Recept: Zilvervliesrijst risotto

Ik ga vast weer een hoop Italianen op hun tenen trappen. Na pizza’s met bloemkoolbodem en pasta van kikkererwtenmeel heb ik nu een andere Italiaanse klassieker culinair verkracht: de risotto. In plaats van de traditionele arborio rijst gebruikte ik zilvervliesrijst. Als je gehecht bent aan Italitaanse keuken tradities kun je beter niet verder lezen. Voor alle anderen, lees snel verder voor het rececpt.

Ik heb alle ‘witte’ producten uit mijn keukenkastje vervangen door volkoren varianten. Gewone pasta eruit, volkoren pasta erin. Wit brood eruit, volkoren brood erin. Maar dus ook witte rijst eruit en zilvervliesrijst erin. Het eten van volkoren producten zorgt namelijk voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je energie niveau blijft daardoor gedurende de dag stabieler. Voor mij betekent dat, dat ik niet rond een uur of vijf sta te trillen op mijn benen en snel alles moet eten wat los en vast zit om te voorkomen dat ik flauwval.

Nu wordt risotto op traditionele wijze natuurlijk gemaakt van arborio rijst (hoewel een groot deel van de verpakkingen ‘risotto rijst’ die je in de supermarkt koopt geen korrel arborio rijst bevat). Deze rijst heeft helaas niet de gezondheidsvoordelen van zilvervliesrijst. Daarom leek het me leuk eens te experimenteren met een ristotto van zilvervliesrijst.

Risotto1

Naast de minder gezonde arboriorijst bevat ristotto vaak ook een flinke klont boter of scheut room. Omdat ik toch al op de gezonde toer was besloot ik ook die te vervangen door een gezonder alternatief: kwark. Een lepel kwark geeft de risotto net wat meer romigheid, zonder alle vetten en calorieën.

Natuurlijk is de structuur van deze zilvervlies risotto anders dan de klassieke arborio risotto. De korrels van zilvervliesrijst zijn een stuk minder zacht dan de korrels arboriorijst en ondanks de kwark is de risotto niet zo romig als de traditionele variant. Maar al met al vond ik het wel een lekker gerecht. Prima voor een doordeweekse woensdag.


Zilvervliesrijst risotto

Ingrediënten (voor 1 persoon)

– 75 gram zilvervliesrijst
– 1/2 liter groente- of tuinkruidenboullion (waarschijnlijk heb je niet alle boullion nodig, maar met een standaard boullionblokje maak je gewoonlijk een halve liter)
– 1/2 eetlepel olijfolie
– 1 kleine ui
– 1 stengel bleekselderij
– 1/4 courgette
– 100 gram (diepvries)erwtjes
– 10 groene aspergetips
– 1 flinke eetlepel kwark (of yoghurt)
– parmezaanse kaas
– optioneel: verse kruiden ter garnering

Bereiding

1. Verwarm de boullion in een pannetje en houd deze warm.
2. Snipper de ui en snijd een stengel bleekselderij in plakjes. Verhit ondertussen wat olie in een hapjespan of koekenpan. Bak de ui en bleekselderij tot de ui glazig ziet.
3. Voeg de rijst toe en bak deze even mee tot de rijstkorrels wat glazig worden.
4. Nu is het tijd om de boullion toe te voegen. Gooi niet gelijk een halve liter boullion over de rijst, maar doe dit in kleine beetjes. Voeg wat boullion toe tot de rijst net onder staat. De boullion zal opgenomen worden door de rijst en de rijst zal zo garen. Ondertussen blijf je af en toe roeren. Voeg telkens wanneer de boullion ingekookt is een nieuwe scheut toe. Dit herhaal je tot de rijst gaar is. Bij zilvervliesrijst duur dit 15 tot 20 minuten.
5. Terwijl de rijst gaart kun je de andere groenten snijden. Snijd de courgette in flinterdunne plakjes (of gebruik hiervoor een mandoline) en snijd de aspergetips in stukjes van zo’n 2 centimeter.
6. Voeg wanneer de rijst bijna gaar is de erwtjes, aspergetips en courgetteplakjes toe aan de risotto. Gaar deze de laatste minuten van de kooktijd mee in de boullion.
7. Haal de pan van het vuur en roer een lepel kwark door de risotto. Dit geeft de risotto niet alleen een lekker frisse smaak, maar het zorgt ook voor wat romigheid.
8. Schep de risotto in een mooi bord en garneer hem met wat geraspte parmezaanse kaas en verse Italiaanse kruiden zoals oregano en basilicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *