Koken met Santa Maria: Mexicaanse fiësta salade

Na jullie weken lang gestalked te hebben met gerechtjes uit mijn Tex Mex pakket is hier het laatste receptje: een Mexicaanse fiësta salade! Geen saaie sla met komkommer en tomaat, maar een echt Mexicaans feestje op tafel.

Wanneer je moet koken voor een groep zitten er altijd wel mensen tussen die bepaalde dingen niet lusten. Super lastig wanneer jij als kok met al die eetwensen rekening moet houden. Daarom zorg ik er in dit soort situaties altijd voor dat ik allemaal bakjes en schaaltjes op tafel zet, zodat iedereen zelf zijn maaltijd kan samenstellen. Zo los je niet alleen het probleem van moeilijke eters op, maar het is ook gewoon super leuk om op deze manier te eten. De Mexicaanse fiësta salade die ik vanavond maakte is een gerecht dat je perfect op deze manier kunt opdienen. Je geeft iedereen een schaal of bordje met sla en dan kunnen zij vervolgens zelf kiezen welke toppings ze op deze sla lekker vinden.

salade.jpg

Helaas moest ik dit Mexicaanse feestje vanavond in mijn eentje vieren, maar het smaakte er niet minder lekker om. Ik eet natuurlijk alles wat los en vast zit dus ik gooide gewoon alle toppings op mijn bakje sla. Zie hier mijn bak Mexicaanse fiësta:

salade 6.jpg

Ik zette de volgende bakjes op tafel:
– Kidneybonen met mais
– Tomatenschijfjes en gehalveerde cherrytomaatjes
– Gegrilde courgette plakken
– Guacamole gemaakt van Santa Maria guacamole mix
– Gegrilde kippendijfilet met Santa Maria fajita mix
– Krokant geroosterde Santa Maria Original soft tortilla chips (de kleine, per 8 verpakt)
– Santa Maria wrap salsa mix

Voldoende keuze toch? Ik gebruikte trouwens voor het eerst kippendijfilet in plaats van kipfilet. Wow wat een verschil is dat. De kippendijfilet is veel sappiger en wordt totaal niet droog door het bakken. Ik kocht mijn filetje bij de Turkse supermarkt. Daar kun je ze per stuk kopen. Ik vind dat handig aangezien ik vaak alleen voor mezelf kook. Je kunt dan natuurlijk ook gewoon een hele pak in de supermarkt kopen, maar dat is altijd te veel voor mij en dan moet ik ze weer invriezen. Ik koop liever gewoon vers een filetje wanneer ik er eentje nodig heb.

De kip bereide ik op mijn favoriete Jamie Oliver manier. Je neemt een bakpapiertje en vouwt dat dubbel. Vouw het papiertje vervolgens open en strooi wat zout, peper en specerijen, of in dit geval de fajita mix, op een van de twee helften. Leg hier de kip op en strooi over de bovenkant van de kip ook wat specerijen. Vouw vervolgens de andere helft van het bakpapier over de kip heen en neem een zwaar voorwerp: een vleeshamer, pan, vijzel of vuist en sla de kip platter. Sla al je woede eruit tot de kip ongeveer 1,5 a 2 centimeter dik is. De kip kun je vervolgens gewoon bakken. Het voordeel van het plat slaan is dat de smaak goed in de kip trekt en dat de kip bovendien veel sneller gaart omdat hij dunner is. Daarnaast krijgt de kip een groter oppervlak. Hoewel een kippendijfiletje vrij klein is heb je zo toch het idee dat je flink wat vlees gegeten hebt. Meer dan één filetje per persoon heb je op deze manier echt niet nodig.


Mexicaanse Fiësta Salade

Ingrediënten (voor vier personen)

– Een krop ijsbergsla of tricolor sla
– 1 klein blikje mais
– 1 groot blik kidneybonen of zwarte bonen
– Een paar trostomaatjes en wat cherrytomaatjes
– Een courgette
– 2 lente uitjes
– Een rood pepertje
– 2 avocado’s
– 4 kippendijfilets
– Eventueel een limoen

Producten van Santa Maria Tex Mex:
– 4 Santa Maria original soft tortilla’s (de kleine, per 8 verpakt)
– Santa Maria fajita mix
– Santa Maria guacamole mix
– Santa Maria wrap salsa mild

Bereiding

Voor de krokante tortilla chips:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem de vier Santa Maria soft tortilla wraps. Stapel de tortilla’s op en snijd ze in punten. Leg de punten op een bakplaat, je kunt ze met wat olie insmeren, maar ik vind dat niet nodig, ook zonder olie worden ze lekker knapperig. Bak ze 3-5 minuten in de oven op 175 graden. Haal de bakplaat uit de oven als de tortillapunten bruin beginnen te kleuren. Draai dan alle punten om en zet de bakplaat nog even in de oven zodat ook de andere kant bruin kan worden. Dit duurt nog zo’n 3 minuten.

Voor de kip:
Breng de kippendijfilets op smaak met de Santa Maria fajita mix. Leg ze tussen bakpapier en sla ze plat met een zwaar voorwerp tot een dikte van 1,5 tot 2 centimeter. Verhit vervolgens wat olie in een pan en bak de platgeslagen filets gaar. Dit duurt ongeveer 3 minuten per kant. Je kunt de kip ook grillen in een grillpan. Als je dat doet moet je de platgeslagen kipfilets dun insmeren met wat olie en vervolgens in een hete grillpan zonder olie bakken. Haal de kip uit de pan en laat hem afkoelen. Snijd de kip voor het serveren in reepjes.

Voor de gegrilde courgettes:
Snijd nu de courgette in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bak ook deze in een pan met een beetje olie of grill ze in een grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben. Laat ook de courgette nu afkoelen.

Voor de guacamole:
Schep het vruchtvlees uit twee avocado’s en pureer dit met een vork, foodprocessor of staafmixer. Breng de avocadopuree op smaak met de Santa Maria guacamole mix. Je kunt eventueel nog wat extra rode peper in de guacamole doen als je hem niet scherp genoeg vindt. Het is ook lekker om een tomaatje in fijne blokjes te snijden en deze door de guacamole te roeren.

Voor de overige ingrediënten:
Pluk blaadjes van de ijsbergsla of tricolor sla en leg deze hele bladeren op vier borden of in vier kommetjes. Snijd nu de trostomaten in plakken en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de lente uitjes en het rode pepertje in fijne ringetjes. Open de blikjes met mais en kidneybonen, giet het vocht af en doe de inhoud in een schaaltje.

Doe alle ingrediënten in schaaltjes of leg ze op borden en zet dit op tafel. Zet ook een pot Santa Maria wrap salsa op tafel, dit is lekker om de krokante tortillachips in te dippen. Geef iedereen een bord of kommetje met sla en dan zit jouw werk erop. Iedereen kan nu zelf de salade samenstellen die hij of zij het lekkerste vindt. De Mexicaanse fiësta kan beginnen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *