Recept: Gezonde salades voor bij de BBQ

Eindelijk! De korte broeken en jurkjes kunnen weer uit de kast. Maar ook de bbq kan weer afgestoft worden. Bij een lekker uitgebreide bbq mogen lekkere salades niet ontbreken. Daarom vandaag deze twee gezonde salades. Een aardappelsalade en een tomaten-courgette salade.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd echt wel van een lekker stuk vlees op de bbq, maar met worstjes en hamburgers hoeft je bij mij niet aan te komen. Ik heb liever een goed stuk vlees of vis dan een berg voorgegaarde hamburgers. En stiekem vind ik vaak de salades het lekkerste onderdeel van de bbq. Vooral als ze zelfgemaakt zijn. Vandaag maakte ik deze twee salades. Een aardappelsalade met yoghurt in plaats van mayonaise en een tomaten-courgette salade.

Beide salades zijn genoeg voor vier tot zes personen als bijgerecht voor een bbq. Maar vooral de aardappelsalade zou je ook prima als maaltijdsalade kunnen eten.


Gezonde aardappelsalade met groente

bbq salade 1.jpg

Ingrediënten
Voor de salade:
– 1 kg. krielaardappeltjes
– 100 g. diepvries ewrtjes
– 100 g. diepvries boontjes
– een bosje radijsjes
– 1/4 doosje tuinkers

Voor de dressing:
– 4 volle el. Griekse yoghurt
– 1 el. olijfolie
– 1/2 doosje tuinkers
– een paar takjes bieslook
– een paar takjes peterselie
– wat peper en zout

Bereiding:

1. Was de krieltjes. Kook ze 10 minuten met schil. Giet de aardappeltjes na 10 minuten af en laat ze afkoelen.
2. Kook ondertussen de diepvries groenten kort. Ik kookte ze ongeveer 3 minuten, zodat het rauwe er net een beetje af is, maar ze nog wel heel beetgaar zijn. Spoel de groenten na het afgieten onder koud water. Je voorkomt hierdoor dat de groenten verder garen en ze blijven zo ook mooi fris groen.
3. Snijd de radijsjes in partjes.
4. Maak nu de dressing. Doe ik een grote kom de Griekse yoghurt, olijfolie, peper en zout. Meng dit allemaal goed door elkaar. Knip of snijd de bieslook en peterselie fijn  en meng deze door de yoghurtsaus. Knip ook 1/2 van de tuinkers af en roer dit door de dressing. Proef de dressing/saus en breng hem eventueel nog wat verder op smaak met zout en peper.
5. Voeg de aardappeltjes, diepvries groenten en radijsjes toe aan de kom met saus. Meng alles goed door elkaar. Strooi over de salade nog 1/4 van het bakje tuinkers. Mochten er blaadjes aan je radijsjes zitten dan kun je deze, als ze er mooi uit zien, ook nog over je salade strooien.


Tomaten-courgette salade met feta

bbq salade 2

Ingrediënten
– 1 courgette
– 10 kleine trostomaatjes
– 150 g. feta of fetablokjes*
– 8-10 zongedroogde tomaatjes (de olie niet weggooien!)
– 1/4 doosje tuinkers
– peper en zout
– olijfolie
– basilicum (deze salade is super lekker met wat blaadjes basilicum, maar dat had ik helaas niet in huis vanavond)

*Als je niet zo van de zoute smaak van feta houdt, kun je ook mozzarella gebruiken, dat heeft een veel mildere smaak.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de courgette ik plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er wat peper en zout over. Leg de plakken op een bakplaat met bakpapier en zet ze een half uur in de oven.
3. Snijd de trostomaatjes in vieren en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes.
4. Doe de geroosterde courgette in een grote kom. Doe hier ook de tomaatjes bij. Breng de salade op smaak met de olie uit het potje zongedroogde tomaten en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Verdeel wat fijngesneden basilicum over de salade. Verkruimel als laatste de feta over de salade en strooi 1/4 van een bakje tuinkers over het geheel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *