Recept: Yoghurt-spelt flatbread met prosciutto, groene asperge, gegrilde nectarine en geitenkaas

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat dit mijn BESTE RECEPT OOIT is – oke nu zijn de verwachtingen natuurlijk wel heel hoog gespannen, maar ik denk dat ik ze waar kan maken. Een super easy homemade flatbread met prosciutto, gegrilde asperges, gegrilde nectarine en geitenkaas. Loopt het water je ook in de mond bij het zien van dit plaatje? Lees dan snel verder voor het recept.

Vorige week kocht ik groene aspergetips bij de Lidl. Eigenlijk had ik daar nog nooit mee gewerkt, maar ik zie vaak receptjes voorbij komen waarin groene asperges gegrild worden. Dat wilde ik eens proberen. Ook zag ik de laatste tijd veel zomerse salades voorbij komen met gegrilde perziken gewikkeld in een lekker stukje ham of spek. Dat leek me een match made in heaven. Deze twee ideetjes combineerde ik tot dit super easy, zomerse flatbread.

Het flatbread kun heel gemakkelijk zelf maken. Je hebt maar vier ingrediënten nodig: yoghurt, (spelt)meel, baking soda en bakpoeder. Vind je dat toch te veel werk, gebruik dan gewoon kant-en-klaar pizza- of bladerdeeg, een turksbrood, pitabroodjes of naanbrood.

flatbread 4.jpg

Na het mengen van het deeg bak je het flatbread eerst even in een pan, zodat het deeg gaar wordt en licht bruin kleurt. Daarna beleg je het met de heerlijke toppings. Ik koos voor prosciutto, gegrilde groene aspergetips, gegrilde nectarines (of perziken) en geitenkaasbolletjes. Het belegde flatbread doe je vervolgens nog even in de oven. Na 10 minuutjes kun je aanvallen. Om het geheel helemaal af te maken strooide ik nog wat peterselie, basilicum en granaatappel pitjes over het flatbread.


Yoghurt-spelt flatbread met geitenkaas, prosciutto, groene asperge en gegrilde nectarine

Ingrediënten

Voor het flatbread:
– 1/4 cup (Griekse) yoghurt
– 1/3 cup volkoren (spelt) meel
– 1/2 tl. bakpoeder
– 1/2 tl. baking soda

Voor de topping:
– 10 groene aspergetips
– 1 nectarine of perzik
– 3 plakjes prosciutto of rauwe ham
– geitenkaasbolletjes (o.a. te koop bij Lidl)
– Optioneel: peterselie, basilicum, granaatappelpitjes (diepvries)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng de ingrediënten voor het deeg in een kom. Het deeg is wat plakkerig. Doe eventueel wat meel op je handen en bestuif je aanrecht goed om het deeg even door te kneden. Het deeg hoeft niet lang gekneed te worden, een paar keer omvouwen is voldoende. Is het deeg echt te plakkerig voeg dan wat extra meel toe. Dek het deeg af met wat folie of doe het in een boterhamzakje en laat het 10-15 minuten rusten.
3. Verwarm ondertussen een grillpan (je kunt ook een koekenpan gebruiken, maar dan krijg je niet van die mooie grilstrepen). Snijd de nectarine of perzik in parten en leg deze (zonder olie) in de grillpan. Leg ook de aspergetips in de grillpan. Grill de nectarine parten en asperges enkele minuten aan beide kanten tot er mooie grillstrepen op komen. Haal ze van de grill en leg ze apart.
4. Bestuif het aanrecht met wat bloem en leg hier het deeg op. Druk het deeg plat met je vingers tot een plak met een dikte van ongeveer 0.5 tot 1 centimeter. Het hoeft niet super dun te zijn, het wordt een flatbread, geen wrap. Dit is een lastig werkje, omdat het deeg redelijk plakkerig is en snel breekt of gaten krijgt. Maar hé, perfectie bestaat niet, dus een gaatje of scheurtje meer of minder zien we gewoon door de vingers. Oh en het hoeft trouwens ook niet precies rond te zijn, het is geen pizza. Lekker rustiek is helemaal prima in dit geval.
5. Verwarm een koekenpan op het vuur. Leg hier je flatbread in (zonder olie) en bak het tot de onderkant bruin kleurt. Keer je flatbread dan om en bak ook de andere kant mooi bruin.
6. Leg je flatbread op een bord of snijdplank. Verdeel drie plakken prosciutto over het brood.Leg vervolgens de gegrilde asperges en nectarine parten op de ham. Strooi hier als laatste wat geitenkaas bolletjes over.
7. Leg het flatbread op een bakplaat met bakpapier en bak het nog zo’n 5-10 minuten in de oven op 175 graden, zodat de geitenkaas wat smelt en alle ingrediënten warm worden.
8. Garneer je zomerse flatbread eventueel nog met wat verse kruiden of granaatappelpitjes.

 

 

0 gedachten over “Recept: Yoghurt-spelt flatbread met prosciutto, groene asperge, gegrilde nectarine en geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *