Recept: Warme kaneel horchata zonder suiker

Als het donker wordt buiten, kruip ik het liefste onder mijn dekentje met een breiwerkje, leuke serie (Soof op Videoland is op dit moment mijn favoriet) en een lekkere warme chocomel. Maar nu heb ik een nieuw drankje ontdekt: Horchata. Benieuwd wat dat is en hoe je het maakt, ik leg het je uit.

Horchata schijnt een drankje te zijn uit Valencia (volgens Wikipedia). Waar het van wordt gemaakt, tja, daar lopen de bronnen op internet nogal over uiteen. Sommigen zeggen dat het gemaakt wordt van chufa’s, een soort nootjes, terwijl ik in andere recepten ingrediënten zoals rijst, amandelen en tijgernoten tegenkwam. Wat het ook precies moge zijn, de ingrediënten worden geweekt in water en vervolgens geblend en gezeefd tot een soort van melk. De horchata wordt vervolgens koud gedronken. Maar aangezien het hier al koud genoeg is, warm ik mijn horchata liever op.

PB251101.jpg

Omdat er zo veel horchata recepten zijn, die elk hun eigen ingrediënten gebruiken besloot ik lekker mijn eigen gang te gaan en uit elk recept te nemen wat mij het lekkerste leek. Zo ontstond mijn horchata met kaneel en vanille, zónder toegevoegde suiker.

Tip: het is ook erg lekker om een lepeltje cacao aan je horchata toe te voegen voordat je deze opwarmt, hot chocolate horchata!


Warme kaneel horchata zonder suiker

Ingrediënten (voor een halve liter)
– 100 gram basmati rijst
– 40 gram fijngehakte amandelen
– 1 kaneelstokje
– 500 milliliter melk
– vanille aroma/essence, naar smaak

Extra: een blender en een fijne zeef

Bereiding
Week de rijst, gehakte amandelen en een kaneelstokje in een bak water. Laat de ingrediënten een nacht weken (of minimaal 5 uur).

Giet het water af en doe de geweekte ingrediënten samen met de melk in een blender. Blend het mengsel enkele minuten totdat alles goed fijn is gemalen. Giet het mengsel door een fijne zeef en vang het vocht op. De pulp kun je weggooien.

Giet de melk in glazen en voeg naar smaak wat vanille aroma toe. Drink de horchata koud, of warm hem even op in de magnetron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *