Recept: Asperge-spinazietaart

Zondag bakdag again! Vandaag even geen zoet bananabread of chocolatey brownies, maar een hartig bakrecept. Ik maakte een super groene asperge-spinazietaart. Lekker voor bij een high tea, maar ook perfect als lunch met een sneetje geroosterd brood.

Op de markt kocht ik gisteren een grote zak verse asperges. Meestal bereid ik die klassiek met een eitje en wat ham of ik maak er aspergesoep van. Daar had ik vandaag even geen zin in, dus ik ging voor iets anders: een aspergetaart.

aspergetaart1.jpg

Het heet dan wel aspergeTAART, maar na een stuk van deze taart hoeft je echt niet meteen de sportschool in de duiken ter compensatie. De taart zit namelijk bomvol veggies en je hebt helemaal geen bladerdeeg of boter nodig. Wat zit er dan wel in? Eieren, spinazie, havermout en asperges. Eigenlijk lijkt het dus erg op een Spaanse fritatta, maar dan zonder aardappel en met havermout.

Ben jij niet bang voor een lekker groen taartje? Hier is het recept.


Asperge-spinazietaart

Ingrediënten (voor 1 taart, ongeveer 3 a 4 porties)

– 300 gram witte asperges
– 100 gram groene aspergetips (je kunt ook wat extra witte asperges gebruiken als je geen groene asperges hebt)
– 200 gram verse spinazie (ongeveer een halve zak)
– 3 eieren
– 8 volle eetlepels havermout
– 1/2 theelepel bakpoeder
– Een scheut melk
– 3 schijfjes zachte geitenkaas
– 1 eetlepel Provençaalse of Italiaanse kruiden
– Zout en peper
– Olijfolie
– Optioneel: verse kruiden ter garnering

Extra: een blender/foodprocessor/staafmixer en een ovenschaal of taartvorm

Bereiding

1. Schil de witte asperges en snijd ze in tweeën. Kook de asperges ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn (de tijd kan wat verschillen afhankelijk van de dikte van je asperges, de mijne waren vrij dun). Ze hoeven nog niet super gaar te zijn, want ze garen in de oven nog wat na. De groene asperges hoeft je niet te schillen. Ik kook deze ook niet, dat vind ik niet nodig. In de oven krijgen ze net genoeg garing. Houd jij niet zo van beetgare groenten, kook de groene asperges dan de laatste paar minuten mee met de witte.
2. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden en vet een ovenschaal of taartvorm in met wat olijfolie.
3. Doe de spinazie, de eieren, de havermout, het bakpoeder en een flinke scheut melk in de blender en mix alles tot een glad beslag. Breng dit beslag op smaak met wat zout, peper en Provençaalse of Italiaanse kruiden.
4. Giet het beslag in de ingevette taartvorm en verdeel de asperges er overheen. Verkruimel als laatste de schijfjes geitenkaas over de taartvorm.
5. Bak de taart ongeveer een half uur op 175 graden. De taart is klaar als hij lichtjes bruin is gekleurd en als het beslag helemaal gestold is.
6. Snijd de taart in stukken en schep deze voorzichtig met een spatel of taartschep uit de vorm. Serveer de taart warm met een lekker stuk geroosterd brood. Of doe een punt in een bakje en neem hem mee als lunch naar je werk. Je kunt deze aspergetaart namelijk ook prima koud eten.

0 gedachten over “Recept: Asperge-spinazietaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *