Mystery ingredient challenge #2: Desperados

Na een geslaagde eerste Mystery ingredient challenge durfde ik nog wel een uitdaging aan te gaan. Dit keer bedacht mijn bonuspapa (oftewel stiefvader) de uitdaging: koken met desperados. Ik kan alvast verklappen dat ik helemaal geen bier lust, dus dit was echt een uitdaging! Benieuwd hoe ik het er vanaf gebracht heb? Lees dan snel verder.

Mystery challenge koken met desperados

Mijn bonuspapa mocht dus het ingrediënt voor mijn challenge bedenken. Nadat hij kwam met ingrediënten als witlof en pastinaak, heb ik hem gevraagd iets te bedenken wat echt uitdagend en apart is. Nou, dat heb ik geweten. Hij vroeg me te koken met Desperados. Nu weet ik ook wel dat je prima kunt koken met bier, maar ik lust geen bier dus ik vond het een hele opgave. Ik heb wel eens een chocolade cake gebakken met Guinness bier. Die was heerlijk, maar Desperados smaakt toch wel heel anders – ja ik heb me over mijn haat aan bier heen gezet en even geproefd, ieeewww echt niet lekker. Maar ik had er zelf om gevraagd, dus ik moest de uitdaging wel aan gaan. Mijn plan: pulled chicken gegaard in Desperados geserveerd met Flatbread van Desperados.

kip1.jpg

Oke, eerlijk is eerlijk. Het recept voor het flatbread bedacht ik niet zelf. Het recept dat ik daarvoor gebruikte kun je hier vinden. Maar wees gerust, met de pulled chicken heb ik niet gecheat. Ik heb het recept daarvoor helemaal zelf bedacht. Mijn recept vind je hieronder.

Er lag uiteindelijk dus zowaar een gerecht met maarliefst twee flesjes bier op de borden. Ik had tijdens het koken natuurlijk al geproefd van de pulled chicken en ik moet toegeven, bier of geen bier, hij was echt super lekker. De alcohol verdampt uit het gerecht wanneer je het verwarmt, zodat alleen de frisse smaak van het Desperados bier overbleef. Erg lekker! Maar ik kan het wel lekker vinden, het belangrijkste is wat mijn opdrachtgever ervan vond. Na een hapje, twee hapjes en uiteindelijk twee flatbreads met pulled chicken was zijn oordeel dat dit gerecht een 9,5 verdient! Ik denk dat we dus kunnen concluderen dat mijn missie geslaagd is.

Daarom deel ik nu het recept voor mijn Desperados pulled chicken met jullie. Ik serveerde deze op homemade flatbread, maar je kunt hiervoor ook kant-en-klare pitabroodjes gebruiken. Daarnaast maakte ik nog wat zoete aardappelfrietjes en een snelle Mexicaanse salade van zwarte bonen, mais, tomaat, komkommer en peterselie.


Pulled chicken met Desperados

Ingrediënten (voor 4 personen)

– 3 a 4 kipfilets
– 1 flesje Desperados
– 1 blik tomatenblokjes
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 volle theelepel gerookte paprikapoeder (of gewoon paprikapoeder)
– 1 theelepel harissa of sambal
– 1 kippenbouillonblokje
– Olie om in te bakken

Bereiding

1. Snijd de uit in halve ringen en hak de knoflook fijn of pers hem uit met een knoflookpers.
2. Verhit wat olie in een hapjespan met deksel. Fruit hierin de uien en knoflook tot deze glazig worden.
3. Voeg nu het gerookte paprikapoeder en de harissa of sambal toe. Bak deze kort mee zodat de smaken wat intenser worden.
4. Doe vervolgens de kipfilets in de pan en giet hier de Desperados en tomatenblokjes bij. Voeg ook het bouillonblokje toe. Meng alles even goed door elkaar en doe de deksel op de pan.
5. Laat de kip op laag vuur langzaam gaar pruttelen. Draai de kip elk half uur om. Na ongeveer anderhalf uur is de kip gaar.
6. Neem de kip uit de pan en ‘pull’ hem met twee vorken uit elkaar zodat je ‘draadjesvlees’ krijgt. Doe de pulled chicken terug in de pan en roer hem lekker door de saus. Proef tot slot de saus nog even en voeg eventueel naar smaak wat extra zout, peper, paprikapoeder of sambal/harissa toe.

Tip: je kunt de pulled chicken serveren in een pitabroodje, maar je kunt er ook gevulde wraps of taco’s mee maken. De restjes kun je de volgende dag op een boterham doen voor een heerlijke lunch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *