How to: Kiemgroenten kweken van peulvruchten

Kiemgroenten zijn super gezond en heel lekker. Daarnaast wordt je salade meteen Instagramwaardig als je er een dotje kiemgroenten op legt. Genoeg reden om eens aan de slag te gaan met kiemgroenten dus. Helaas zijn kiemgroenten nog redelijk duur in de supermarkt. Het is een stuk goedkoper, en leuker, om zelf kiemen te kweken. In deze post leg ik je uit hoe je zelf in een paar eenvoudige stappen je eigen kiemen kweekt.

Kiemen zijn de jonge scheutjes van peulvruchten, granen en pitten.* Je kunt dus van veel verschillende producten kiemen kweken. Denk aan: groene erwten, bonen, rode linzen en kikkererweten, maar ook aan de zaden van bijvoorbeeld de radijs of prei. Je kunt zelfs granen zoals havermout laten kiemen. Zelf heb ik nog nooit geëxperimenteerd met het kiemen van granen of zaden. Wel heb ik al meerdere keren peulvruchtenkiemen gekweekt, met honderd procent succes! Daarom vandaag een how to voor zelfgekweekte kiemgroenten van peulvruchten.

*Wil je meer weten over kiemgroenten en de gezondheidsvoordelen ervan? Neem dan eens een kijkje op de site van kiemgroenten.nl.

kiemen

Kiemen zelf kweken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een potje met een deksel waarin gaatjes zitten en natuurlijk een product om te laten kiemen. Zoals je op de foto ziet gebruik ik een speciaal potje om kiemen te kweken. Dit kocht ik voor drie euro bij de Xenos. Je zou ook een jampotje kunnen gebruiken. Maak dan met een hamer en spijker wat gaatjes in het deksel zodat je het water hierdoor kunt afgieten.

kiemen5


Kiemgroenten kweken

Wat heb je nodig?

– 1 a 2 eetlepels gedroogde peulvruchten, bijvoorbeeld linzen, kikkererwten of bonen
– een potje met deksel waarin gaatjes zitten
– water

Hoe dan?

DAG 1: Doe 1 a 2 eetlepels peulvruchten in een jampotje of kiempotje, zodat de bodem ruim bedekt is. Giet hier een laagje water op zodat je peulvruchten net onder water staan. Laat dit een dag staan zodat de peulvruchten kunnen weken.

DAG 2: De peulvruchten zijn nu als het goed is wat week geworden en ze hebben het water opgenomen. Spoel de peulvruchten door wat water in het potje te doen en dit af te gieten. Herhaal dit een paar keer tot het water niet meer troebel is en helder uit het potje loopt. Zet de gespoelde peulvruchten weg en wacht een halve dag. Herhaal het spoelen dan nogmaals. Ik spoel mijn peulvruchten 2 keer per dag, meestal ’s morgens en ’s avonds.

DAG 3, 4, 5… Herhaal de vorige stap elke dag. Afhankelijk van het soort peulvruchten dat je gebruikt zul je na 1 a 2 dagen al ieniemienie scheutjes zien verschijnen. Deze zie je echt met de dag groter worden. De kiemen zijn ready to eat wanneer ze ongeveer 2 a 3 centimeter groot zijn en kleine blaadjes krijgen. De linzenkiemen die je op de eerste foto ziet heb ik in een week gekweekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s