Recept: Pastasalade met lentegroenten, rauwe ham en verse kruiden

Soms heb ik gewoon pasta-cravings. Zo eens in de twee weken MOET er gewoon pasta op mijn menu staan. Om toch wat te variëren maak ik altijd een andere saus bij mijn pasta, of zelfs helemaal geen saus en gewoon heel veel verse groenten. Vandaag een receptje voor pastasalade met lentegroenten, rauwe ham en veel verse kruiden.

Op Culy.nl kwam ik een leuk artikel tegen: 8x Culy’s favoriete lentegerechten. Vooral bij foto nummer 5 liep het water mij in de mond. Een recept van Yvette van Boven voor schelpjespasta met lentegroenten en prosciutto. Nu ben ik veel te eigenwijs om braaf een receptje te volgens, maar het was de perfecte inspiratie voor deze pastasalade.

3

Ook dit recept was – zoals gebruikelijk – een gevalletje koelkastopruiming. Er lagen nog zoveel groenten en andere restjes in mijn koelkast die echt op moesten. Gelukkig kun je – bijna – alles in een pastasalade gooien (maak daarom vooral je eigen restjes op en houd je niet te streng aan mijn recept). Deze salade smaakte echt buitengewoon goed. Een goede samenloop van onstandigheden dus: pastacravings, Culy inspiratie en koelkastnoodzaak.

Dit zat er onder andere in:

8.png

Pasta (duh), gegrilde asperges, erwtjes, flinterdunne courgette en paprika en heel veel verse kruiden (uit eigen tuin, yeah!). Daarnaast deed ik nog een dotje geitenkaas op de asperges (dat was zo’n koelkastrestje) en voegde ik een paar plakjes rauwe ham toe, die had ik nog over van dit heerlijke flatbread dat ik afgelopen week maakte.

Tijd voor het recept, en ik herhaal, je hoeft je echt niet precies aan mijn recept te houden, gebruik de gelegenheid om de restjes in je koelkast op te maken (er zijn grenzen, laat die rodekool of spruitjes maar even liggen).


Pastasalade met lentegroenten, rauwe ham en verse kruiden

Ingrediënten (voor 1 persoon)

– 75 gram volkorenpasta
– Een stukje courgette (+/- 5 cm.)
– Een halve gele paprika (of andere kleur die je in huis hebt)
– Een handje (diepvries) doperwtjes (ja dat schaaltje bij mij op de foto is wel een hele grote hand, ik was uitgeschoten)
– 10 groene aspergetips, deze kun je ook in diepvries variant kopen, onder andere bij de AH
– 2 plakjes rauwe ham
– Verse kruiden (ik gebruikte basilicum, munt en dille)
– Zout en peper
– Ook lekker: mozzarella, geitenkaas, parmezaanse kaas, zonnebloem- of pompoenpitjes, noten, gerookte kip, zalm, verse spinazie (genoeg opties dus)

Bereiding

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af en spoel hem even onder de koude kraan af om af te koelen.
2. Als je diepvries erwtjes gebruikt, ontdooi deze dan even door ze in een bakje met kokend water te doen. Ik ontdooi de erwtjes altijd alleen, maar kook ze niet gaar. Ik vind ze juist lekker als ze lekker fris en knapperig zijn. Je kunt de erwtjes ook gaar koken als je daar meer van houdt.
3. Verwarm een grillpan op het vuur en grill hierin de aspergetips een paar minuten aan beide zijden tot ze mooie zwarte grillstrepen krijgen. Heb je geen grillpan dan kun je de asperges ook even roerbakken in een wok of koekenpan met wat olie.
4. Schaaf dunne plakken van de courgette en paprika met een mandoline. Of snijd deze erg fijn als je betere knife skills dan ik hebt.
5. Alle ingrediënten staan nu klaar om een salade te worden. Doe de pasta in een grote kom en breng deze op smaak met zout en peper. Scheur of snijd wat verse kruiden zoals basilicum, munt en dille  fijn en meng deze door de pasta. Roer vervolgens ook de courgette, paprika en erwtjes door de pasta. Leg bovenop je pastasalade de gegrillde asperges en leg er wat plakjes rauwe ham op. Als je wilt kun je ook nog een van de andere bovenstaande optionele ingrediënten toevoegen.

Tip: verdubbel de ingrediënten en maak meteen twee porties. Zo heb je niet alleen een heerlijke avondmaaltijd, maar ook een lekkere lunch voor morgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *