Waarom is havermout gezond?

‘Waarom is haver gezond?’. Ik denk dat dat een van de vragen is die mij het vaakst gesteld wordt. Laat ik voorop stellen dat ik vooral havermout eet omdat ik het lekker vind. Boerenkool, bleekselderij smoothies en kurkuma zijn ook gezond, maar ik moet er niet aan denken het elke dag te eten. Bij havermout ligt dat anders. Ik kan enorm genieten van mijn warme bakje havermout in de ochtend, dat is voor mij echt comfort food. En dat het dan toevallig ook nog gezond blijkt te zijn, dat is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Maar waarom is havermout nou zo gezond? Dat vertelt diëtiste in opleiding Queeny June je vandaag.

Iamstuffed

Voordat we verder gaan over haver en waarom dat nou zo haver gezond is, stelt Queeny zich eerst even voor.

Hey beste lezers!

Ik ben Queeny June een diëtist in opleiding en sinds kort eigenaar van Iamstuffed. Inmiddels studeer ik al 3 jaar voeding en diëtetiek met veel liefde en kan ik eigenlijk niet wachten om te beginnen! Ik heb voor de opleiding gekozen, omdat ik weet hoe moeilijk het is om balans te vinden in je levensstijl en je relatie tot voeding en beweging.

Geloof me als ik mensen hoor zeggen “Dan eet je toch gewoon wat minder” of “Aankomen is toch hartstikke makkelijk”, moet ik altijd even slikken, want was dat maar zo. Het heeft mij jaren gekost om erachter te komen wat bij mij paste en ik wil super graag mensen helpen, om voor een tijdelijk probleem een permanente oplossing te vinden. Eten en bewegen zijn elementen in het leven waarvan je kunt genieten en daar sta ik voor. Met de juiste mindset kom je er. Ik werk met het motto: ‘’stop the diets, feed your mind, don’t be hard on yourself and give it time”.

Havermout hype

Havermout is het instamodel onder de granen en is mateloos populair als ontbijtproduct. Als ik in de morgen aan mijn ontbijt zit en ik scroll door mijn telefoon heen, zie ik zo vaak proats (eiwitpoeder met havermout), havermout met een dikke lepel 100% pindakaas of robuuste vers gemaakte haverkoeken als ontbijt. Variatie genoeg dus!

Ik werd hierdoor zelf ook een beetje nieuwsgierig. Is havermout nou echt zo gezond? Of zitten wij gewoon vast in een hype? Ik ben op pad gegaan en heb informatie gevonden, die feitelijk juist onderbouwd is (dat is natuurlijk wel zo handig).

Haver gezond

Wat is haver

Laten we met de basics beginnen. Wat is haver?

Haver is een graansoort, net zoals tarwe, rogge en gerst. Haver bestaat uit graankorrels. Een licht bewerkte variant daarvan zijn havervlokken. Deze zijn ongeknipte en geplette haverkorrels, die worden gestoomd en gedroogd (1).  Het wordt vaak gebruikt voor het ontbijt als pap, maar inmiddels zie je meerdere variaties (repen, vlokken door de yoghurt en ontbijtgranen).

Haver is van nature een glutenvrij graan en dat is erg handig bij coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Mensen met coeliakie kunnen normale granen (rogge, tarwe) met gluten niet verdragen. Hierbij is een strikt glutenvrij dieet noodzakelijk. Als je goed leest, zie je dat ik “van nature” zeg. Dit komt omdat haver van nature glutenvrij is, maar door kruisbesmetting (denk aan één veld waar havermout gekweekt wordt en daarnaast tarwe of een bedrijf die meerdere graansoorten verwerkt) toch gluten kan bevatten. Voor mensen die gevoelig zijn voor gluten of coeliakie hebben is het dan ook altijd belangrijk om de verpakking te lezen (2,3). Zo is er ook een keurmerk dat naar glutenvrije haver en andere glutenvrije producten verwijst (4).

Voedingswaarde

Dus havermout is in ieder geval een veelzijdig product en mensen die andere graansoorten niet kunnen eten, kunnen dit wel verdragen (ik zie pluspuntjes).  Toch wil ik er ietsjes dieper op in gaan. Laten wij kijken naar de voedingswaarde van havermout en volkorenmeel, ter vergelijking (5).

Per 100 gram voedingsmiddel Havermout (naturel) Volkorenmeel (naturel)
Energie 373 kcal 328 kcal
Eiwitten 12,8 gram 10 gram
Koolhydraten 60,7 gram 62 gram
Waarvan suikers 2 gram 2 gram
Vet (totaal) 7,3 gram 2 gram
Verzadigd vet 1,3 gram 0,3 gram
Voedingsvezels 7,3 gram 11 gram

Als je naar de voedingswaarden kijkt zie je dat beide granen bijna gelijkwaardig zijn. Havermout heeft meer eiwitten, maar tevens ook meer vet. Gelukkig bestaat het grootste deel van die vetten uit de goede onverzadigde vetten. Beide granen zij qua suikers gelijk. Lees altijd wel de verpakking met dit soort dingen, want er kan van alles aan toegevoegd zijn (honing, suiker, kaneelsuiker, glucosestroop) en uiteindelijk is het toch leuker als je dingen zelf kan toevoegen (vind ik dan).

Havermout of brood

Is havermout beter/gezonder dan brood?  Nou, havermout heeft koolhydraten, B-vitamines, eiwitten en vezels, net zoals brood dus. Aan brood wordt echter ook jodium toegevoegd, dit is essentieel voor een goede werking van de schildklier. Mijn advies is daarom om lekker  te variëren tussen de twee. Een snelle boterham in de ochtend op dagen dat je wat meer haast hebt kan dus zeker geen kwaad.

Betaglucanen

Net als andere volkoren granen bevat haver vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Dit is één van de redenen dat  wij in Nederland de richtlijn hebben om tussen de 30-40 gram vezels per dag te behalen, naast andere voordelen van vezels (6). Havermout bevat onder andere betaglucanen. Dit is een vorm van voedingsvezels die het cholesterol gehalte in het bloed helpen verlagen. Ook stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel. Dit effect treed op bij een consumptie van 3 gram betaglucanen per dag (dit zouden 2 porties havermout à 40 gram per portie zijn).

Kortom,

Havermout is een leuk product! Blijf het eten of probeer het eens, maar varieer lekker ermee (zoet of hartig). Want een gezonde levensstijl bestaat uiteindelijk aan een goede variatie van voedingsmiddelen.

Hopelijk was dit een beetje informatief, maar ook luchtig, daar streef ik vooral naar. Ik kan Miss Havermout alleen maar gelijk geven, havermout is lekker veelzijdig én gezond. En inmiddels zit ik door haar ook al aan de havermout, nu jij nog!

Dikke kus,
Queeny

Haver gezond

Dat was het verhaal van Queeny. Dankjewel voor de duidelijke uitleg. Heb jij nog vragen over haver? Laat het dan vooral weten in een reactie. Oh, en vergeet Queeny niet even te volgen op haar Instagram (Iamstuffed) of neem een kijkje op haar blog Iamstuffed.nl.

 

Bronnen:

(1). Is havermout gezond?. Voedingscentrum. [datum onbekend] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-havermout-gezond.aspx

(2). Wat is coeliakie? Glutenvrij. [datum onbekend] https://www.glutenvrij.nl/glutenintolerant_wat_heb_ik/wat_is_coeliakie

(3). Glutenvrijehaver. Glutenvrij. [datum onbekend] https://www.glutenvrij.nl/glutenintolerant_wat_heb_ik/haver

(4). Veilig glutenvrije producten. Glutenvrij. https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/veilig_glutenvrij

(5). Producten details. Nevo. [datum onbekend] https://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx

(6). Vezels. Voedingscentrum. [datum onbekend] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

(7). Vinke, P. Beta-glucanen: wordt haver terecht gehyped als superfood? Iamfoodie. 26 augustus 2016. https://www.iamafoodie.nl/beta-glucanen-wordt-haver-terecht-gehyped-als-superfood/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *