Pinspiratie: Moederdagontbijtje

8 mei is het moederdag. Dat was je niet vergeten toch? Ik niet in ieder geval. Op moederdag zet ik mijn mama altijd graag in het zonnetje met een lekker moederdagontbijtje. Wil jij zondag ook dat je mama aan kan schuiven aan een gedekte tafel met heerlijke ontbijt of brunch gerechtjes? Lees dan snel verder want ik heb de beste receptjes voor je verzameld.

collage.jpgVroeger maakte ik altijd honderden tekeningen en knutselwerkjes voor moederdag. Ik kon niet wachten om op mama’s bed te springen en alles aan haar te geven. Nu knutsel ik nog steeds graag, maar dan wel in de keuken. Daarom verras ik mijn moeder voortaan ieder jaar met een heerlijke ontbijtje/brunch op moederdag (zo’n verrassing is het dus ook niet meer want ik doe het elk jaar). Heb je nog geen cadeautje of verrassing op de planning staan voor zondag? Probeer dan eens een van deze gerechtjes voor haar te maken. Het zijn stuk voor stuk heerlijke gerechtjes en ook nog redelijk verantwoord. Want ook mama’s houden van gezond eten, maar op moederdag mag het wel een tikje guilty toch? Voor de wat minder ervaren keukenprinsjes en prinsesjes heb ik ook wat linkjes naar gemakkelijkere, maar heerlijke, receptjes toegevoegd.

Strawberry ricotta toast

aardbei toast.png

Aardbeien zijn inmiddels volop verkrijgbaar en iedereen vind ze lekker. Een mooi ingrediënt om te gebruiken in je moederdag ontbijtje dus. Dit receptjes is eens iets anders dan de standaard aardbeienvlaai of yoghurt met aardbeitjes. Het is een toast met ricotta en aardbeien uit de oven. In plaats van ricotta zou je ook geitenkaasspread kunnen gebruiken en de toast af kunnen maken met balsamicodressing. Maar daar houdt niet iedereen van. Met deze toast met milde ricotta en aardbeien zit je altijd goed. Het recept vind je hier.

Vind je dat allemaal moeilijk of denk je nu help waar haal ik ricotta en pistachenoten vandaag? Dan is hier een heel gemakkelijk alternatief. Neem een eierkoek. Smeer hier een laagje boter op. Snijd de aardbeitjes in plakjes of halveer ze en leg ze op de eierkoek. Strooi voor een super feestelijk ontbijtje nog wat chocolade hagelslag over je aardbeienontbijttaartje.

Chocolade hazelnoot crepes (glutenvrij, lactosevrij en veganistisch)

choco crepe.png

Pancakes for breakfast! Altijd een goed idee toch? Vooral als er dan ook nog een dikke laag choco-hazelnotenpasta op zit. Heeft jouw mama helaas last van lactose of glutenintolerantie dan wordt het een uitdaging om een lekker moederdagontbijtje te maken. Maar, deze crepes zijn helemaal lactose en glutenvrij, dus ze zijn geschikt voor bijna iedereen. Daarnaast zijn ze ook helemaal vegan. Je hebt er wel wat ongebruikelijke ingrediënten voor nodig zoals lijnzaad, kikkererwtenmeel en boekweitmeel. Een foodie als ik heeft dat wel in haar kast staan. Geld dat ook voor jou? Dan lijkt dit me een perfect moederdagreceptje. Hier vindt je het recept.

Heb jij die ingrediënten nu niet in huis en zie je het niet zitten om alle winkels af te gaan op zoek naar kikkererwtenmeel, maar wil je toch glutenvrije en lactosevrije pannenkoeken bakken voor je mama, dan kun je bijvoorbeeld deze bakmix gebruiken. Hier moet je melk aan toevoegen, maar door de koemelk te vervangen voor een plantaardige melk zoals amandel- of sojamelk maak je de pannenkoeken helemaal lactosevrij.

Je kunt natuurlijk zelf choco-hazelnotenpasta maken om op de pannenkoeken te smeren, maar je kunt ook gewoon nutellapasta gebruiken. Maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om je pannenkoeken lekker te maken, bijvoorbeeld met jam, vers fruit, (vruchten)kwark of stroop.

Yoghurt rozijnenbrood

yoghurt rozijnenbrood.jpg

Ik vind zelfgebakken brood een van de lekkerste dingen die er zijn. Wat is er nu beter dan wakker worden en de geur van vers gebakken brood ruiken. Helaas is het best veel werk om zelf brood te bakken. Je moet het deeg een hele tijd kneden en dan moet het ook nog eens twee keer rijzen. Maar ik heb goed nieuws voor je, dit yoghurt rozijnenbrood is super makkelijk. Je maakt het met bakpoeder en baking soda (te koop in de supermarkt van het merk Dr. Oetker) in plaats van gist waardoor je het brood na het mengen van de ingrediënten meteen kunt afbakken. Het receptje voor dit gemakkelijke brood vind je hier.

Fritatta met lente groenten

fritatta

Misschien is jouw moeder niet zo’n zoetekauw en eet ze liever een hartig gerechtje als ontbijt. Dat kan natuurlijk! Naast aardbeien zijn er nu ook veel heerlijke lentegroenten in het seizoen. Daar kun je een heerlijke fritatta (omelet) van bakken. In deze fritatta zitten lente uitjes, erwtjes en asperges. Maar je kunt ook kiezen voor andere groenten zoals courgette, tomaatjes of tuinbonen. Verder kun je de fritatta afmaken met kaas die jij (of je moeder) het lekkerste vindt; feta, geitenkaas, mozzarella, brie. Het recept voor deze prachtige fritatta vind je hier.

Vind je het nu lastig om zo’n grote fritatta te maken, je kunt ook hele gemakkelijke ei-muffins maken. Hiervoor heb je een muffinbakvorm, wat eieren en verse groenten nodig. Hiervan maak je een eimengsel dat je in de muffinvormpjes giet en in de oven gaart. Super makkelijk, je hoeft geen moeite te doen om eitjes om te draaien of bang te zijn dat je fritatta niet loslaat uit de pan. Een lekker recept voor ei-muffins vind je hier.

Chocolade granola

granola.jpg

Granola is eigenlijk niets meer dan krokant in de oven gebakken muesli. Het is niet alleen super lekker om een pot granola op de ontbijttafel te zetten met wat yoghurt op moederdag, maar het is ook een heel leuk cadeautje. Koop een grote glazen pot en doe hier de zelfgemaakte granola in. Een leuk lintje eromheen met een kaartje erbij en je hebt een leuk, persoonlijk moederdagontbijtje. Deze granola is gemaakt met havermout, verschillende noten en zaden en… om het helemaal feestelijk te maken, wat cacaopoeder. Het receptjes vind je hier.

Vind je zelf granola maken toch te veel werk, je kunt in de supermarkt heel veel verschillende soorten heerlijke granola’s kopen. Hiervan kun je een mooie ‘breakfast parfait’ voor je moeder maken. Neem een mooi glas. Schep op de bodem een laagje yoghurt of kwark. Strooi daarop wat granola. Leg er vervolgens een laagje fruit op. Je kunt bijvoorbeeld verse aarbeien of frambozen kiezen, maar je kunt hier ook heel goed diepvries fruit voor gebruiken. Dit herhaal je, dus je doet op het fruit nog een laagje yoghurt of kwark, dan wat granola en bovenop nog eens lekker veel fruit. Super feestelijk, en heel gemakkelijk toch?

Succes met koken zondag. Ik weet zeker dat, hoe het resultaat ook uitpakt, jouw moeder het super leuk vindt om verrast te worden met een zelfgemaakt ontbijtje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *