Food challenge: Een weekje VEGAN

Wanneer mensen vertellen dat ze vegan zijn heb ik daar altijd veel bewondering voor. In mijn beleving vallen er zoveel dingen af die je niet meer mag eten wanneer je vegan eet. Maar is dat ook zo, of kun je stiekem toch nog best veel eten? Ik denk dat er maar één manier is om daar achter te komen, het zelf ervaren. Deze week eet ik dus een week lang vegan. 

Laten we bij het begin beginnen: Waarom?!! Over één ding kan ik heel duidelijk zijn, in tegenstelling tot de meeste vegans is mijn belangrijkste reden om veganistisch te eten niet het dierenwelzijn. Sorry! Waarom ik wel een weekje vlees, vis, eieren, melk en tig andere digen waarin dierlijke producten verwerkt zijn laat staan? Omdat ik gewoon heel nieuwsgierig ben. Dat is de hoofdreden. Ik ben zo benieuwd wat je allemaal nog wel kan eten als je vegan bent en of het nu echt zo moeilijk is om de dierlijke producten te vermijden. Verder ben ik heel benieuwd wat voor effect het heeft op je gezondheid. Ik vraag me af of ik juist meer of minder energie krijg door vegan te eten. We will see.

Vegetarisch eten is geen probleem voor mij, dat doe ik 90% van de tijd. Vlees of vis ga ik de komende week dus echt niet missen. Waar ik wel tegenop zie is de zuivel. Mijn havermoutpapjes vind ik toch echt het lekkerst met koemelk. Ik heb al tig plantaardige melkvervangers geprobeerd, maar geen enkele kan tippen aan echte koemelk. Misschien is dat ook gewoon iets waar je aan moet wennen. Naast melk houd ik ook heel veel van kwark. Vooral na het sporten vind ik het heerlijk om een bakje kwark met vers fruit te nemen. Dat zal ik de komende dagen moeten vervangen door iets als sojayoghurt denk ik. En tot slot de eitjes. Roerei, gebakken ei, gekookt ei, omelet, ik vind het allemaal lekker. Er zijn weken bij dat ik elke dag een ei eet, tja, dat kan dus de komende week ook even niet.

een weekje vegan 1.jpg
Dat worden dus overnight oats met amandelmelk. Maar ik moet toegeven, deze van de AH is best oké.

Oke, ik weet dus waarom ik het doe, ik weet waar ik tegenop zie, ik ben er klaar voor. Kom maar op met die bananen, komkommers en noten! Ik ga ervoor deze week. Maar eerst nog één regel, die in mijn ogen heel belangrijk is: Niet moeilijk doen! Of het nu beter is voor de dieren, het milieu of voor de hele wereld om vegan te eten, als ik mijn best doe en ik per ongeluk (of minder per ongeluk) een niet-vegan product eet, wordt echt niemand daar slechter van. Ik ga dus niet op mijn kop staan en me in onmogelijke bochten wringen om kostte wat kost vegan te eten. Zo eet ik bijvoorbeeld komend weekend bij mijn ouders. Als mams iets lekkers heeft gekookt waar toevallig een dierlijk product als room of kaas in zit, eet ik dat gewoon. Who cares! Zelf ga ik wel proberen om de maaltijden die ik maak helemaal vegan te maken. Maar hé, nobody is perfect, en ik al helemaal niet, dus don’t judge me als ik met het mooie weer komende week per ongeluk expres een lekker ijsje eet of een product in de supermarkt koop waarop in kleine lettertjes staat dat er stiekem toch een dierlijk element in verwerkt is. Foutje, kan gebeuren.

Misschien heb ik het morgen alweer gezien met deze challenge, maar misschien besluit ik na deze week wel om elke maand een weekje vegan te eten of helemaal over te stappen op een plantaardig dieet (reken daar maar niet op). We zullen het zien. Op Instagram kun je zien wat ik allemaal eet deze week en ik zal op mijn blog een update schrijven over mijn ervaringen.

0 gedachten over “Food challenge: Een weekje VEGAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *