Recept: ‘Un bietje liefde’ ontbijtwafels

Vandaag is het zover, terwijl dit receptje online komt, sta ik te zwoegen op het Pieter Vreedeplein in Tilburg. Ik mag namelijk meedoen aan de Pop-up resto challenge die daar gehouden wordt. Ik ga het publiek verwennen met een heerlijk ontbijtje van een hartig en een zoet wafeltje. Ben je benieuwd naar het recept voor deze lekkere, en gezonde, wafeltjes? Lees dan snel verder. 

Ook ik sta echt niet elke ochtend wafels voor mezelf te bakken, maar op een lazy sunday vind ik het heerlijk om groot uit te pakken met mijn ontbijt. Op zo’n moment haal ik graag mijn wafelijzer uit de kast om lekkere, en gezonde, wafels te bakken. Met wat havermout en een ei als basis kun je alle kanten op. Je kunt zoete banaan-cacao wafels maken, maar ook hartige courgette-kaaswafels. Voor de pop-up resto challenge bedacht ik twee recepten voor kleurrijke wafels waarin groente is verwerkt. Ik hoop mensen zo te inspireren en hen te laten inzien dat je met ‘un bietje liefde’ van ‘saaie’ ingrediënten als groente en havermout een heerlijk gerechtje kunt maken.

blozend bietje

De eerste wafel is een hartige bietjeswafel met geitenkaascrème, ik noem hem ‘blozend bietje’. Door de natuurlijke kleurstoffen in het bietje kleuren deze wafeltjes namelijk roze. Daar heb je dus helemaal geen E-nummers voor nodig! De smaak van de bietjes combineerde ik met tijm, geitenkaas en honing. Allemaal smaken die erg goed samengaan en zorgen voor een verrassende wafel.

oogappeltje.jpg

Na zo’n hartig wafeltje is een zoete afsluiter wel lekker. Daarom maakte ik een zoet wafeltje met de naam ‘oogappeltje’. Dit zoete wafeltjes is gemaakt van appel en kaneel en als secret ingredient zit er een wortel in. Zo krijg je toch weer wat extra vitamientjes binnen zonder dat je het merkt. Op het wafeltje ligt een dotje vanillekwark, een prima, gezond alternatief voor de traditionele klodder slagroom.


blozend bietje 1.jpg

Blozend Bietje (bietenwafel met geitenkaascrème)

Ingrediënten (voor 5 kleine wafeltjes):

– 1 gekookt bietje
– 1 ei
– 3 eetlepels havermout
– 1/4 theelepel zout
– wat gemalen zwarte peper
– 1/2 theelepel tijmblaadjes (meer mag als je van deze smaak houdt)
– 2 schijfjes zachte geitenkaas
– 2 eetlepels milde yoghurt
– olie of boter om het wafelijzer in te vetten
– Ter garnering (optioneel): walnoten, honing, tijm

Extra: een staafmixer of blender en een wafelijzer (als je dit niet hebt kun je van het beslag ook pannenkoekjes bakken)

Bereiding:

1. Verwarm het wafelijzer voor op de middelhoge stand.
2. Doe het bietje, het ei, de havermout, het zout, de gemalen peper en de tijmblaadjes in de blender of in een bakje voor de staafmixer en pureer alles tot een glad beslag.
3. Vet het wafelijzer in met wat olie of boter. Gebruik hiervoor een stukje keukenpapier of een bakkwastje.
4. Verdeel het beslag over het wafelijzer en bak de wafel ongeveer 5 minuten op middelhoge stand. De baktijd kan verschillen per wafelijzer.
5. Maak ondertussen de geitenkaascrème. Mix de geitenkaas en de yoghurt met de staafmixer of blender tot een gladde crème. Voeg naar smaak eventueel wat zout of peper toe.
6. Haal de wafel uit het wafelijzer en snijd deze in kleine wafeltjes. Leg op elk wafeltje een lepeltje geitenkaascrème. Garneer het wafeltje vervolgens met een stukje walnoot, wat honing en wat blaadjes tijm.


oogappeltje 1.jpg

Oogappeltje (appel-wortelwafeltjes met vanillekwark)

Ingrediënten (voor 5 kleine wafeltjes):

– 1 appel
– 1 wortel (in grove stukken gesneden)
– 1 ei
– 3 eetlepels havermout
– 2 zachte dadels
– 2 theelepels kaneel
– 1/4 theelepel zout
– olie of boter om het wafelijzer in te vetten
– 2 eetlepels rozijnen
– 1 theelepel honing
– 5 theelepels vanillekwark
– Ter garnering (optioneel): vijf plakjes wortel (met een steekvormpje stak ik hier een hartje uit)

Extra: een staafmixer of blender, een pannetje en een wafelijzer (als je dit niet hebt kun je van het beslag ook pannenkoekjes bakken)

Bereiding:

1. Snijd de helft van de appel in kleine blokjes.
2. Verwarm het pannetje op het vuur en bak hierin de appeltjes met de rozijnen en een snufje kaneel. Giet ook een klein scheutje water in de pan. Laat de appeltjes onder af en toe doorroeren wat zachter worden.
3. Verwarm het wafelijzer voor.
4. Doe de overgebleven halve appel samen met de wortel, het ei, de havermout, de dadels, de kaneel en het zout in de blender of in een bakje voor de staafmixer. Pureer alles tot een glad beslag.
5. Vet het wafelijzer in met wat olie of boter. Gebruik hiervoor een stukje keukenpapier of een bakkwastje.
6. Verdeel het beslag over het wafelijzer en bak de wafel ongeveer 5 minuten op middelhoge stand. De baktijd kan verschillen per wafelijzer.
7. Voeg als de appeltjes wat zachter geworden zijn de honing toe en bak deze even mee zodat de appeltjes licht karameliseren.
8. Haal de wafel uit het wafelijzer en snijd deze in kleine wafeltjes. Leg op elk wafeltje een lepeltje vanillekwark en een lepeltje van de gebakken appelblokjes. Garneer het wafeltje eventueel nog met een plakje wortel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *