Recept: Bietjes-linzenstoofpot

Linzen en bietjes staan beiden op mijn lijstje favoriete groenten – oke, eigenlijk zegt dat nog niks want die lijst is behoorlijk lang. Ik had ze alleen nog nooit samen in een gerechtje gebruikt, dus daar moest maar eens verandering in komen. Ik maakte deze super simpele bietjes-linzenstoofpot. 

Het heet dan wel een ‘stoofpot’, maar deze Bietjes-linzenstoofpot hoeft echt geen uren op het vuur te staan. Ik gebruikte namelijk linzen uit blik en voorgekookte bietjes. Een kwestie van opwarmen. Binnen no-time heb je een dit heerlijke groentegerecht op tafel. Wat rijst en kip erbij en je hebt een complete maaltijd.

Bietjes-linzenstoof1.jpg

Voor iedereen die nu denkt ‘Hé, heeft ze nu een nieuwe keuken met marmeren aanrechtblad?’, NEE, was het maar zo’n feest. Ik kook nog steeds in de keuken van mijn studentenhuis. Ik vond het altijd heel lastig om een mooie ondergrond voor mijn foto’s te vinden. Daar heb ik nu de oplossing voor: Ik kocht een rol plakfolie bij de Blokker en deze plakte ik op een houten plank. Mooie foto’s gegarandeerd! Zo zie je maar, niet alleen de wereld van bikinimodellen is super fake.


Bietjes-linzenstoofpot

Ingrediënten (als bijgerecht voor 3 à 4 personen)

– 1 blik linzen van 400 gram (dat is ongeveer 240 gram uitgelekt)
– 500 gram voorgekookte rode bietjes
– 1/2 bouillionblokje (ik gebruikte kippenbouillon, maar groente- of rundvleesbouillon is ook prima)
– wat takjes verse tijm of een afgestreken eetlepel gedroogde tijm
– eventueel wat maizena

Bereiding

1. Snijd de bietjes in blokjes. Was hierna meteen je snijdplank en mes af, tenzij roze je lievelingskleur is.
2. Giet de linzen af en spoel ze onder de kraan. Doe de linzen samen met de bietjes in een steelpannetje. Giet 250 milliliter water in het pannetje en voeg een half bouillonblokje toe.
3. Breng de stoofpot aan de kook.
4. Waarschijnlijk is je stoofpot nu nog vrij waterig, wanneer je de stoofpot lang op het vuur laat staan zal een groot deel van het vocht verdampen en zul je een lekkere saus overhouden. Heb je nu, net als ik, geen zin om zo lang te wachten, dan kun je de stoofpot binden met wat maizena. Doe dit als volgt: Los 1 theelepel maizena op in een bodempje koud water. Roer goed door zodat er geen klontjes in het mengsel zitten. Giet het maizenamengsel in je pannetje en roer het door. Je saus zal nu iets binden. Als je nog niet blij bent met de dikte dan kun je deze stap nog een keer herhalen. Ik gebruikte zelf twee keer een theelepel maizena. Kun je dan niet in een keer twee theelepels maizena oplossen in water? Ja dat kan, maar ik doe dat altijd liever in twee keer. Als je te veel gebruikt eindig je met een pan behanglijm en dat eet niet zo prettig.

Serveertip: Serveer deze Bietjes-linzenstoofpot met wat zilvervliesrijst en gegrilde kalkoenfilet. Of kies voor aardappelpuree met runderworstjes voor een lekkere Hollandse kost.

0 gedachten over “Recept: Bietjes-linzenstoofpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *