Boekreview: Good Food – Laurianne Ruhé

Het boek ‘Good Food’ is inmiddels al een tijdje uit (2014) – dat is waarschijnlijk de reden dat ik hem in de boekhandel bij de afdeling tweedehands boeken vond. Toch is het boek nog steeds te koop, en de schrijfster Laurianne Ruhé heeft inmiddels al een deel twee geschreven: Good Food in 20 minuten. Ik besloot bij het begin te beginnen en las Good Food. Mijn bevindingen – als dat je iets kan schelen – lees je hier. 

Eerste indruk? Mooie kleurrijke cover, goede foto’s en veel achtergrond informatie. Dat nodigt uit om het boek te lezen. Ik begon braaf bij de inleiding, daarin beschrijft Laurianne haar weg van junkfood naar Good Food en de bijkomende veranderingen in haar gezondheid. Ik denk dat je vast al ooit zo’n verhaal gelezen hebt, dus van mij mag je de inleiding overslaan.

boek review good food2.jpg

Deel I, nu begint het. Deel I heeft de titel Good Food. In dit deel wordt uitgelegd wat eten met je lichaam doet, zowel ‘goed’ als ‘slecht’ eten. Laurianne stelt dat Good Food je energie geeft, terwijl het je lichaam juist energie kost om ongezonde voeding te verwerken: “Altijd moe? Ongezonde voeding is belastend voor je systeem en het kost je lichaam veel energie om deze voeding af te breken, soms kost het meer energie dan dat het oplevert.” (pagina 51). Hier kan ik me wel in vinden. Ik voel me altijd super fit en energiek als ik een tijdje gezond heb gegeten (of is dit het placebo-effect en zit dit gevoel alleen tussen mijn oren? Who cares, als het maar werkt toch?). Wel zet ik mijn vraagtekens bij wat Laurianne als ‘ongezond’ bestempelt. Haar lijstje bestaat uit:

– suiker
– kunstmatige toevoegingen
– gluten
– gist
– keukenzout
– koemelkproducten
– pinda’s (!?)
– cafeïne/zwarte thee
– vlees (‘normaal’ vlees uit de supermarkt)
– alcohol
– witte rijst, pasta en aardappelen
– margarine/zonnebloemolie
– voorverpakte en bewerkte producten
– soja

Een lange lijst dus. En daar heb ik wat meer moeite mee. Ik geloof best dat deze voedingsmiddelen voor haar ‘ongezond’ zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat wat gezond is, sterk persoonlijk afhankelijk is. Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen moeite met koemelkproducten. En ja, ik heb een tijdje geen lactose gegeten en gedronken om te kijken of ik me hierdoor anders zou voelen. Ik merkte echter geen enkel verschil. Ik vind het vrij ver gaan om al deze producten op de zwarte lijst te zetten.

boek review good food1.jpg
Ik kan met niet vinden in alle uitspraken die Laurianne in dit boek doet, maar hier ben ik het helemaal mee eens! Je lichaam is het enige waar je de rest van je leven mee moet doen. Het enige dat je hebt dat écht onvervangbaar is! Waarom zou je zoveel tijd, energie en liefde in je auto, je perfecte interieur of je huisdier stoppen terwijl je jezelf volstopt met rommel? “Ja, maar gezond eten is duur.” Nee, weet je wat duur is? Medicijnen, insulinespuiten en behandelingen tegen dichtgeslibde aderen, dat is duur.

 

Over naar Deel II, de transitie. In dit deel legt Laurianne uit hoe je de overstap naar een gezonder leven kunt maken door de bovenstaande producten te vervangen door ‘gezonde’ alternatieven. Hoewel ik niet helemaal achter het lijstje hierboven sta, vind ik het wel goed dat Laurianne veel aandacht besteedt aan alternatieven voor elke bovengenoemde productgroep. Zo voelt het minder als ‘verbieden’ en meer als ‘vervangen’, dit maakt de ‘transitie’ wat dragelijker. Verder staan er in dit hoofdstuk enkele praktische tips. Tips over de inhoud van je voorraadkast, tips om ook binnen een budget gezond te eten en een kalender waarin is aangegeven welke groenten en fruit welke maand in het seizoen zijn. Tot slot ben ik heel blij dat ook Laurianne geen Good Food angel is en dat ook zij de 80/20 regel toepast. Af en toe een ongezonde uitzondering mag dus, als je daarna je clean eating regime maar weer oppikt. Wel vraag ik me af hoe ongezond dat dan mag zijn. Zou een Big Mac, pot Ben&Jerry’s of pizza oké zijn of vraag ik dan toch echt teveel? Mag je tijdens zo’n 20 momentje gewoon jezelf volstoppen met het de producten die ze in het vorige deel als ‘gif’ bestempelt? Whatever it may be, in mijn 20 momentjes eet ik wat ik wil, Good Food or not. Die momentjes heb je soms gewoon nodig om happy te blijven, want naast dat gezonde lichaam is dat toch ook wel heel belangrijk.

boek review good food3.jpg
Halleluja, gelukkig doet Laurianne ook aan de 80/20 regel.

Deel III, de recepten. In dit deel krijg je recepten voor Good Food sappen, ontbijtjes, lunchgerechtjes, avondmaaltijden en snacks. Wat opvalt is dat er opvallend veel gebruik gemaakt wordt van geitenyoghurt. Waar haal je dat? Verder vind ik de recepten ook niet super revolutionair. Homemade granola, springrolls, zoete aardappel friet en dadelballetjes… been there, done that. Eén receptje sprong er voor mij wel tussenuit, dat was de sushiroll gemaakt van zilvervliesrijst en tonijn uit blik. Een gezond alternatief voor de minder gezonde guilty pleassure van veel dames. Nu ben ik niet zo van het letterlijk volgen van receptjes, maar dit recept inspireerde mij wel om een eigen receptje voor zilvervliesrijst sushi te maken.

sushiroll met zilvervliesrijst.jpg

Conclusie: Het boek ziet er erg veelbelovend uit, mooie foto’s, maar ik vrees dat ik Lauriannes kijk op voeding niet helemaal deel. Tja, dat is persoonlijk. Voor mijn gevoel zet zij iets te veel producten op de ‘ongezond’ lijst. Wat ik wel goed vind aan dit boek is dat er veel praktisch tips in staan waar je ook echt iets aan hebt. Van het vullen van je voorraadkast en het vervangen van ‘ongezonde’ producten door Good Food alternatieven tot het beantwoorden van lastige vragen over jouw gezonde leefstijl. Helaas vond ik de recepten in dit boek wat tegenvallen. Niet echt heel vernieuwend of super spannend.

Titel: Good Food – Wordt in 1 maand de beste versie van jezelf
Auteur: Laurianne Ruhé
Prijs: 22,50 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *