Pinspiratie: Linzen

Linzen zijn, net als andere peulvruchten, super gezond. Daarnaast is het een perfect alternatief voor vlees omdat er veel proteïne in zit, een goed product voor vegetariërs dus. Het Voedingscentrum raadt aan elke week 1 keer je portie vlees te vervangen door een gerecht met peulvruchten zoals linzen. Maar niemand heeft zin om elke week een linzenstoofpot op tafel te zetten. Daarom deel ik vandaag wat leuke pinspiratie met in de hoofdrol linzen.

Ik vind linzen echt heerlijk. Vaak koop ik ze uit blik. Dat is lekker gemakkelijk. Gedroogde linzen moet je namelijk eerst een nacht weken en vervolgens nog koken. Een blik opentrekken is toch net iets sneller. Omdat ik eigenlijk altijd stoofpotjes maak van linzen was ik benieuwd wat je nog meer met linzen kunt. Ik speurde Pinterest af en kwam heel veel leuke ideetjes tegen. Hier vind je de vijf leukste linzenvariaties.

Sweet potato and coconut milk soup with brown rice and lentils

2015-06-01-040-800x1200

Dit receptje lijkt misschien nog het meeste op de vertrouwde linzenstoofpot: een zoeteaardappelsoep die geserveerd wordt met rijst en linzen. Dit receptje is perfect voor die dagen dat je na een lange werkdag door de regen naar huis fietst en compleet verzopen thuis aankomt. Niks kan mij dan beter verwarmen dan een lekkere, stevige kop soep. Het recept voor deze maaltijdsoep vind je hier.

Sweet potato and lentil cakes

20-DSC_62504

Nog eens de combinatie van linzen en zoete aardappel. Nu worden de linzen en zoete aardappel verwerkt in kleine burgertjes. Je kunt het vergelijken met falafel burgertjes, die gemaakt worden van kikkererwten. Deze kleine burgertjes lijken me erg lekker in een wrap of pitabroodje, of in combinatie met een lekkere couscous. Klik hier voor het recept.

Vegetarian lentil sausage rolls

Vegetarian-lentil-sausage-rolls-3

Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar als vegetariër vallen er veel snackbroodjes af: worstenbroodjes, saussijzenbroodjes, frikadellenbroodjes, en ga zo maar door. Op Pinterest kwam ik dit leuke idee tegen: vegetarische saussijzenbroodjes. In plaats van een vleesvulling, worden deze broodjes gevuld met linzen, champignons en veel kruiden zoals salie en tijm. Een super leuke snack om op tafel te zetten tijdens een feestje. De vegetariërs zullen je dankbaar zijn dat zij ook lekker mee kunnen snacken. Het recept vind je hier.

Linzen kiemen

sprouted-lentils

Kiemgroenten zijn hét ding op dit moment. Je kunt ze tegenwoordig in verschillende soorten en maten in de supermarkt kopen, maar wist je dat je heel gemakkelijk zelf kiemen kunt kweken. Bijvoorbeeld van linzen. Je doet de linzen met wat water in een pot. Dit water moet je 2 keer per dag verversen. Na vier tot vijf dagen heb je dan een pot vol zelf gekweekte linzenkiemen. De kiemen kun je gebruiken in een salade, maar het is ook leuk om je boterham met kaas net iets feestelijker te maken door er wat kiemen op te doen. Hier vind je een uitgebreide beschrijving voor het kweken van je eigen kiemen.

Chocolate peanutbutter lentil cookies

No-Bake-Chocolate-Peanut-Butter-Lentil-Cookies-www.thereciperebel.com-52-610x915

En ook deze week mocht een ietwat eigenaardig recept niet ontbreken: koekjes gemaakt van onder andere linzen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dat lekker is, maar het maakt me wel nieuwsgierig, dus wie weet probeer ik het komende week wel. Durf jij het aan? Hier is het recept.

Dit zijn maar vijf ideetjes, maar echt waar, Pinterest staat bomvol leuke, verrassende en gezonde recepten voor linzen. Heb jij aan deze Pinspiratiepost nog niet genoeg ideeën opgedaan, neem dan zeker eens een kijkje op Pinterest. (zoek dan op ‘lentils’, de Engelse naam voor linzen, dan krijg je nog meer resultaten.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *