Recept: Power pancakes met spirulina

Krijg je na het eten van deze pancakes de superpowers van The Incredibles, een afgetraind lichaam of de snelheid van Usain Bolt? Nee, waarschijnlijk niet, maar ze geven je wel voldoende energie om een ochtend te knallen en ze zitten bomvol ingrediënten die goed voor je zijn. Laat je niet afschrikken door de kleur, want deze pannenkoekjes zijn lekker zoet door de banaan die in het beslag zit. 

Deze pannenkoekjes zijn zo groen, omdat er spinazie en spirulina in zit. Oke, spinazie dat is duidelijk, maar spirulina? Spirulina is afkomstig uit algen. Spirulina is net als vele algensoorten super gezond. Het is een enorme eiwitbron, het bestaat namelijk voor zo’n 60 procent uit eiwitten. Dat is echt heel erg veel, even ter vergelijking, dat zijn drie keer zoveel eiwitten als er in een stukje kip zitten (bedenk wel dat je spirulina niet in zo’n grote hoeveelheden eet als kip, dus deze aantallen zijn relatief). Verder zit spirulina bomvol antioxidanten, mineralen en vitamienen. Genoeg reden om eens een potje in huis te halen toch? Daarvoor hoeft je overigens niet stad en land af te zoeken, tegenwoordig wordt het gewoon verkocht bij de Aldi. Je kunt een theelepel spirulina door je smoothie gooien of het gewoon oplossen in water, maar veel leuker is het om er deze power pancakes van te bakken.

Powerpancakes2.jpg

Met het onderstaande recept bak je ongeveer 5 pannenkoekjes. Ik serveerde ze met wat magere Franse kwark en diepvries bessen. Als je een wafelijzer hebt zou je het beslag ook daarin kunnen gieten voor groene power wafels.


Power pancakes met spirulina

Ingrediënten (voor 1 persoon, 5 pannenkoekjes)

– 1 kleine banaan (of een halve grote)
– 1 ei
– 30 gram havermout
– 1 flinke hand spinazie
– 1/2 theelepel spirulina (te koop bij de Aldi of gezondheidswinkel)
– een snufje zout
– (kokos)olie om in te bakken (of een pan met goede anti-aanbaklaag, dan heb je geen olie nodig)
– ter garnering (optioneel): 1 a 2 eetlepels magere Franse kwark, wat (diepvries) bessen en wat takjes munt

Extra: staafmixer

Bereiding

1. Doe de banaan, het ei, de havermout, de spinazie, een halve theelepel spirulina en een snufje zout in een bakje of kom en mix het met de staafmixer tot een glad beslag.
2. Verhit een beetje olie in een koekenpan en giet hierin wat van het beslag. Met de hoeveelheden hierboven kun je ongeveer 5 pannenkoekjes bakken. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je meerdere kleine pannenkoekjes tegelijk bakken. Als je ziet dat het beslag aan de bovenkant van de pannenkoekjes droog wordt, kun je ze omdraaien met een spatel. Bak de pannenkoekjes vervolgens ook aan de andere kant nog enkele minuten tot ze lichtjes bruin kleuren.
3. Doe een lepel kwark op een bord en leg hierop de pannenkoekjes. Maak je bord af met wat bessen en een paar takjes of blaadjes munt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s