Recept: Rabarbercompote met aardbeien

Als ik dit maak voel ik me soms net een oud omaatje die alle verse producten uit de moestuin inmaakt om de winter door te komen. Maar hé, zelfgemaakte compote is gewoon zo lekker dat ik dat voor lief neem. Compote kun je van allerlei fruit maken, maar omdat rabarber nu volop verkrijgbaar is, maakte ik deze week een heerlijke friszure rabarbercompote met aardbeien. Deze is perfect voor over een bakje yoghurt met wat fruit als ontbijt, maar het is ook super leuk om een potje zelfgemaakte compote cadeau te doen.

rabarbercompte1.jpg

Rabarber is van zichzelf erg zuur. Om er een lekkere compote van te maken moet je er echt wat zoets tegenaan gooien. Vaak wordt rabarber compote daarom gemaakt met veel suiker, maar daar ben ik, zoals jullie inmiddels vast wel door hebben, niet zo’n fan van. Daarom deed ik wat verse aardbeitjes door mijn compote. Die zorgen ook voor een lekkere zoete smaak zonder gerafineerde suikers. Ook roerde ik een klein scheutje honing door de compote.

Nu dient die suiker die vaak toegevoegd wordt niet alleen als tegenhanger voor het zuur van de raberber, maar het zorgt er ook voor dat de compote wat indikt. Dit kun je echter ook bereiken met een gezonder alternatief: chiazaad. Chiazaad is niet alleen super gezond (er zitten veel eiwitten in), maar het heeft ook nog een heel handige eigenschap. Wanneer chiazaad in contact komt met vocht gaat het geleren. Door een eetlepel chiazaad aan je compote toe te voegen wordt je compote dus wat dikker zonder dat je suiker of gelatine toe hoeft te voegen.

13108920_272732769737430_1295927861_n

Met het onderstaande recept kun je voldoende compote maken om twee jampotjes te vullen. Als je de warme compote in het potje doet, de deksel erop draait en het potje op zijn kop laat afkoelen trekt hij vacuum. Omdat het potje op deze manier luchtdicht afgedekt is kun je de compote zo een tijdje bewaren. Als het potje echter open moet je hem in de koelkast bewaren en zou ik hem binnen een week opeten. Er zitten namelijk geen conserveermiddelen in de compote, dus hij is niet zo lang houdbaar als de jam of compote uit de winkel.

rabarbercompte3.jpg

Ik vind het heerlijk om een ontbijtje met deze compote te maken. Gewoon wat kwark of yoghurt in een bakje doen, een flinke lepel compote erop en afmaken met andere heerlijke toppings zoals verse aardbeien, noten of zaden, granola of chocolade. Maar je kunt ook een lekker dikke laag compote smeren op een geroosterde boterham voor een heerlijke lunch. Zo’n potje homemade compote is trouwens ook leuk als klein cadeautje, bedankje of gewoon zomaar voor iemand die het verdient.


Rabarbercompote met aardbeien

Ingrediënten voor 2 jampotjes
– 4 stengels rabarber
– 200 gram verse aardbeien
– 1 eetlepel chiazaad
– 1 theelepel tot 1 eetlepel honing (Dit is afhankelijk van hoe zoet je aardbeien al zijn en hoe zoet jij je compote het lekkerst vindt. Proef dus even en voeg naar smaak de honing toe.)
– 2 goed schoongemaakte jampotjes

Bereiding
1. Snijd de rabarber in grove stukken van ongeveer 2 centimeter en halveer de aardbeien.
2. Breng een klein bodempje water aan de kook in een pan. Voeg hier de rabarber en aardbeien aan toe. Laat het geheel onder af en toe doorroeren een kwartiertje lekker pruttelen.
3. Proef de compote en voeg naar smaak wat honing toe. Roer ook een eetlepel chiazaad door de compote.
4. Verdeel de compote over twee potjes. Draai het deksel op de potjes en keer ze om. Laat de potjes omgekeerd afkoelen zodat het dekseltje vacuum kan trekken. Als de potjes helemaal zijn afgekoeld kun je testen of ze goed vacuum getrokken zijn door op het dekseltje te duwen. Als je het dekseltje in kunt drukken is het helaas mislukt. Je weet dan dat je dit potje als eerste op moet eten. Als het dekselte naar binnen getrokken is en je hem niet kun indrukken dan is het potje luchtdicht afgesloten en kun je de jam gerust een tijdje bewaren.

0 gedachten over “Recept: Rabarbercompote met aardbeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *