Pinspiratie: Tex-Mex, wat is dat?

Degenen die mij op Instagram volgen hebben het misschien al gezien, als bloginsider van gewoonwateenstudentjesavondseet.nl mag ik de producten van Santa Maria Tex-Mex gaan testen. Een beetje Tex-Mex pinspiratie is dus meer dan welkom. Want wat is Tex-Mex eigenlijk en wat is het verschil tussen enchilada’s en fajita’s? Weet jij het?

Allereest, wat is Tex-Mex nu precies? Volgens Wikipedia is het dit: Tex-Mex (from Texan and Mexican) is a term describing a fusion of American cuisine and Mexican cuisine. (Wikipedia) Als Wikipedia het zegt zal het wel toch? Ik houd van Mexicaans eten, maar voor mij houd het eigenlijk op bij wraps en nachos in de bios. Maar wist je dat er veel meer Mexicaanse gerechten zijn. Toen ik de term ‘Mexican food’ op Pinterest intypte kwam ik zoveel termen tegen: enchilladas, burritos, fajitas, quessadilla en flautas. Ik noemde dit allemaal wraps, wat is dus het verschil? Gelukkig schiet 24kitchen te hulp. Hier een klein lesje in Tex -food.

Tortilla: We beginnen met de basis, een tortilla. Dit is in feite een ongerezen brood, een soort pannenkoek dus. De tortilla is de basis voor veel verschillende gerechten. Verwar dit niet met de Spaanse tortilla, dat is een soort dikke omelet met aardappel en groenten.

Taco: De taco is eigenlijk een variant op de tortilla. Deze wordt gemaakt van maismeel. In de Nederlandse supermarkten vindt je taco’s vaak in harde, knapperige vorm, de taco schelp. Dit is eigenlijk een Amerikaanse uitvinding, de Tex kan van Tex-Mex dus. De traditionele Mexicaanse taco’s zijn gewoon kleine, zachte ‘pannenkoeken’ van maismeel.

1

Links: Tortilla’s, bron + een recept om zelf tortilla’s te maken
Rechts: Taco’s, bron + 15 receptjes voor taco’s

Burrito: Wanneer wij zeggen dat we wraps eten, zijn dit vaak burrito’s. Dit zijn de grote wraps van tarwebloem gevuld met allerlei ingrediënten naar keuze. Vaak zit er vlees, bonen, tomatensalsa en kaas in. Deze ingrediënten worden als een pakketje opgevouwen in een tortilla.

Fajita: De term ‘fajita’ betekent in het Spaans ‘rundvlees reepjes’. De term fajita verwijst dus naar het vlees waarmee de tortilla’s gevuld kunnen worden en niet per definitie naar de wraps. Je zou dus prima fajita’s kunnen maken zonder tortilla’s en het serveren met rijst. Het fajita vlees wordt vaak gemarineerd in pittige saus. Fajita’s worden niet alleen meer van rundvlees gemaakt, maar ook met kip of groenten. (bron)

2

Links: Burrito’s, bron + het recept voor deze burrito’s met kip en avocado
Rechts: Fajita’s: bron + het recept voor deze rundvlees fajita’s

Enchilada: Ook een enchilada bestaat uit een tortilla gevuld met allerlei ingrediënten. Deze wordt niet tot een pakketje opgevouwen, maar opgerold. Vervolgens worden ze in een ovenschaal gelegd en bedekt met (chili) saus en kaas. De ovenschotel gaat even in de oven zodat de kaas lekker smelt.

Flautas: Flautas lijken erg op enchilada’s. Ze worden ook gemaakt van tortilla’s die opgerold worden met een vulling van allerlei ingrediënten. Het verschil is dat flautas gefrituurd worden. Hierdoor heb je lekker knapperige rolletjes met vulling. (bron)

3

Links: Enchilada’s: bron + het recept voor deze enchilada’s
Rechts: Flautas: bron + het recept voor deze flautas met kip en avocadosaus

Quesadilla: De quesadilla is eigenlijk een Hollandse kaastosti op z’n Mexicaans. Of eigenlijk op z’n Spaans. Het woord komt namelijk van het Spaanse ‘queso’ wat kaas betekent. Een quesadilla is een tortilla die voor de helft belegd wordt met kaas en eventueel wat andere ingrediënten. Vervolgens wordt hij dubbelgevouwen en gebakken in de pan of oven.

Nachos: Deze kent iedereen vast uit de bioscoop. Nachos worden gemaakt van in driehoekjes gesneden tortilla’s. Deze worden vervolgens met wat olie in de oven gebakken of gefrituurd, zodat je driehoekjes chips krijgt. Deze zijn super lekker om te dippen in een kaassaus of guacamole.

4

Links: Quesadilla’s, bron + 29 verrassende recepten voor quesadilla’s
Rechts: Nacho’s, bron + Jamie Olivers tips voor perfecte nacho’s.

Heb je nog meer Tex-Mex inspiratie nodig? Op Pinterest maakte ik een #verrasmettexmex bord vol leuke ideetjes.

Zo ik heb een hoop geleerd en heb veel inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met mijn Santa Maria pakket. Ben je benieuwd wat ik ga maken? Houd dan de komende weken mijn Instagram en blog in de gaten.

Liefs,

Miss Havermout

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *