Recept: Muesli oliebollen uit de airfryer

Oud & Nieuw zonder oliebollen is zoals frietjes zònder mayonaise, het is het nét niet. Maar ja, wat doe je dan als je geen frietpan hebt of geen zin hebt in een huis dat ruikt naar een gebakskraam… Dan koop je je oliebollen gewoon in de winkel of bij de bakker. OF je maakt deze airfryer oliebollen! 

Voordat ik honderd vragen krijg of deze dan precies hetzelfde smaken als de oliebollen die lekker gebadderd hebben in een badje olie, hier alvast het antwoord: NEE. Deze oliebollen zijn gebakken in veel minder vet dan de traditionele oliebollen, dat is fijn voor je weegschaal, maar ze smaken daardoor wel iets anders. Ze hebben niet de vettige bite die echte oliebollen hebben en ze zijn wat minder luchtig vanbinnen. Ik vind dat zelf juist lekker, want de traditionele oliebol vind ik iets te vettig – mijn maag denkt daar overigens hetzelfde over.

PC190391.jpg

Voor deze airfryer oliebollen maak je een iets dikker beslag dan je gewend bent van frituur oliebollen. Verder voegde ik wat muesli toe aan mijn beslag, gewoon omdat het kan. Je zou ook kunnen kiezen voor rozijnen, stukjes chocolade of noten.


Muesli oliebollen uit de airfryer

– 400 milliliter melk
– 1 zakje gedroogde gist (7 g)
– 1 eetlepel witte basterdsuiker
– 500 gram bloem (gezeefd)
– 100 gram muesli
– 1 ei (losgeklopt)
– 1 eetlepel olie
– een snufje zout
– olie spray
– ter garnering (optioneel): poedersuiker, ahorn siroop en extra muesli

Bereiding:
Verwarm de melk lauwwarm. Meng de gist en suiker met 100 milliliter melk en laat dit even staan.

Zeef de bloem en meng het zout hierdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier de melk, de melk met gist, de olie en het ei bij. Mix alles met een mixer met deeghaken tot een deeg.Laat het deeg in een afgedekte kom minstens 1,5 uur rijzen.

Verwarm de airfryer voor op 200 graden.

Strooi wat bloem en poedersuiker op een bord.

Schep met een ijsschep een bol deeg uit de kom en rol deze in het poedersuiker-bloem mengsel. Leg de bollen met 3 á 4 tegelijk in de airfryer en spray er wat olie spray over. Bak de oliebollen 4 tot 5 minuten. Keer ze vervolgens om, spray de andere kant met wat oliespray en bak ze dan nog eens 4 tot 5 minuten.

Stapel de oliebollen op een bord en strooi er een flinke berg poedersuiker over. Je kunt je oliebollentoren eventueel nog garneren met wat ahornsiroop met muesli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *