Let’s get personal: MyFitnessPal, waarom ik er mee begon en er na twee weken weer mee stopte

Na alle recepten, food foto’s en inspiratie vond ik het tijd om eens wat meer over mezelf te vertellen. Want waarom eet ik eigenlijk altijd (ahum, bijna altijd) gezond? En hoe bevalt dit mij? Wat zijn mijn guilty pleassures? En waar haal in mijn inspiratie vandaan? Je leest het allemaal in deze nieuwe categorie: Let’s get personal. Vandaag vertel ik jullie over mijn avonturen met MyFitnessPal. Waarom begon ik ermee en waarom ben ik na twee weken weer gestopt met het tracken van mijn voeding?.

Ik had een half jaar geleden nooit gedacht dat ik ooit zou beginnen aan het tracken van mijn eten, dat was iets voor fitgirls, niet voor mij. Toch downloadde ik drie weken geleden MyFitnessPal! Waarom? Ik hoef toch niet af te vallen? Nee, dat hoeft inderdaad niet, maar laten we bij het begin beginnen.

MyFitnessPal is een app waarop je exact bij kunt houden wat je eet. De app registreert hoeveel calorieën je binnenkrijgt, maar geeft ook weer hoe de verdeling van de macro’s in jouw eten is. Er zijn drie macro’s: eiwitten, vetten en koolhydraten. Volgens de app zou 50 procent van mijn calorieinname uit koolhydraten moeten bestaan, 20 procent uit eiwitten en 30 procent uit vetten. Daarnaast laat de app zien of je voldoende voedingsstoffen zoals vitaminen en ijzer binnenkrijgt en of je niet te veel suiker of zout eet. Kortom, big brother is watching you!

MjAxMi1lOGRhOTY4MGM1NDQ5MjJl

De app is ideaal als je gewicht wilt verliezen. Je voert je lengte, gewicht en streefgewicht in en de app berekent hoeveel calorieën jij per dag zou moeten eten. Mijn doel is echter niet afvallen. Ik ben nu een half jaar bezig met gezond, clean eten en sporten en in dat halve jaar ben ik bijna tien kilo afgevallen. Ik heb al mijn oude broeken weggedaan en vervangen voor nieuwe exemplaren in maatje 36. Maat 36 (!), ik had nooit gedacht dat ik daar ooit in zou passen. Prima resultaat dus, en daar ben ik ook echt wel trots op, maar ik merkte dat ik af bleef vallen, terwijl ik tevreden ben met hoe ik er nu uitzie. Er hoeft van mij echt niet meer af. Op advies van de fitnessinstructeur downloadde ik drie weken geleden MyFitnessPal. Deze app kan je namelijk ook helpen op gewicht te blijven.

De app rekende uit dat ik zo’n 1700 calorieën op een dag moet eten. Ik kwam er al snel achter dat ik met mijn eetpatroon die 1700 vaak niet haalde. Ook kwam ik er achter dat ik te weinig vet at. Die 50 procent koolhydraten, dat is geen probleem, als ik niet uitkijk eet ik die veel te veel. De eiwitten waren de eerste paar dagen een dingetje, maar met een extra bakje kwark elke dag haalde ik met gemak de 20 procent. Alleen het vet, tja dat blijf ik lastig vinden. Je lichaam heeft echt goede vetten nodig (zelfs als je wilt afvallen is het belangrijk voldoende goede vetten binnen te krijgen). Dat weet ik best, maar waaruit moet ik al die vetten halen? Je zou denken, ‘doe niet moeilijk en breng gewoon een bezoekje aan de Mac’. Dat kan, maar dat doe ik liever niet. Naast vet zit er in een big mac een hoop andere rommel die ik liever niet binnenkrijg (oke, meestal dan, soms heb ik gewoon zin in die rommel). Ik ging dus op zoek naar een manier om voldoende vetten binnen te krijgen uit ‘echt’ eten. Inmiddels heb ik wat producten gevonden die me daarbij helpen. Een halve avocado of een lepel notenpasta doen wonderen. Ook de Bounty Bites die ik afgelopen week maakte zijn ideaal wanneer je wel wat extra goede vetten kan gebruiken.

Door twee weken MyFitnessPal te gebruiken heb ik veel inzicht gekregen in mijn eetpatroon en wat daaraan nog verbeterd zou kunnen worden. Toch besloot ik al vrij snel te stoppen met het ‘tracken’ van mijn voeding. MyFitnessPal gaf me veel inzicht, maar het voelde niet goed. Voor mijn gevoel was ik door de app veel te obsessief met mijn voeding bezig, terwijl ik in de maanden daarvoor gewoon luisterde naar mijn lichaam en at wanneer ik het gevoel had dat ik dat nodig had. Nu moest ik elke appel, elke gram havermout en elke cappuccino die ik binnenkreeg registeren. En ik moest in de middag een bakje kwark nemen om mijn macro’s in balans te krijgen. Want als ik iets doe, dan ga ik er ook voor de volle honderd procent voor. ‘Ongeveer’ stond dan ook niet in mijn wordenboek. Mijn eetdagboek op MyFitnessPal moest kloppen, op de gram. Daarom besloot ik te stoppen met MyFitnessPal en gewoon weer te vertrouwen op mijn gevoel. Wel probeer ik de dingen die ik geleerd heb door MyFitnessPal mee te nemen. Ik probeer wat extra vetten binnen te krijgen, en dat bakje kwark vind ik eigenlijk best lekker, dus die blijft er ook in.

bb187ec558c70bfa60053001b1142b9e

Ik wil hiermee trouwens niet zeggen dat MyFitnessPal geen goede app is of leidt tot obsessief gedrag. Ik denk dat het voor sommige mensen een erg fijn hulpmiddel is. De app is erg gebruiksvriendelijk en geeft je veel inzicht in je eetpatroon. Het is gewoon niet mijn ding. Dat kan. Ik luister liever naar mijn maag, en soms naar mijn cravings. Want dat mag zo nu en dan ook!

Bronnen: afbeelding 1afbeelding 2afbeelding 3afbeelding 4

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *