Recept: Courgette-kikkererwetenmeel wafel met tomatensalade

Dat ik fan ben van wafels en kikkererwtenmeel hadden jullie vast al wel door. Daarom leek het me een goed idee om die twee te combineren. Ik bakte deze courgette-kikkererwtenmeel wafel en hij was heerlijk! Tijd om het recept met jullie te delen dus.

Waarom zou je wafels alleen als ontbijt eten als je er ook een heerlijke lunch of avondmaaltijd van kunt maken? Geen idee eigenlijk, daarom besloot ik het vandaag gewoon eens anders te doen. Ik bakte een hartige wafel met geraspte courgette en kikkererwtenmeel. In de wafel deed ik allemaal lekkere kruiden zoals basilicum, oregano en knoflookpoeder. De wafel op zich was dus al super lekker, maar het kan altijd beter. Daarom maakte maakte ik er nog een snelle tomatensalade bij.

kikkererwten wafel 2.jpg

Natuurlijk deed ik ook weer wat gewildplukte bloemetjes in mijn salade.  Sinds ik deel heb genomen aan de wildplukworkshop vorige week kan ik het niet laten om onderweg naar huis even van mijn fiets te stappen en wat plantjes te plukken voor mijn avondeten. Dit keer koos ik voor postelein, dat zijn de gronde blaadjes met klein bloemetje in het midden en voor wat look zonder look bloemetjes.

Het wafelbeslag is helemaal niet moeilijk te maken. Wat wel een beetje lastig is, is het loshalen van de wafel uit het wafelijzer. Bij mij bleef hij enorm plakken terwijl ik mijn wafelijzer wel had ingevet. Zorg er dus voor dat je zeker genoeg boter of olie gebruikt om je wafelijzer in te vetten.

kikkererwten wafel.jpg4.jpg

Ik at de wafel dit keer als avondeten, maar dit is ook een perfecte lunch. Je kunt de wafel gewoon ’s ochtends of de avond van tevoren bakken en in een bakje meenemen naar je werk. De tomatensalade kun je dan in een apart bakje meenemen. Deze wafels zijn niet alleen super lekker als lunch of diner, maar ook nog eens super verantwoord. Er zit heel veel groente in en door het kikkererwtenmeel zijn ze helemaal glutenvrij (en ook nog eens vegan!). En…. de hele wafel (zonder salade) bevat maar iets meer dan 100 calorieën en toch veel eiwitten. Lang leve kikkererwtenmeel!

ps. niet getreurd voor alle mensen zonder wafelijzer. Met dit beslag kun je namelijk ook gewoon een grote pannenkoek bakken.


Courgette-kikkererwtenmeel wafel met tomatensalade

Ingrediënten (voor 1 persoon):

Voor de wafel:
– 1/4 cup kikkererwtenmeel
– 1/4 cup geraspte courgette (ongeveer 1/3 courgette)
– 1/4 cup water
– zout en peper
– oregano, basilicum en knoflookpoeder (maar misschien niet als je ze meeneemt als lunch naar je werk)
– olie(spray)

Voor de tomatensalade:
– 4 kleine tomaten
– 1/3 courgette, in plakken geschaafd met een mandoline of kaasschaaf
– 3 zongedroogde tomaatjes
– 4 blaadjes verse basilicum + eventueel wat hele blaadjes ter garnering (of wat gedroogde basilicum)
– 1 tl. balsamico azijn
– zout en peper

Extra:
– een wafelijzer
– een grillpan of koekenpan

Bereiding:
1. Maak eerst het wafelbeslag. Doe het kikkererwtenmeel, de geraspte courgette en het water in een kom. Meng alles goed door elkaar en breng het op smaak met wat zout, peper, gedroogde basilicum en oregano. Een snufje knoflookpoeder is ook lekker, maar dat is niet aan te raden als je deze wafels meeneemt als lunch naar je werk. Laat het beslag even staan.
2. Maak nu de tomatensalade. Schaaf de courgette in dunne plakken met een mandoline of kaasschaaf. Grill deze plakken kort in een grillpan (ik doe dat altijd zonder boter of olie) of bak ze in een koekenpan. Snijd de tomaten in parten. Doe de courgettelinten en tomaten in een kom en voeg wat fijngesneden zongedroogde tomaatjes, basilicum, balsamico azijn, zout en peper toe. Meng dit door elkaar. Ik vind het altijd lekker om nog een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaatjes toe te voegen. De tomatensalade is nu klaar. Zet deze apart of doe hem in een bakje als je hem mee wilt nemen naar je werk.
3. Verwarm je wafelijzer. Ik bak de wafels altijd op de middelhoge stand van mijn wafelijzer. Vet het ijzer goed in en giet het beslag erin. Bak de wafel in ongeveer 6 minuutjes mooi gaar. Bij mij was het vrij lastig om de wafel uit het ijzer te krijgen, maar met een beetje prutsen met een spatel is het me gelukt. Dus niet opgeven, gewoon proberen.
4. Leg de wafel op een bord en serveer hier de tomatensalade bij. Of doe hem in een bakje en neem hem mee naar je werk. Als je je wafel meeneemt zorg er dan voor dat je de tomatensalade niet op de wafel schept. De wafel wordt dan zompig en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

 

 

0 gedachten over “Recept: Courgette-kikkererwetenmeel wafel met tomatensalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *