeft een verwarmend effect en weert maagkrampen.” (Powerfood deel 1, p. 167)


Mango overnight oats met kurkuma, gember en kaneel

Ingrediënten (voor 1 potje overnight oats):

– 40 gram havervlokken (of muesli, zorg dat je een variant zonder toegevoegde suikers koopt, bijvoorbeeld deze)
– 1 theelepel chiazaadjes
– 100 milliliter (plantaardige) melk
– 100 milliliter water
– 1/2 mango (je kunt ook mango blokjes uit de diepvries gebruiken)
– 1/4 theelepel gemberpoeder
– 1/4 theelepel kaneel (ik houd van kaneel dus ik doe er soms wat meer in)
– 1/4 theelepel kurkuma

Extra: een staafmixer en een potje of bakje om je overnight oats in te doen

Bereiding:
(Maak de overnight oats de avond van tevoren zodat de havervlokken goed kunnen weken in het vocht)

1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe deze in een bakje voor de staafmixer en pureer ze tot een gladde puree.
2. Doe de havermout in het potje of bakje en meng de chiazaadjes en specerijen hier door.
3. Meng in een ander bakje de mangopuree met het water en de melk.
4. Giet het mangomengsel in het potje met de havermout en roer alles goed door elkaar.
5. Doe de deksel op je potje of bakje en zet het de overnight oats een nacht in de koelkast. ’s Morgens kun je het meteen opeten of meenemen. Je kunt de overnight oats eventueel nog garneren met bijvoorbeeld: noten, frambozen, plakjes banaan, gojibessen, moerbeien, pompoenpitten, kokos flakes of whatever you like.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *