Recept: Kwarkmuffins met blauwe bessen

Deze kwarkmuffins zijn een fijn tussendoortje om in je luchbox te stoppen, maar ze zijn ook heerlijke als ontbijt. Ze zijn gemaakt van kwark en havermout en er zitten geen toegevoegde suikers in. Om ze toch lekker zoet te maken zitten er twee rijpe bananen in het beslag. En het beste van alles, ze zijn super gemakkelijk te maken. Binnen een paar minuten heb jij deze muffins in de oven staan.

Dit weekend ben ik lekker een paar dagen thuis bij mijn ouders. Toen ik vrijdag van huis wilde vertrekken zag ik dat er nog een halve bak kwark en een paar veel te rijpe bananen op me lagen te wachten. Die kon ik echt niet weggooien, dus ik bakt er een paar van deze lekkere kwarkmuffins van. De muffins gooide ik in de vriezer, zo kan ik komende week weer genieten van een lekkere, gezonde, homemade snack.

Ik maakte de muffins van naturel kwark, die had ik nog in huis, maar je kunt ze ook maken met kwark in jouw favoriete smaak. Ik denk dat citroen kwark in dit recept ook erg lekker is. Dan lijken je muffins een beetje op de klassieke lemon blueberry yoghurt cake.


Kwarkmuffins met blauwe bessen

Ingrediënten (voor 12 muffins)

– 200 gram kwark
– 100 gram havermeel (dit kun je zelf maken door havermout fijn te malen in de foodprocessor of gebruik hiervoor een staafmixer)
– 50 gram havervlokken of muesli (ongezoet)
– 2 rijpe bananen
– 50 milliliter melk
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel baking soda
– een ‘sqeeze’ citroensap (of een scheutje citroensap uit een flesje)
– 1 handje (diepvries) blauwe bessen

Extra: 12 muffinvormpjes

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Prak de banaan met een vork of pureer hem met een foodprocessor/staafmixer.
3. Neem een mengkom. Mix hierin het havermeel, de haver vlokken, het bakpoeder en de baking soda.
4. Voeg de kwark en de geprakte bananen toe aan het meelmengsel. Roer dit goed door elkaar. Je hebt nu een dikke massa. Om beslag wat dunner te maken voeg je in delen de melk toe en roer deze door het beslag.
5. Knijp een beetje citroensap boven de kom en meng dit door het beslag. Voeg tot slot een handje blauwe bessen toe aan je beslag en het is klaar voor de oven.
6. Verdeel het muffinbeslag over 12 muffinvormpjes en bak de muffins 15-20 minuten op 175 graden. Je kunt testen of ze gaar zijn door er een satéprikker in te prikken. Wanneer deze schoon uit de muffin komt en er geen beslag aan blijft plakken zijn je muffins klaar.
7. De muffins zijn heerlijk om warm te eten, maar je kunt ze ook laten afkoelen en in de viezer bewaren. Zo heb je de hele week een lekkere snack om mee te nemen naar school of werk.

NOG SNELLER?
Dat kan! Doe alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen en havervlokken, in een blender of foodprocessor en mix alles tot een beslag. Roer met een spatel of lepel de blauwe bessen en havervlokken door dit beslag en verdeel het over de muffinvormpjes. Bak de muffins 15-20 minuten op 175 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *